Led-verlichting rotonde. Foto: iStock / kievith

Limburg wil energiezuinige verlichting langs provinciale wegen

De provincie Limburg is samen met de gemeenten Maastricht, Meerssen en Sittard-Geleen op zoek naar meerdere partijen voor de levering en het onderhoud van de openbare verlichting. Het is de bedoeling dat alle armaturen de komende jaren vervangen worden door dimbare LED-armaturen. Daarmee willen de overheden energie besparen en de CO2-uitstoot omlaag brengen.

Er zijn op dit moment verspreid door de gehele provincie Limburg zo’n 7.500 lichtmasten en bijna 9.000 armaturen langs provinciale wegen. Ruim 40 procent heeft nu al LED-verlichting. De komende jaren worden de ongeveer 5.000 traditionele armaturen vervangen worden door duurzame dimbare LED-armaturen.

Vanaf tien uur ‘s avonds wordt de verlichting gedimd naar 50 procent. Daarmee verwacht de provincie na volledige ombouw naar led-verlichting zo’n 1.174.050 kWh te besparen. Dit komt overeen met een stroomverbruik van één jaar voor ongeveer 400 huishoudens.

Circulariteit

Bij de keuze van de materialen zal de provincie letten op circulariteit. Het gaat daarbij om de aspecten energiezuinigheid, levensduur, onderhoudsvriendelijkheid en recyclebaarheid van materialen.

De aanbesteding is eerder deze maand gestart en loopt tot het einde van het jaar. Daaruit blijkt dat de provincie en de gemeenten onder meer een raamovereenkomst willen sluiten met een gespecialiseerde ondernemer voor het onderhoud van het gehele areaal aan openbare verlichting (OVL). Ook willen ze raamovereenkomsten met gespecialiseerde ondernemers voor de vervangingsprojecten en integrale projecten.

Auteur: Redactie Infrasite