
Weblogposting | Datum: 08-07-2015
Coöperatieve mobiliteit kan de verkeersdoorstroming en -veiligheid verbeteren, emissies terugdringen en tot besparingen leiden bij de aanleg en het onderhoud van infrastructuur. Om deze kansen te verzilveren is volgens Siemens een effectief en toekomstbestendig coöperatief mobiliteitssysteem noodzakelijk en moeten nú gezamenlijke keuzes worden gemaakt op het gebied van veiligheid, standaardisatie en verdienmodellen.
In een coöperatief transportsysteem communiceren voertuigen met elkaar en met systemen langs de weg. Siemens vindt dit een nuttige en noodzakelijke aanvulling op aanverwante technologieën zoals automatisch (autonoom) rijden en connected systemen. In Europa vinden proefprojecten plaats met coöperatieve systemen. Er zijn diverse scenario's denkbaar voor een grootschalige uitrol. Het meest waarschijnlijke scenario in Nederland is dat de wegbeheerders het voortouw nemen.
Veiligheid en privacy<>
De keuzes die Europa en Nederland moeten maken op weg naar een coöperatief vervoersysteem zijn organisatorisch van aard. Allereerst moeten veiligheid, authenticiteit en privacy gewaarborgd worden. Dit moet op Europees niveau gebeuren. Siemens acht de versleuteling van WiFi-p berichten zelf niet wenselijk. Wel belangrijk is de beveiliging van de berichten door ondertekening (op ITS-G5 niveau), om de herkomst te waarborgen. Voor privacy is het minimaal nodig dat het voertuig ID-geanonimiseerd wordt.
Europese standaards<>
Ook standaardisatie dient zo veel mogelijk op Europees niveau plaats te vinden. Waar mogelijk moeten reeds bestaande Europese standaarden worden gebruikt. Bij het ontwikkelen van nieuwe standaarden moet de focus liggen op standaarden voor de communicatieboodschap per dienst en koppelvlakken tussen de verschillende coöperatieve onderdelen.
Business cases<>
Wat verdienmodellen betreft, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen enerzijds de coöperatieve basisinfrastructuur en de daarop gebaseerde informatievoorziening en anderzijds de commerciële diensten en applicaties. De infrastructuur en diensten op het gebied van veiligheid en verkeer hebben een lange levensduur en vergen een forse investering. Daarentegen hebben commerciële diensten een kort cyclisch karakter. Siemens acht een combinatie van kritische veiligheidsfuncties en commerciële diensten heel goed mogelijk. Om de kans op een succesvolle implementatie en acceptatie te vergroten, is het raadzaam om de coöperatieve veiligheidsfuncties niet afhankelijk te maken van het commerciële succes, en omgekeerd.
Keuzes maken<>
De toekomst van coöperatieve mobiliteit wordt bepaald door een complex krachtenveld. Coördinatie en optimalisatie op systeemniveau blijft noodzakelijk om doorstroming en veiligheid te garanderen. Daarbij moeten nú gezamenlijke de juiste keuzes worden gemaakt op het gebied van veiligheid, standaardisatie en verdienmodellen.
Siemens Mobility heeft een uitgebreide visie gemaakt over dit onderwerp. Heeft u daarvoor belangstelling, klik dan
hier.
Achtergrondinformatie door de redactie van Infrasite<>
Zie ook het
Whitepaper 'Coöperatieve mobiliteit" kansen en keuzes' op Infrasite Documenten.
Bijzondere mariene data nu voor iedereen in te zien
Weggebruikers negeren nog steeds massaal rode kruisen
Fotoreportage werkzaamheden Circuit Zandvoort
Verlaging maximumsnelheid doorgevoerd in maart 2020
Julianakanaal bij Haven Stein wordt breder en dieper
Alle kolken Prinses Beatrixsluis open, doorvaart op volle sterkte
Zuid-Holland na zandsuppletie beschermd tegen Noordzee
Meer openbare laadpalen vlakbij huis in Groningen
PFAS: vanaf vandaag meer ruimte voor bouwers en baggeraars
Bouwend Nederland: Aankondiging nieuw tijdelijk handelingskader PFAS goede eerste stap
FNV: Aanpassing PFAS-normering is tijdelijk, duurzame oplossingen nodig
Pon Mobility Services en Retail wint MaaS-pilot Rotterdam Den Haag en airport
VolkerWessels maakt Circuit Zandvoort klaar voor komst Formule 1
Veiligheidswinst rijhulpsystemen onvoldoende benut
Nieuwe directeur spoorbeheerder ProRail
Ministerie IenW en SHPV geven kwaliteit van parkeerdata extra impuls
Raad van State: Adviezen over stikstofwetgeving openbaar
Proef met doseren verkeer N322 in Zaltbommel bij file op A2
Sweco publiceert signaleringskaart PFAS locaties
Rijk en regio investeren in betere bereikbaarheid en duizenden nieuwe woningen
Onderzoek Rijk en regio naar Lelylijn
Besluit Haven Loven, extra geld voor Deltaprogramma Maas en MIRT-onderzoek Brainport-regio
Pilz verdedigt zich tegen een grote cyberaanval en ziet herstructurering als een kans