Maeslantkering dicht voor functioneringssluiting

Den Haag – Zaterdag 29 september 2007 sluit de Maeslantkering de Nieuwe Waterweg volledig af voor een zogenaamde functioneringssluiting. Deze functioneringssluiting is bedoeld om eventuele technische of organisatorische problemen aan het licht te brengen, zodat deze nog voor het stormseizoen kunnen worden verholpen. Het verwachte sluitmoment is rond 16.00 uur. Zondagochtend 30 september gaat de kering rond 08.00 uur weer open. De sluiting is toegankelijk voor publiek en er worden enkele duizenden bezoekers verwacht.

Dit jaar vindt de functioneringssluiting van de Maeslantkering voor de 10e keer plaats. Op zaterdag 29 september worden tijdens deze functioneringssluiting alle onderdelen en het operationele team van de kering getest, terwijl de Maeslantkering helemaal dichtgaat. Gezien alle aandacht voor de Maeslantkering is deze 10e functioneringssluiting voor Rijkswaterstaat een bijzondere sluiting. Ook omdat er de afgelopen twee jaar veel groot onderhoud is gepleegd.

Droge voeten

Het klimaat verandert. Rijkswaterstaat zorgt samen met de provincie, gemeenten en waterschappen voor de uitvoering van maatregelen die nodig zijn om droge voeten te houden. De Hartelkering en de Maeslantkering vormen samen de Europoortkering die ongeveer 1 miljoen mensen in Rotterdam, Dordrecht en de steden daar omheen beschermt tegen stormvloeden van de Noordzee.

Onder voorbehoud

Het verwachte sluitmoment is rond 16.00 uur. Dit tijdstip is onder voorbehoud omdat het onder invloed van natuurlijke omstandigheden nog kan wijzigen. Een computersysteem berekent continu de verwachte waterstanden en aan de hand daarvan beslist de computer wanneer de Maeslantkering dichtgaat.

Tegelijk met de sluiting van de Maeslantkering zal ook de Hartelkering bij Spijkenisse het Hartelkanaal afsluiten.

Rondleidingen

Het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland ( www.keringhuis.nl ) is tijdens de functioneringssluiting van 11.00 uur tot 19.00 uur geopend. In het Keringhuis verstrekken Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Delfland informatie over waterbeheer en de Maeslantkering. De toegang tot het informatiecentrum is gratis.

Om de 10e functioneringssluiting enige luister bij te zetten zijn er een groot aantal activiteiten op het terrein van en in het Keringhuis georganiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse eettentjes en voor de kinderen zijn er springkussens. Gidsen van het Keringhuis geven tijdens de sluiting op diverse punten uitleg over het sluitproces.

Gedurende de gehele dag kunnen bezoekers tegen betaling een rondleiding krijgen over het terrein van de kering en in het Keringhuis. Bezoekers die hierin geïnteresseerd zijn, dienen zich hiervoor van tevoren aan te melden in verband met beperkte capaciteit. Reserveren kan telefonisch (0174) 511 222 of via de e-mail: info@keringhuis.nl
De kosten van een rondleiding zijn 3,50 euro voor volwassenen en 1,65 euro voor kinderen (4 t/m 12 jaar). De tijden waarop de rondleidingen beginnen zijn 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 13.45, 14.15, 14.30, 17.15, 18.00, 18.15 en 18.30 uur.

Meer informatie
Meer informatie vindt u in de Kamerbrief br.54037. Eenmalige verificatiesluiting Europoortkering. Kamerstuk | 2007-09-28 op de website van VenW (zoek op datum).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat