Halfjaarcijfers Ballast Nedam in lijn met verwachting

Resultaatprognose 2007: herbevestigd

  • # EBIT Infra: € 4 mln; 1e halfjaar 2006 € 3 mln;
  • EBIT Bouw & Ontwikkeling: € 15 mln; 1e halfjaar 2006 € 22 mln (dit resultaat werd toen zeer positief beïnvloed door een aantal grote vastgoedprojecten);
  • Nettoresultaat: € 9 mln; 1e halfjaar 2006 € 16 mln;
  • Orderportefeuille: € 1,3 mlrd (+ 20%); 1e halfjaar 2006 € 1,1 mlrd;
  • Omzet- en resultaatsprong in 2e helft 2007;
  • Eerdere prognose EBIT 2007 (gelijkblijvend operationeel resultaat) wordt herbevestigd:
  • Aandelentransactie met Europees bouwconcern leidt tot vergroting van internationale marktpositie in grondstoffen;
  • Grondbank met 24% uitgebreid tot 753 ha; ontwikkelpotentieel met ruim 30% toegenomen tot 14.300 woningen.
  • 2007: conform verwachting
    Het eerste halfjaar is conform de eerder uitgesproken verwachtingen verlopen:

    • geleidelijk verder herstel van de infrastructuurmarkt;
    • De EBIT van de divisie Bouw & Ontwikkeling daalde met € 7 mln ten opzichte van de eerste helft 2006 als gevolg van het zeer positieve resultaat van vastgoedtransacties (met name de verkoop van het gebouw “Fifty Two Degrees” in Nijmegen) welke in de vergelijkbare periode van 2006 plaatsvonden. De marge bedroeg in de eerste helft 2007 6,5%;
    • sterke uitbreiding van de grondbank (+ 24%);
    • groeiende vraag bij de prefabbeton-, specialistische- en grondstoffenbedrijven;
    • de orderportefeuille nam toe met 20%.

    In de tweede helft van het jaar verwacht Ballast Nedam op basis van de verworven opdrachten een omzet- en winstsprong ten opzichte van de eerste helft. Veel projecten komen in uitvoering; de productiecapaciteit is bijna volledig bezet. Waar in 2006 ca. 60% van het jaarresultaat in de eerste helft werd behaald, is dat in 2007 andersom. Zoals in 2006 bleek, kunnen de resultaten van de divisie Bouw & Ontwikkeling in de tijd fluctueren afhankelijk van de timing van de verkoop van eigen vastgoedprojecten. Voor 2007 gaat de Raad van Bestuur er – op basis van de huidige planning van de projecten – vanuit dat de divisie Bouw & Ontwikkeling daardoor het uitstekende resultaat van 2006 niet geheel zal evenaren. Tezamen met een licht hoger resultaat van de divisie Infrastructuur leidt dit in 2007 voor het concern als geheel tot het eerder als verwachting uitgesproken gelijkblijvende operationeel resultaat.

    De vooruitzichten voor de nabije toekomst blijven positief. Op basis van de orderportefeuille (+20%), de grondbank (+ 24%), de in voorbereiding zijnde projecten en het sterk gegroeide volume aan uitstaande tenders, verwacht de Raad van Bestuur na 2007 een verdere groei van het operationeel resultaat.

    Financiële resultaten
    Infrastructuur

    De omzet van de divisie Infrastructuur bleef gelijk ten opzichte van de eerste helft 2006 waarin een belangrijk deel van het grote offshore windmolenpark werd gebouwd. Tezamen met het bedrijf Evelop (onderdeel van E-concern), richt Ballast Nedam zich op de ontwikkeling van offshore windmolenparken op het Nederlands continentaal plat. Voor een locatie voor de kust van Scheveningen is nu exclusiviteit voor ontwikkeling verkregen. Ook andere locaties zijn nu in voorbereiding genomen. In een aantal Europese landen lopen tenderprocedures voor nieuwe opdrachten waarop Ballast Nedam heeft ingeschreven. Het gespecialiseerde hefschip Svanen is in deze tenders opgenomen, maar heeft nog geen opdracht voor 2008 verworven.

    Het prijsniveau in de infrastructuurmarkt is weliswaar geleidelijk verbeterd, maar is, zeker in het openbare aanbestedingensegment, nog steeds te laag. Ook de prefabbetonfabrieken binnen de divisie signaleren – in combinatie met een grotere vraag – een verdere stijging van het prijsniveau.

    De grondstoffenbedrijven van Ballast Nedam profiteren van de verder groeiende vraag naar zand, grind, graniet en bodemas. Onze positie in Noorwegen, waar een grote zandsteenconcessie in bezit is, is verder versterkt door de aankoop van een nieuwe groeve met een vergunde reserve van ca. 100 mln ton.

    Voor 2007 en de komende jaren verwacht de divisie een verdere verbetering van de infrastructuurmarkt. Dit zal naar verwachting leiden tot een geleidelijke stijging van zowel omzet als resultaat.

    Bouw & Ontwikkeling
    De omzet van de divisie Bouw & Ontwikkeling is in het eerste halfjaar 2007 lager dan in de vergelijkbare periode van 2006. Zoals gemeld is dit vooral het gevolg van de grote vastgoedprojecten die in 2006 een sterk effect op de omzet en EBIT hadden. Verder is in de eerste helft van 2007 de start van een aantal bouwprojecten doorgeschoven naar de tweede helft. Dit is vooral te wijten aan langere ruimtelijke ordeningsprocedures.

    De woningbouwmarkt biedt ook voor de komende jaren goede perspectieven voor Ballast Nedam. Het ontwikkelingspotentieel op onze grondposities is het laatste jaar met ruim 3300 woningen uitgebreid (tot 14.300). De boekwaarde van de grondbank groeide met € 16 mln tot € 101 mln. Verdere uitbreiding van de grondbank behoort, samen met nieuwe concessies voor grondstoffen, tot de investeringsprioriteiten in de komende periode. Overname van één of meer projectontwikkelaar(s) past in dit beleid, maar gezien het gevraagde prijsniveau in de markt, blijft Ballast Nedam in dit acquisitietraject behoedzaam opereren.

    EBIT
    Het operationeel resultaat steeg bij de divisie Infrastructuur en daalde bij de divisie Bouw & Ontwikkeling. Dit laatste is het genoemde timingeffect van grote vastgoedprojecten. De marge van Bouw & Ontwikkeling is desondanks met 6,5% een goede prestatie.

    Het resultaat Overig is eveneens conform de verwachting. In de eerste helft van 2006 leverde de afwikkeling van oude internationale projecten nog een positief effect bij “Overig” op.

    Marge

    De marge op concernbasis kwam uit op 2,9%. De eerste helft 2006 bedroeg deze marge 4,4% en in geheel 2006 3,2%.

    Nettoresultaat

    Het nettoresultaat daalde in de eerste helft van 2007 met € 7 mln tot € 9 mln (€ 16 mln in eerste helft 2006) door het lagere operationeel resultaat. In het eerste halfjaar 2007 waren de rentelasten van € 2 mln en de belastingdruk ongewijzigd ten opzichte van het eerste halfjaar 2006.

    Orderportefeuille

    De orderportefeuille steeg met 20% tot 1,3 mlrd.

    De laatste paar weken zijn de volgende grotere opdrachten verworven (welke nog niet in de halfjaarcijfers zijn opgenomen):

    • Nieuwbouw Jeroen Bosch Ziekenhuis ’s Hertogenbosch (€ 117 mln in combinatie);
    • Projectontwikkeling en realisatie 147 woningen Vleuterweide (€ 60 mln);
    • Koelwatercircuit voor de Sloecentrale Vlissingen (€ 16 mln);
    • De businessunit Ballast Nedam Services heeft van Alliance Apotheek B.V. de opdracht ontvangen voor het vastgoedbeheer en eerstelijns huisvestingszorg van de 75 apotheken van Alliance Apotheek in Nederland. Ballast Nedam heeft thans ca. 20 kantoorpanden in beheer en ca. 20.000 woningen in dagelijks onderhoud.

    Ballast Nedam heeft de deskundigheid in eigen huis voor grotere projecten in de nieuwe PPS-contractvorm. De in 2006 gestarte businessunit Ballast Nedam Concessies specialiseert zich in het verwerven en managen van PPS- en concessiecontracten. Thans behoort Ballast Nedam tot de overgebleven consortia in de lopende PPS-aanbestedingsprocedures (Defensieproject Kromhoutkazerne Utrecht, IBG-kantoor Groningen, belastingkantoor Doetinchem en Detentiecentrum Rotterdam).

    Vermogen en financiering
    Het eigen vermogen is ten opzichte van eind 2006 met € 4 mln afgenomen en bedroeg € 154 mln (2006: € 158 mln). De afname bestond uit het in mei 2007 betaalde dividend van € 13 mln en uit het nettoresultaat over het 1e halfjaar 2007 van € 9 mln. De solvabiliteit is licht gestegen van 16% (1e halfjaar 2006) tot 18% (eind 2006: 20%). Het werkzaam vermogen steeg van € 177 mln eind 2006 tot

    € 249 mln (1e halfjaar 2006: € 146 mln). Dit is conform de in 2006 uitgesproken verwachting van een structureel hoger werkkapitaal door minder vooruitbetalingen op projecten en investeringen in grondposities. Gedurende het jaar bestaat gemiddeld een grotere financieringsbehoefte dan op jaareinde.

    De kasstroom bedroeg over het 1e halfjaar 2007 € 43 mln negatief tegenover € 68 mln negatief over het 1e halfjaar 2006. De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg € 71 mln negatief (1e halfjaar 2006: 39 mln negatief), de netto kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg € 6 miljoen positief (1e halfjaar 2006: 13 mln negatief) en de kasstroom uit financieringsactiviteiten bedroeg € 22 mln positief (1e halfjaar 2006: € 16 mln negatief).

    De uitgaande operationele kasstroom van € 71 mln betrof met name de in het eerste halfjaar opgelopen onderhanden werken en vorderingen.

    De kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg € 6 mln positief, bestaande uit € 13 mln aan investeringen, € 18 mln aan desinvesteringen en € 1 mln aan ontvangen dividenden. De investeringen in materiële vaste activa van € 12 mln overtroffen de afschrijvingen van € 9 mln. De desinvesteringen betroffen hoofdzakelijk de PPS-vorderingen onder de financiële vaste activa die in het eerste halfjaar kortlopend zijn geworden en onder het kortlopend deel van de PPS-vorderingen in het werkkapitaal zijn verantwoord.

    De netto liquide middelen daalden van € 61 mln in het 1e halfjaar 2006 tot € 19 mln (eind 2006: € 62 mln). Deze netto liquide middelen bestonden uit vrij beschikbare netto liquide middelen van € 2 mln (1e halfjaar 2006: € 53 mln) en uit proportioneel geconsolideerde netto liquide middelen van € 17 mln (1e halfjaar 2006: € 8 mln).

    De langlopende leningen zijn met € 36 mln toegenomen van € 36 mln per jaareinde 2006 tot € 72 mln. Deze toename betrof grotendeels enerzijds de opname van een 5-jarige € 50 mln lening en anderzijds de verlaging met € 16 mln van de langjarige PPS-vorderingen.

    De netto financieringspositie, bestaande uit de netto liquide middelen en de langlopende leningen inclusief het kortlopende deel, nam in het eerste halfjaar af met € 94 mln van € 23 mln op jaareinde naar € 71 mln schuld.

    Versterking internationale marktpositie grondstoffen
    Onze Noorse deelneming Bremanger Quarry (een zandsteengroeve met een reserve van ca. 500 mln ton) heeft alle aandelen verworven van een nieuwe eveneens aan open vaarwater gelegen zandsteengroeve met een concessie van ca. 100 mln ton.

    De eigenaar van deze concessie – een groot Europees bouwconcern – heeft tegelijkertijd een minderheidsbelang van 23% in Bremanger Quarry verworven. Door deze participatie in onze groeve worden de groeimogelijkheden in verschillende West-Europese markten uitgebreid. De hoge kwaliteit zandsteen is vooral vanuit veiligheidsperspectief bijzonder geschikt voor toepassingen in de wegenbouw.

    Het samengaan van beide groeves die in elkaars nabijheid liggen, geeft schaalvoordelen in productie, commercie en logistiek. Binnenkort zal in een persbericht meer informatie over deze transactie en een volgende overeenkomst met het betreffende concern worden verstrekt.

    Duurzaamheid: aardgastankstations en energiezuinige woningen

    • Ballast Nedam is met het bedrijf Dutch 4 een nieuw bedrijf gestart (CNG Net B.V.). Dit richt zich op het bouwen, exploiteren, beheer en onderhoud van tankstations voor aardgas. Het bedrijf heeft als doelstelling om eind 2008 50 tankstations voor aardgas te hebben geïnstalleerd. Binnen vier jaar moet er een landelijk dekkend netwerk van 250 stations bestaan;
    • Heden wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de afzet van de energiezuinige Libella-woningen in Nederland. Het in Duitsland ontwikkelde product past in het beleid van Ballast Nedam om vernieuwende concepten van duurzame bouw als eindproducten op de Nederlandse markt aan te bieden.

    Schadevergoeding van ex-directeur geëist in oplichtingszaak
    Ballast Nedam heeft in een civiele procedure schadevergoeding geëist van ex-directeur P.F. van de toenmalige divisie Ballast Nedam Industrie & Toelevering en aan hem gelieerde personen en vennootschappen. Deze vroegere directeur en zijn handlangers worden door Justitie verdacht van oplichting en valsheid in geschrift, waarbij Ballast Nedam benadeelde partij is. Dit speelde zich grotendeels in de negentiger jaren af. De strafrechtelijke procedure is thans in voorbereiding. Ballast Nedam heeft zich hierin als benadeelde partij gevoegd.

    Daarnaast loopt een door Ballast Nedam tegen de ex-directeur en zijn handlangers ingestelde civiele procedure. Hierin is bovengenoemde schadevergoeding geëist.

    De rechter heeft de ex-directeur inmiddels reeds veroordeeld tot het betalen van € 2 mln als eerste voorschot op de schadevergoeding. Dit voorschot is door Ballast Nedam ontvangen van de ex-directeur. Dit is niet in de winstprognose 2007 meegenomen. Ballast Nedam heeft zijn belang zoveel mogelijk veilig gesteld door een bankgarantie, beslagen en verpanding van eigendommen van de verdachten. Over de looptijd en de vermoedelijke uitkomst van de procedure is op dit ogenblik geen verdere informatie beschikbaar.

    Download het hele persbericht inclusief onderstaande bijlagen via www.ballast-nedam.nl

    Bijlagen
    1. Geconsolideerde winst- en verliesrekening

    2. Geconsolideerde balans

    3. Geconsolideerd kasstroomoverzicht

    4. Segmentatieoverzicht omzet, ebit, orderportefeuille, operationele kasstroom en investeringskasstroom

    De bij dit persbericht opgenomen geconsolideerde winst-en-verliesrekening, balans en kasstroomoverzicht zijn gebaseerd op de waarderingsgrondslagen zoals opgenomen in de opgemaakte jaarrekening 2006.

    U las zojuist één van de gratis premium artikelen

    Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

    Bekijk de aanbieding

    Auteur: Redactie Infrasite

    Bron: Ballast Nedam NV

    Halfjaarcijfers Ballast Nedam in lijn met verwachting | Infrasite

    Halfjaarcijfers Ballast Nedam in lijn met verwachting

    Resultaatprognose 2007: herbevestigd

    • # EBIT Infra: € 4 mln; 1e halfjaar 2006 € 3 mln;
    • EBIT Bouw & Ontwikkeling: € 15 mln; 1e halfjaar 2006 € 22 mln (dit resultaat werd toen zeer positief beïnvloed door een aantal grote vastgoedprojecten);
    • Nettoresultaat: € 9 mln; 1e halfjaar 2006 € 16 mln;
    • Orderportefeuille: € 1,3 mlrd (+ 20%); 1e halfjaar 2006 € 1,1 mlrd;
    • Omzet- en resultaatsprong in 2e helft 2007;
    • Eerdere prognose EBIT 2007 (gelijkblijvend operationeel resultaat) wordt herbevestigd:
  • Aandelentransactie met Europees bouwconcern leidt tot vergroting van internationale marktpositie in grondstoffen;
  • Grondbank met 24% uitgebreid tot 753 ha; ontwikkelpotentieel met ruim 30% toegenomen tot 14.300 woningen.
  • 2007: conform verwachting
    Het eerste halfjaar is conform de eerder uitgesproken verwachtingen verlopen:

    • geleidelijk verder herstel van de infrastructuurmarkt;
    • De EBIT van de divisie Bouw & Ontwikkeling daalde met € 7 mln ten opzichte van de eerste helft 2006 als gevolg van het zeer positieve resultaat van vastgoedtransacties (met name de verkoop van het gebouw “Fifty Two Degrees” in Nijmegen) welke in de vergelijkbare periode van 2006 plaatsvonden. De marge bedroeg in de eerste helft 2007 6,5%;
    • sterke uitbreiding van de grondbank (+ 24%);
    • groeiende vraag bij de prefabbeton-, specialistische- en grondstoffenbedrijven;
    • de orderportefeuille nam toe met 20%.

    In de tweede helft van het jaar verwacht Ballast Nedam op basis van de verworven opdrachten een omzet- en winstsprong ten opzichte van de eerste helft. Veel projecten komen in uitvoering; de productiecapaciteit is bijna volledig bezet. Waar in 2006 ca. 60% van het jaarresultaat in de eerste helft werd behaald, is dat in 2007 andersom. Zoals in 2006 bleek, kunnen de resultaten van de divisie Bouw & Ontwikkeling in de tijd fluctueren afhankelijk van de timing van de verkoop van eigen vastgoedprojecten. Voor 2007 gaat de Raad van Bestuur er – op basis van de huidige planning van de projecten – vanuit dat de divisie Bouw & Ontwikkeling daardoor het uitstekende resultaat van 2006 niet geheel zal evenaren. Tezamen met een licht hoger resultaat van de divisie Infrastructuur leidt dit in 2007 voor het concern als geheel tot het eerder als verwachting uitgesproken gelijkblijvende operationeel resultaat.

    De vooruitzichten voor de nabije toekomst blijven positief. Op basis van de orderportefeuille (+20%), de grondbank (+ 24%), de in voorbereiding zijnde projecten en het sterk gegroeide volume aan uitstaande tenders, verwacht de Raad van Bestuur na 2007 een verdere groei van het operationeel resultaat.

    Financiële resultaten
    Infrastructuur

    De omzet van de divisie Infrastructuur bleef gelijk ten opzichte van de eerste helft 2006 waarin een belangrijk deel van het grote offshore windmolenpark werd gebouwd. Tezamen met het bedrijf Evelop (onderdeel van E-concern), richt Ballast Nedam zich op de ontwikkeling van offshore windmolenparken op het Nederlands continentaal plat. Voor een locatie voor de kust van Scheveningen is nu exclusiviteit voor ontwikkeling verkregen. Ook andere locaties zijn nu in voorbereiding genomen. In een aantal Europese landen lopen tenderprocedures voor nieuwe opdrachten waarop Ballast Nedam heeft ingeschreven. Het gespecialiseerde hefschip Svanen is in deze tenders opgenomen, maar heeft nog geen opdracht voor 2008 verworven.

    Het prijsniveau in de infrastructuurmarkt is weliswaar geleidelijk verbeterd, maar is, zeker in het openbare aanbestedingensegment, nog steeds te laag. Ook de prefabbetonfabrieken binnen de divisie signaleren – in combinatie met een grotere vraag – een verdere stijging van het prijsniveau.

    De grondstoffenbedrijven van Ballast Nedam profiteren van de verder groeiende vraag naar zand, grind, graniet en bodemas. Onze positie in Noorwegen, waar een grote zandsteenconcessie in bezit is, is verder versterkt door de aankoop van een nieuwe groeve met een vergunde reserve van ca. 100 mln ton.

    Voor 2007 en de komende jaren verwacht de divisie een verdere verbetering van de infrastructuurmarkt. Dit zal naar verwachting leiden tot een geleidelijke stijging van zowel omzet als resultaat.

    Bouw & Ontwikkeling
    De omzet van de divisie Bouw & Ontwikkeling is in het eerste halfjaar 2007 lager dan in de vergelijkbare periode van 2006. Zoals gemeld is dit vooral het gevolg van de grote vastgoedprojecten die in 2006 een sterk effect op de omzet en EBIT hadden. Verder is in de eerste helft van 2007 de start van een aantal bouwprojecten doorgeschoven naar de tweede helft. Dit is vooral te wijten aan langere ruimtelijke ordeningsprocedures.

    De woningbouwmarkt biedt ook voor de komende jaren goede perspectieven voor Ballast Nedam. Het ontwikkelingspotentieel op onze grondposities is het laatste jaar met ruim 3300 woningen uitgebreid (tot 14.300). De boekwaarde van de grondbank groeide met € 16 mln tot € 101 mln. Verdere uitbreiding van de grondbank behoort, samen met nieuwe concessies voor grondstoffen, tot de investeringsprioriteiten in de komende periode. Overname van één of meer projectontwikkelaar(s) past in dit beleid, maar gezien het gevraagde prijsniveau in de markt, blijft Ballast Nedam in dit acquisitietraject behoedzaam opereren.

    EBIT
    Het operationeel resultaat steeg bij de divisie Infrastructuur en daalde bij de divisie Bouw & Ontwikkeling. Dit laatste is het genoemde timingeffect van grote vastgoedprojecten. De marge van Bouw & Ontwikkeling is desondanks met 6,5% een goede prestatie.

    Het resultaat Overig is eveneens conform de verwachting. In de eerste helft van 2006 leverde de afwikkeling van oude internationale projecten nog een positief effect bij “Overig” op.

    Marge

    De marge op concernbasis kwam uit op 2,9%. De eerste helft 2006 bedroeg deze marge 4,4% en in geheel 2006 3,2%.

    Nettoresultaat

    Het nettoresultaat daalde in de eerste helft van 2007 met € 7 mln tot € 9 mln (€ 16 mln in eerste helft 2006) door het lagere operationeel resultaat. In het eerste halfjaar 2007 waren de rentelasten van € 2 mln en de belastingdruk ongewijzigd ten opzichte van het eerste halfjaar 2006.

    Orderportefeuille

    De orderportefeuille steeg met 20% tot 1,3 mlrd.

    De laatste paar weken zijn de volgende grotere opdrachten verworven (welke nog niet in de halfjaarcijfers zijn opgenomen):

    • Nieuwbouw Jeroen Bosch Ziekenhuis ’s Hertogenbosch (€ 117 mln in combinatie);
    • Projectontwikkeling en realisatie 147 woningen Vleuterweide (€ 60 mln);
    • Koelwatercircuit voor de Sloecentrale Vlissingen (€ 16 mln);
    • De businessunit Ballast Nedam Services heeft van Alliance Apotheek B.V. de opdracht ontvangen voor het vastgoedbeheer en eerstelijns huisvestingszorg van de 75 apotheken van Alliance Apotheek in Nederland. Ballast Nedam heeft thans ca. 20 kantoorpanden in beheer en ca. 20.000 woningen in dagelijks onderhoud.

    Ballast Nedam heeft de deskundigheid in eigen huis voor grotere projecten in de nieuwe PPS-contractvorm. De in 2006 gestarte businessunit Ballast Nedam Concessies specialiseert zich in het verwerven en managen van PPS- en concessiecontracten. Thans behoort Ballast Nedam tot de overgebleven consortia in de lopende PPS-aanbestedingsprocedures (Defensieproject Kromhoutkazerne Utrecht, IBG-kantoor Groningen, belastingkantoor Doetinchem en Detentiecentrum Rotterdam).

    Vermogen en financiering
    Het eigen vermogen is ten opzichte van eind 2006 met € 4 mln afgenomen en bedroeg € 154 mln (2006: € 158 mln). De afname bestond uit het in mei 2007 betaalde dividend van € 13 mln en uit het nettoresultaat over het 1e halfjaar 2007 van € 9 mln. De solvabiliteit is licht gestegen van 16% (1e halfjaar 2006) tot 18% (eind 2006: 20%). Het werkzaam vermogen steeg van € 177 mln eind 2006 tot

    € 249 mln (1e halfjaar 2006: € 146 mln). Dit is conform de in 2006 uitgesproken verwachting van een structureel hoger werkkapitaal door minder vooruitbetalingen op projecten en investeringen in grondposities. Gedurende het jaar bestaat gemiddeld een grotere financieringsbehoefte dan op jaareinde.

    De kasstroom bedroeg over het 1e halfjaar 2007 € 43 mln negatief tegenover € 68 mln negatief over het 1e halfjaar 2006. De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg € 71 mln negatief (1e halfjaar 2006: 39 mln negatief), de netto kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg € 6 miljoen positief (1e halfjaar 2006: 13 mln negatief) en de kasstroom uit financieringsactiviteiten bedroeg € 22 mln positief (1e halfjaar 2006: € 16 mln negatief).

    De uitgaande operationele kasstroom van € 71 mln betrof met name de in het eerste halfjaar opgelopen onderhanden werken en vorderingen.

    De kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg € 6 mln positief, bestaande uit € 13 mln aan investeringen, € 18 mln aan desinvesteringen en € 1 mln aan ontvangen dividenden. De investeringen in materiële vaste activa van € 12 mln overtroffen de afschrijvingen van € 9 mln. De desinvesteringen betroffen hoofdzakelijk de PPS-vorderingen onder de financiële vaste activa die in het eerste halfjaar kortlopend zijn geworden en onder het kortlopend deel van de PPS-vorderingen in het werkkapitaal zijn verantwoord.

    De netto liquide middelen daalden van € 61 mln in het 1e halfjaar 2006 tot € 19 mln (eind 2006: € 62 mln). Deze netto liquide middelen bestonden uit vrij beschikbare netto liquide middelen van € 2 mln (1e halfjaar 2006: € 53 mln) en uit proportioneel geconsolideerde netto liquide middelen van € 17 mln (1e halfjaar 2006: € 8 mln).

    De langlopende leningen zijn met € 36 mln toegenomen van € 36 mln per jaareinde 2006 tot € 72 mln. Deze toename betrof grotendeels enerzijds de opname van een 5-jarige € 50 mln lening en anderzijds de verlaging met € 16 mln van de langjarige PPS-vorderingen.

    De netto financieringspositie, bestaande uit de netto liquide middelen en de langlopende leningen inclusief het kortlopende deel, nam in het eerste halfjaar af met € 94 mln van € 23 mln op jaareinde naar € 71 mln schuld.

    Versterking internationale marktpositie grondstoffen
    Onze Noorse deelneming Bremanger Quarry (een zandsteengroeve met een reserve van ca. 500 mln ton) heeft alle aandelen verworven van een nieuwe eveneens aan open vaarwater gelegen zandsteengroeve met een concessie van ca. 100 mln ton.

    De eigenaar van deze concessie – een groot Europees bouwconcern – heeft tegelijkertijd een minderheidsbelang van 23% in Bremanger Quarry verworven. Door deze participatie in onze groeve worden de groeimogelijkheden in verschillende West-Europese markten uitgebreid. De hoge kwaliteit zandsteen is vooral vanuit veiligheidsperspectief bijzonder geschikt voor toepassingen in de wegenbouw.

    Het samengaan van beide groeves die in elkaars nabijheid liggen, geeft schaalvoordelen in productie, commercie en logistiek. Binnenkort zal in een persbericht meer informatie over deze transactie en een volgende overeenkomst met het betreffende concern worden verstrekt.

    Duurzaamheid: aardgastankstations en energiezuinige woningen

    • Ballast Nedam is met het bedrijf Dutch 4 een nieuw bedrijf gestart (CNG Net B.V.). Dit richt zich op het bouwen, exploiteren, beheer en onderhoud van tankstations voor aardgas. Het bedrijf heeft als doelstelling om eind 2008 50 tankstations voor aardgas te hebben geïnstalleerd. Binnen vier jaar moet er een landelijk dekkend netwerk van 250 stations bestaan;
    • Heden wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de afzet van de energiezuinige Libella-woningen in Nederland. Het in Duitsland ontwikkelde product past in het beleid van Ballast Nedam om vernieuwende concepten van duurzame bouw als eindproducten op de Nederlandse markt aan te bieden.

    Schadevergoeding van ex-directeur geëist in oplichtingszaak
    Ballast Nedam heeft in een civiele procedure schadevergoeding geëist van ex-directeur P.F. van de toenmalige divisie Ballast Nedam Industrie & Toelevering en aan hem gelieerde personen en vennootschappen. Deze vroegere directeur en zijn handlangers worden door Justitie verdacht van oplichting en valsheid in geschrift, waarbij Ballast Nedam benadeelde partij is. Dit speelde zich grotendeels in de negentiger jaren af. De strafrechtelijke procedure is thans in voorbereiding. Ballast Nedam heeft zich hierin als benadeelde partij gevoegd.

    Daarnaast loopt een door Ballast Nedam tegen de ex-directeur en zijn handlangers ingestelde civiele procedure. Hierin is bovengenoemde schadevergoeding geëist.

    De rechter heeft de ex-directeur inmiddels reeds veroordeeld tot het betalen van € 2 mln als eerste voorschot op de schadevergoeding. Dit voorschot is door Ballast Nedam ontvangen van de ex-directeur. Dit is niet in de winstprognose 2007 meegenomen. Ballast Nedam heeft zijn belang zoveel mogelijk veilig gesteld door een bankgarantie, beslagen en verpanding van eigendommen van de verdachten. Over de looptijd en de vermoedelijke uitkomst van de procedure is op dit ogenblik geen verdere informatie beschikbaar.

    Download het hele persbericht inclusief onderstaande bijlagen via www.ballast-nedam.nl

    Bijlagen
    1. Geconsolideerde winst- en verliesrekening

    2. Geconsolideerde balans

    3. Geconsolideerd kasstroomoverzicht

    4. Segmentatieoverzicht omzet, ebit, orderportefeuille, operationele kasstroom en investeringskasstroom

    De bij dit persbericht opgenomen geconsolideerde winst-en-verliesrekening, balans en kasstroomoverzicht zijn gebaseerd op de waarderingsgrondslagen zoals opgenomen in de opgemaakte jaarrekening 2006.

    U las zojuist één van de gratis premium artikelen

    Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

    Bekijk de aanbieding

    Auteur: Redactie Infrasite

    Bron: Ballast Nedam NV