Onderhoudswerkzaamheden brug Zijkanaal C (A9)

Proef gebruik toerit A22 – A9 door vrachtwagens

Den Haag – Rijkswaterstaat start donderdag 15 maart aanstaande om 21.00 uur met groot onderhoud aan de brug Zijkanaal C bij Spaarndam (A9), die tot maandag 19 maart 05.00 uur duren. Het tweede weekeinde is van donderdag 22 maart 21.00 uur tot en met maandag 26 maart 05.00 uur. In deze periodes vervangt Rijkswaterstaat de beweegbare brugdelen van brug Zijkanaal C. Tijdens de werkzaamheden is er steeds één brugdeel afgesloten. Het wegverkeer wordt in beide richtingen over het naastgelegen brugdeel geleid. Er zijn twee rijstroken beschikbaar in de richting Alkmaar en één rijstrook in de richting Amsterdam.

De toerit naar de A9 vanaf de A22 Velsertunnel is op vrijdag 06.00 uur tot en met 19.00 uur en op zaterdag en zondag van 09.00 uur tot en met 20.00 uur afgesloten. Deze afsluiting is noodzakelijk om een betere verkeersafwikkeling op het wegennet van Beverwijk en Heemskerk te bewerkstelligen. En ook om Corus voor de hulpdiensten in geval van calamiteiten bereikbaar te houden.

Tussen Rijkswaterstaat en de regio is afgesproken dat het vrachtverkeer van de toerit gebruik blijft maken. Rijkswaterstaat komt hiermee de transportbedrijven in het IJmondgebied en de gemeente Beverwijk tegemoet. Indien er teveel file ontstaat of misbruik wordt gemaakt sluit Rijkswaterstaat alsnog voor alle verkeer de toerit af. De politie IJmond handhaaft streng op het gebruik van de toerit en controleert onder meer in de buurt van de Velsertunnel.

Om de verwachte verkeersoverlast zo veel mogelijk te beperken biedt Rijkswaterstaat samen met de NS en Connexxion kaartjes met gereduceerde tarieven aan op diverse projecten.

De weggebruikers worden naast de reguliere verkeersinformatie op radio en tv en in kranten extra geïnformeerd. De lokale omroepen AB radio (Bloemendaal), radio Beverwijk en Seaport FM (Velsen) zenden elk kwartier verkeersinformatie over de werkzaamheden brug Zijkanaal C en het verkeersbeeld uit. Daarnaast brengen deze lokale omroepen radiocommercials met verkeersinformatie uit. Deze radiocommercials maken weggebruikers attent op de werkzaamheden en vermelden dat er extra verkeersinformatie komt tijdens het werk.

Tekstkarren voorzien weggebruikers van actuele reistijdinformatie van de A9 en van de omleidingsroutes N246 en N8/N203. Deze tekstkarren staan bij CORUS, bij de toerit Heemskerk, bij Uitgeest en in Beverwijk o.a. bij de Bazaar. Hierdoor kunnen weggebruikers zelf een keuze maken welke weg men wil volgen. Ook volgen vijf webcams het verkeer op de omleidingsroutes. Deze beelden zijn te zien op de site van de Verkeersinformatiedienst www.vid.nl

Ondanks al deze maatregelen verwacht Rijkswaterstaat dat het extra druk op de wegen is tijdens de werkzaamheden brug Zijkanaal C. Daarom vraagt Rijkswaterstaat weggebruikers ook zelf een bijdrage te leveren aan minder oponthoud en minder files. Door bijvoorbeeld goed voorbereid op weg te gaan, gebruik te maken van alternatief vervoer of op andere tijden te reizen.

Net als in 2006 werkt Rijkswaterstaat in 2007 meer aan de weg dan normaal. Dat betekent dat weggebruikers vaker met wegwerkzaamheden op rijkswegen krijgen te maken. Het gaat om zo’n 200 projecten, van groot onderhoud, verbreding en aanleg van wegen, kleine asfaltwerkzaamheden tot het vernieuwen van bruggen en viaducten. Dit is nodig om de veiligheid op de weg en de doorstroming van het verkeer ook in de toekomst te waarborgen. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft tot en met 2010 in totaal 600 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor werkzaamheden aan de rijkswegen.

Tijdens de werkzaamheden is Rijkswaterstaat er alles aan gelegen om de hinder en de overlast voor weggebruikers zo beperkt mogelijk te houden en het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen. Dit gebeurt onder andere door omleidingroutes in te stellen en weggebruikers duidelijk te informeren. Weggebruikers kunnen voor actuele informatie over wegwerkzaamheden en de te verwachten hinder onder meer terecht op de website www.vananaarbeter.nl en de landelijke informatielijn 0800-8002.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat