Nieuwsbericht | Datum: 18-10-2006Nieuw logistiek concept Haven Amsterdam succesvol
Amsterdam - AMSbarge, het nieuwe logistieke concept dat is ontwikkeld door Haven Amsterdam, begint zijn vruchten af te werpen. AMSbarge, transport over water, verbetert de bereikbaarheid van bedrijven en ontlast het milieu.

Het schip, met eigen containerkraan, kan maximaal 130 containers van 20 voet vervoeren (130 TEU). Per keer vol varen leidt dat tot 130 vrachtwagens minder op de weg binnen stedelijk gebied.

Door het concept AMSbarge wordt het vervoer van goederen verplaatst van de weg naar het water vanaf bedrijven en bedrijfsterreinen die niet over een eigen kraan beschikken. Deze bedrijven en bedrijfsterreinen voeren hun goederen nu alleen aan over de weg, ook al liggen ze aan vaarwater. Het aantal containers per bedrijf of bedrijfsterrein is te klein om een eigen kraan financieel rendabel te maken. Intussen wordt de bereikbaarheid van deze bedrijven minder betrouwbaar door een onafgebroken groei van dagelijkse files.

Haven Amsterdam heeft daarom het initiatief ontwikkeld om de logistiek van deze bedrijven te verbeteren door een binnenvaartschip te laten ontwerpen met een eigen containerkraan. Mercurius Scheepvaart is gaan deelnemen in het initiatief door het innovatieve schip verder te ontwikkelen, te bouwen en in exploitatie te nemen. Hierdoor kon een doorbraak worden gerealiseerd, waardoor goederen die tot nu toe over wegen in stedelijk gebied werden vervoerd, nu via water worden getransporteerd binnen het zogenaamde AMSbarge concept.

Kern van het concept is het innovatieve binnenvaartschip met eigen containerkraan, het enige schip van dit soort in Europa. AMSbarge biedt nu een verbinding over water tussen bedrijven en bedrijfsterreinen en de internationale zee-, binnenvaart- en treinverbindingen vanuit de zeehavens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. AMSbarge bedient inmiddels al tien bedrijven en zes internationale haventerminals.

Vanaf eind januari 2006 is een proefperiode gestart. Aanvankelijk is het schip vooral ingezet als gewoon containerschip in de dienst tussen Amsterdam en Rotterdam. Daarbij werden er regelmatig proeven uitgevoerd met overslag met de eigen kraan bij geïnteresseerde bedrijven, zowel in de noordelijke als zuidelijke Randstad. Deze bleken alle succesvol te zijn.

De AMSbarge organisatie bestaat uit Haven Amsterdam (exploitant van het schip), Mercurius Scheepvaart en het AMSbarge boekingskantoor. Dit boekingskantoor is voor het eerste anderhalf jaar in handen gegeven van BCA.

Verschillende bedrijven hebben vóór de zomer van dit jaar dan ook besloten om het AMSbarge concept langduriger op te nemen in hun logistieke proces.

Doorslaggevend daarbij is dat dit concept van goederenvervoer over water ook op korte afstanden op kosten kan concurreren met wegvervoer. Het is daarmee een adequaat antwoord op de fileproblematiek in stedelijke regio’s en ontlast in belangrijke mate het milieu.Deel dit artikel:                   

Vicevoorzitter Claudia Reiner geeft startsein voor Techniek Nederland
Nieuwsbericht
Duurzaam bouwen aan de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost
Nieuwsbericht
Rijksoverheid investeert grootschalig in laadpunten elektrisch vervoer
Nieuwsbericht
Gemeente Den Haag winnaar MKB INFRA AanbestedingsAward 2019
Nieuwsbericht
InfraTechInnovatieprijs: PlasticRoad, Geo Kennis-op-Maat, Innovatieatelier
Nieuwsbericht
Informatiebijeenkomsten start uitbreiding A1 Apeldoorn - Azelo fase 1
Nieuwsbericht
Tracébesluit N35 Nijverdal - Wierden vastgesteld
Nieuwsbericht
Directeur-Generaal Rijkswaterstaat Michèle Blom opent InfraTech2019
Nieuwsbericht
Week van de circulaire economie
Nieuwsbericht
Eerste herbruikbare viaduct in Nederland
Nieuwsbericht
Eerste Nederlandse sleephopperzuiger op LNG baggert in Rotterdamse haven
Nieuwsbericht
Heijmans aan de slag met doorstroming en bereikbaarheid Oosterhout-Dongen
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat & Waddenacademie starten onderzoek plasticverontreiniging
Nieuwsbericht
BAM plant 150.000 bomen ter gelegenheid van 150ste verjaardag
Nieuwsbericht
Veilig 2018 ontluisterd door Bow Jubail morsing en watertaxi ongeval
Nieuwsbericht
InfraTech draait meer dan ooit om kennis
Nieuwsbericht
Minder hinder voor reizigers door werkzaamheden aan het spoor
Nieuwsbericht
Evenementenhal Hardenberg: Dé vakbeurs waar de complete infrabranche samenkomt!
Weblogposting
Eindhoven Airport & BAM: akkoord financiële afwikkeling parkeergarage
Nieuwsbericht
ProRail: 2019: we hebben er zin in!
Nieuwsbericht
Grote belangstelling marktpartijen voor deelname aan Mobility as a Service
Nieuwsbericht
Treinen staan minder vaak stil
Nieuwsbericht
Deel N33 minimaal eerste drie weekenden januari 2019 afgesloten
Nieuwsbericht
[Banners]