Nieuwsbericht | Datum: 18-10-2006Nieuw logistiek concept Haven Amsterdam succesvol
Amsterdam - AMSbarge, het nieuwe logistieke concept dat is ontwikkeld door Haven Amsterdam, begint zijn vruchten af te werpen. AMSbarge, transport over water, verbetert de bereikbaarheid van bedrijven en ontlast het milieu.

Het schip, met eigen containerkraan, kan maximaal 130 containers van 20 voet vervoeren (130 TEU). Per keer vol varen leidt dat tot 130 vrachtwagens minder op de weg binnen stedelijk gebied.

Door het concept AMSbarge wordt het vervoer van goederen verplaatst van de weg naar het water vanaf bedrijven en bedrijfsterreinen die niet over een eigen kraan beschikken. Deze bedrijven en bedrijfsterreinen voeren hun goederen nu alleen aan over de weg, ook al liggen ze aan vaarwater. Het aantal containers per bedrijf of bedrijfsterrein is te klein om een eigen kraan financieel rendabel te maken. Intussen wordt de bereikbaarheid van deze bedrijven minder betrouwbaar door een onafgebroken groei van dagelijkse files.

Haven Amsterdam heeft daarom het initiatief ontwikkeld om de logistiek van deze bedrijven te verbeteren door een binnenvaartschip te laten ontwerpen met een eigen containerkraan. Mercurius Scheepvaart is gaan deelnemen in het initiatief door het innovatieve schip verder te ontwikkelen, te bouwen en in exploitatie te nemen. Hierdoor kon een doorbraak worden gerealiseerd, waardoor goederen die tot nu toe over wegen in stedelijk gebied werden vervoerd, nu via water worden getransporteerd binnen het zogenaamde AMSbarge concept.

Kern van het concept is het innovatieve binnenvaartschip met eigen containerkraan, het enige schip van dit soort in Europa. AMSbarge biedt nu een verbinding over water tussen bedrijven en bedrijfsterreinen en de internationale zee-, binnenvaart- en treinverbindingen vanuit de zeehavens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. AMSbarge bedient inmiddels al tien bedrijven en zes internationale haventerminals.

Vanaf eind januari 2006 is een proefperiode gestart. Aanvankelijk is het schip vooral ingezet als gewoon containerschip in de dienst tussen Amsterdam en Rotterdam. Daarbij werden er regelmatig proeven uitgevoerd met overslag met de eigen kraan bij geïnteresseerde bedrijven, zowel in de noordelijke als zuidelijke Randstad. Deze bleken alle succesvol te zijn.

De AMSbarge organisatie bestaat uit Haven Amsterdam (exploitant van het schip), Mercurius Scheepvaart en het AMSbarge boekingskantoor. Dit boekingskantoor is voor het eerste anderhalf jaar in handen gegeven van BCA.

Verschillende bedrijven hebben vóór de zomer van dit jaar dan ook besloten om het AMSbarge concept langduriger op te nemen in hun logistieke proces.

Doorslaggevend daarbij is dat dit concept van goederenvervoer over water ook op korte afstanden op kosten kan concurreren met wegvervoer. Het is daarmee een adequaat antwoord op de fileproblematiek in stedelijke regio’s en ontlast in belangrijke mate het milieu.Deel dit artikel:                   

Fryslân wil betere wandelvoorzieningen
Nieuwsbericht
A4: extra rijstrook richting Amsterdam geopend
Nieuwsbericht
Ministerraad stemt in met vrachtwagenheffing
Nieuwsbericht
DUURZAAM GWW: Vertaal concrete projectambities in duurzaam resultaat
Weblogposting
Goederenverbinding Den Bosch - Betuweroute twee jaar open
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat gunt beheer en onderhoud 3 kanalen aan combinatie 'PARK'
Nieuwsbericht
Reiziger tussen Nederland en België de dupe van bureaucratie
Nieuwsbericht
Meer plek in treinen tussen Utrecht en Amsterdam op komst
Nieuwsbericht
Van Veldhoven breidt gevecht tegen plasticsoep uit
Nieuwsbericht
Vacature Account Manager - 40 uur per week
Weblogposting
Vacature Medewerker service en support - 40 uur per week
Weblogposting
Helderse bedrijven passen ovl aan voor meer duisternis op Wad
Nieuwsbericht
NS test snellere Intercity Groningen - Zwolle - Randstad
Nieuwsbericht
De 'Prijs van de Duitse Machinebouw' gaat naar Renate Pilz
Nieuwsbericht
Gunstige tijden voor zzp'ers in de bouw
Nieuwsbericht
Eerste webtool met vernieuwde criteria maatschappelijk verantwoord inkopen
Nieuwsbericht
Freek Bos nieuwe directeur Rover
Nieuwsbericht
Buitenring wordt nog dit jaar grotendeels in gebruik genomen
Nieuwsbericht
Brabantse Omgevingsvisie voor besluitvorming naar Staten
Nieuwsbericht
Vervolg kribverlaging Pannerdensch Kanaal start met aanbesteding
Nieuwsbericht
Zuid-Holland heeft primeur met eerste CO2-negatieve weg
Nieuwsbericht
Groningen krijgt living lab bouwkundige en infrastructurele innovaties
Nieuwsbericht
Universitaire ziekenhuizen zetten medewerkers op de fiets
Nieuwsbericht
[Banners]