Officiele opening A50 Eindhoven – Oss

Zaterdag 7 oktober 2006 van 09.30 uur – 13.00 uur

‘s-Hertogenbosch – Met een officiële openingshandeling ronden op zaterdag 7 oktober 2006 Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat en bestuurlijke vertegenwoordigers uit de regio het project aanleg nieuwe A50 Eindhoven – Oss af. Kenmerkend voor de aanleg van deze nieuwe weg zijn de verbetering van de doorstroming van het verkeer en van de leefbaarheid in en bereikbaarheid van de regio, maar ook natuurcompensatie en historische vondsten. Deze aspecten komen bij de officiële opening ook tot uiting.

Activiteiten voor publiek
Op zaterdag 7 oktober 2006 vinden van 10.00 uur tot 17.00 uur verscheidene evenementen voor een breed publiek plaats in gemeenten langs de A50 tussen Eindhoven en Oss. De eerder genoemde kenmerken lopen als een rode draad ook door dit publieksprogramma heen.

Welke activiteiten vinden die dag waar plaats:

  • 1. Fietstocht langs A50 tracé
    Langs de nieuwe A50 tussen Eindhoven en Oss is een fietsroute van 35 km uitgezet. De fietstocht kan op iedere wenselijke plek gestart en beëindigd worden. Interessante punten langs de route zijn onder andere het viaduct over de Zuid-Willemsvaart en diverse voorzieningen voor dieren zoals het ecoduct over de Udenseweg tussen Nistelrode en Uden en de speciale paddenpoel aan de Veghelseweg bij Sint Oedenrode. Voor de enthousiaste fietsers is een gratis fietskaart beschikbaar. Deze fietskaart kan op zaterdag 7 oktober 2006 worden afgehaald bij de plaatselijke VVV-kantoren in Eindhoven, Oss, Heesch en Uden. Tevens treft u de fietskaart aan op alle activiteitenlocaties.
  • 2. Nieuwe-natuur-wandeling
    In samenwerking met Staatsbosbeheer en bezoekerscentrum Slabroek worden wandelingen georganiseerd om u kennis te laten maken met de “nieuwe natuur”. Bij de aanleg van een rijksweg is vaak niet te voorkomen dat er natuur sneuvelt, waar mogelijk is dit verlies echter gecompenseerd door het aanleggen van nieuwe natuur. In totaal is 281 hectare grond aangekocht waarvoor beheerders zijn gezocht zoals Staatsbosbeheer en het Brabants Landschap. Gidsen van natuurcentrum Slabroek willen graag laten zien hoe deze zogenaamde nieuwe natuur zich ontwikkelt. Zowel flora als fauna komen tijdens de wandeling aan bod. De natuurwandelingen worden vanuit het bezoekerscentrum Slabroek georganiseerd en duren circa 75 minuten. De wandelingen vinden om 10.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur plaats. Op elk van de genoemde tijdstippen is plaats voor 40 wandelaars. Inschrijving vooraf is mogelijk via info@slabroek.nl of op de dag zelf bij de infokraam van het bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50). U wordt dan doorverwezen naar het startpunt. Echter wie het eerst komt wie het eerst maalt.
  • 3. Natuurspeurtocht voor de jeugd
    Deze speurtocht voor de jeugd voert door natuurgebied de Maashorst en is geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Bij de start ontvangt u een routekaartje met op de achterzijde vijf multiple choice vragen en drie “hersenkrakertjes”. De vragen zijn er op twee niveaus, te weten negen min en negen plus. Iedereen die aan het einde van de route het kaartje compleet ingevuld inlevert ontvangt een kleine attentie.
    De speurtocht voor de jeugd wordt vanuit het bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50) georganiseerd. Aanmelden kan bij de infokraam. De eerste wandelaars kunnen om 10.00 uur starten en om 16.00 uur sluit het uitgiftepunt. Deelnemers wandelen de route zelfstandig. De route heeft een lengte van twee en een halve kilometer en is eenvoudig vindbaar door de geplaatste infopanelen te volgen. Op deze panelen zijn tevens de antwoorden op de multiple choice vragen te vinden. Iedereen die aan het einde van de route het kaartje compleet ingevuld inlevert, ontvangt een kleine attentie. Presentjes worden uitgedeeld tot 17.00 uur.
  • 4. Tentoonstelling bronzen schat
    Tijdens de aanleg van de A50 is een imposante bronzen schat opgegraven. Het betreft een compleet ingekuild servies dat afkomstig is uit de Romeinse tijd (circa 280 na Chr.) en qua omvang één van de grootste bronsvondsten in westelijk Europa is. De maar liefst dertig rijk gedecoreerde kannen, borden, schalen en kandelaars werden tijdens feestelijke banketten gebruikt o.a. om wijn te serveren. Het servies is tot 27 augustus 2006 te zien geweest in het Museum van Oudheden te Leiden. Op 7 oktober 2006 is een expositie rond deze bronzen schat te bekijken. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de origineel opgegraven serviesstukken niet aanwezig. Wel zijn er infopanelen en wordt er een film over de opgravingen vertoond. De expositie met de infopanelen en de film is tussen 14.00 en 17.00 uur gratis te bekijken in de speciaal als expositieruimte ingerichte tent aan de Heideweg te Nistelrode, nabij bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50).
  • 5. Lezing historicus Patrick Timmermans
    Patrick Timmermans (1964) is historicus en presentator van het televisieprogramma Brabant 900 op Omroep Brabant TV. Op zaterdag 7 oktober 2006 geeft hij een lezing met als titel: “Onderweg naar gisteren” waarin de infrastructuur en cultuurhistorie in Brabant centraal staan. Wegen brengen mensen van A naar B, steeds beter en steeds sneller. De nieuwe A50 tussen Eindhoven en Oss is zo’n weg die mensen dichter bij elkaar brengt. Met 120 km per uur razen we door het Oost-Brabantse landschap. Vooruit, vooruit: het werk roept, het gezin wacht. Maar beseffen we zo eigenlijk wel hoe bijzonder dat landschap is? Niet alleen wat natuurwaarden betreft, maar ook in cultuurhistorisch opzicht. Eens vormde deze route het decor voor felle strijd en nog verder terug in de rijd lieten mensen zich hierlangs in mysterieuze grafheuvels begraven. In zijn lezing zal Patrick Timmermans de auto op de vluchtstrook parkeren en uitgebreid stilstaan bij de tijd van toen. Terugkijken in de tijd dus. Of: hoe een spiksplinternieuwe weg het verleden kan laten herleven. De lezing vindt om 14.00 uur plaats in de speciaal als expositieruimte ingerichte tent aan de Heideweg te Nistelrode nabij bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50). Bij voldoende belangstelling wordt de lezing herhaald om 16.00 uur. Voorinschrijving is mogelijk via info@vanderkruit.nl De toegang is gratis.
  • 6. Tentoonstelling bodemvondsten
    Uit de zandzuigputten die nodig waren voor het ophogen van de A50 zijn zeer opmerkelijke vondsten gedaan door fossielenverzamelaars. De meest tot de verbeelding sprekende stukken zijn te bewonderen op zaterdag 7 oktober 2006. Wetenschappers en vrijwilligers van het Oertijdmuseum De Groene Poort uit Boxtel geven die dag een toelichting.
    Zo zijn er twee soorten dolfijnenschedels, die de landelijke pers al eens gehaald hebben, en mooie resten van haaien en walvissen te bewonderen. Alle vondsten zijn tussen de 10 en 5 miljoen jaar oud. Zeer aansprekend is een haaientand van 13 cm hoogte wat een unieke vondst van de grootste haai allertijden is. De expositie is tussen 14.00 en 17.00 uur gratis te bekijken in de speciaal als expositieruimte ingerichte tent aan de Heideweg te Nistelrode, nabij bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50).
  • 7. A50 Village Team Tour
    De gemeenten langs de nieuwe A50 hebben teams gevormd met daarin ‘bekenden’ van 18 jaar of ouder uit die betreffende gemeente zoals bijvoorbeeld een wethouder of een bekende sporter. In iedere dorpskern, te weten Nistelrode, Uden, Mariaheide, Veghel en St. Oedenrode, wordt in de omgeving van het gemeentehuis een spel gespeeld dat een half uur duurt en in het teken staat van doorstroming, leefbaarheid, natuurcompensatie en bereikbaarheid. Tijdens elk spel zijn punten te behalen. De teams die bestaan uit zeven personen en een captain rijden met een speciaal busje van dorpskern naar dorpskern en worden muzikaal begeleid door het Brabants Fietsorkest. De vraag is uiteraard welk dorp als sterkste uit de bus komt. Ook passanten kunnen een team vormen en zelfstandig deelnemen aan deze A50 Village Team Tour. De spelonderdelen van de gemeenteteams worden begeleid door een presentator. Het tijdschema ziet er als volgt uit:

    • 12.00 uur: start in Nistelrode
    • 13.15 uur: aanvang spel in Uden
    • 14.00 uur: aanvang spel in Mariaheide
    • 14.45 uur: aanvang spel in Veghel
    • 15.30 uur: finalespel in St. Oedenrode

    Teams die zich, naast de reeds geformeerde teams uit de bovengenoemde gemeenten, alsnog willen aanmelden kunnen contact opnemen via: info@vanderkruit.nl

  • 8. A50 in miniatuur
    In de dorpskern van Veghel, nabij het gemeentehuis, wordt een A50 parcours uitgezet van 30 bij 10 meter compleet met routeborden, uitborden en een praatpaal. Op die manier wordt het tracé van Eindhoven naar Oss zo realistisch mogelijk nagebootst. Kinderen tussen acht en veertien jaar kunnen dit parcours afleggen met zogenaamde trikes, driewielige, futuristische karretjes die het midden houden tussen een ligfiets en een skelter. Door het zwenkwiel een absolute uitdaging voor kinderen. Het parcours bij het gemeentehuis van Veghel is van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor kinderen vanaf 8 tot 14 jaar. Elke keer kunnen 10 kinderen het parcours tegelijk afleggen. Deelname is gratis. Het parcours is met dranghekken en strobalen afgezet.
  • 9. Breugheliaanse kinderkermis
    De kinderkermis wordt opgebouwd op het Sportpark in Son & Breugel. Er zijn twintig kermisonderdelen. Kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar kunnen onder andere kruisboog schieten, een levensgroot mikado spel spelen, een kasteelpoort verdedigen tegen een aanstormende bal, steltlopen, hoefijzerwerpen en ga zo maar door. De kinderkermis op het Sportpark in Son & Breugel is tussen 10.00 en 17.00 uur geopend voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. Deelname is gratis. Ter verhoging van de feestvreugde is een troubadour aanwezig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Brabant

Officiele opening A50 Eindhoven – Oss | Infrasite

Officiele opening A50 Eindhoven – Oss

Zaterdag 7 oktober 2006 van 09.30 uur – 13.00 uur

‘s-Hertogenbosch – Met een officiële openingshandeling ronden op zaterdag 7 oktober 2006 Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat en bestuurlijke vertegenwoordigers uit de regio het project aanleg nieuwe A50 Eindhoven – Oss af. Kenmerkend voor de aanleg van deze nieuwe weg zijn de verbetering van de doorstroming van het verkeer en van de leefbaarheid in en bereikbaarheid van de regio, maar ook natuurcompensatie en historische vondsten. Deze aspecten komen bij de officiële opening ook tot uiting.

Activiteiten voor publiek
Op zaterdag 7 oktober 2006 vinden van 10.00 uur tot 17.00 uur verscheidene evenementen voor een breed publiek plaats in gemeenten langs de A50 tussen Eindhoven en Oss. De eerder genoemde kenmerken lopen als een rode draad ook door dit publieksprogramma heen.

Welke activiteiten vinden die dag waar plaats:

  • 1. Fietstocht langs A50 tracé
    Langs de nieuwe A50 tussen Eindhoven en Oss is een fietsroute van 35 km uitgezet. De fietstocht kan op iedere wenselijke plek gestart en beëindigd worden. Interessante punten langs de route zijn onder andere het viaduct over de Zuid-Willemsvaart en diverse voorzieningen voor dieren zoals het ecoduct over de Udenseweg tussen Nistelrode en Uden en de speciale paddenpoel aan de Veghelseweg bij Sint Oedenrode. Voor de enthousiaste fietsers is een gratis fietskaart beschikbaar. Deze fietskaart kan op zaterdag 7 oktober 2006 worden afgehaald bij de plaatselijke VVV-kantoren in Eindhoven, Oss, Heesch en Uden. Tevens treft u de fietskaart aan op alle activiteitenlocaties.
  • 2. Nieuwe-natuur-wandeling
    In samenwerking met Staatsbosbeheer en bezoekerscentrum Slabroek worden wandelingen georganiseerd om u kennis te laten maken met de “nieuwe natuur”. Bij de aanleg van een rijksweg is vaak niet te voorkomen dat er natuur sneuvelt, waar mogelijk is dit verlies echter gecompenseerd door het aanleggen van nieuwe natuur. In totaal is 281 hectare grond aangekocht waarvoor beheerders zijn gezocht zoals Staatsbosbeheer en het Brabants Landschap. Gidsen van natuurcentrum Slabroek willen graag laten zien hoe deze zogenaamde nieuwe natuur zich ontwikkelt. Zowel flora als fauna komen tijdens de wandeling aan bod. De natuurwandelingen worden vanuit het bezoekerscentrum Slabroek georganiseerd en duren circa 75 minuten. De wandelingen vinden om 10.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur plaats. Op elk van de genoemde tijdstippen is plaats voor 40 wandelaars. Inschrijving vooraf is mogelijk via info@slabroek.nl of op de dag zelf bij de infokraam van het bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50). U wordt dan doorverwezen naar het startpunt. Echter wie het eerst komt wie het eerst maalt.
  • 3. Natuurspeurtocht voor de jeugd
    Deze speurtocht voor de jeugd voert door natuurgebied de Maashorst en is geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Bij de start ontvangt u een routekaartje met op de achterzijde vijf multiple choice vragen en drie “hersenkrakertjes”. De vragen zijn er op twee niveaus, te weten negen min en negen plus. Iedereen die aan het einde van de route het kaartje compleet ingevuld inlevert ontvangt een kleine attentie.
    De speurtocht voor de jeugd wordt vanuit het bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50) georganiseerd. Aanmelden kan bij de infokraam. De eerste wandelaars kunnen om 10.00 uur starten en om 16.00 uur sluit het uitgiftepunt. Deelnemers wandelen de route zelfstandig. De route heeft een lengte van twee en een halve kilometer en is eenvoudig vindbaar door de geplaatste infopanelen te volgen. Op deze panelen zijn tevens de antwoorden op de multiple choice vragen te vinden. Iedereen die aan het einde van de route het kaartje compleet ingevuld inlevert, ontvangt een kleine attentie. Presentjes worden uitgedeeld tot 17.00 uur.
  • 4. Tentoonstelling bronzen schat
    Tijdens de aanleg van de A50 is een imposante bronzen schat opgegraven. Het betreft een compleet ingekuild servies dat afkomstig is uit de Romeinse tijd (circa 280 na Chr.) en qua omvang één van de grootste bronsvondsten in westelijk Europa is. De maar liefst dertig rijk gedecoreerde kannen, borden, schalen en kandelaars werden tijdens feestelijke banketten gebruikt o.a. om wijn te serveren. Het servies is tot 27 augustus 2006 te zien geweest in het Museum van Oudheden te Leiden. Op 7 oktober 2006 is een expositie rond deze bronzen schat te bekijken. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de origineel opgegraven serviesstukken niet aanwezig. Wel zijn er infopanelen en wordt er een film over de opgravingen vertoond. De expositie met de infopanelen en de film is tussen 14.00 en 17.00 uur gratis te bekijken in de speciaal als expositieruimte ingerichte tent aan de Heideweg te Nistelrode, nabij bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50).
  • 5. Lezing historicus Patrick Timmermans
    Patrick Timmermans (1964) is historicus en presentator van het televisieprogramma Brabant 900 op Omroep Brabant TV. Op zaterdag 7 oktober 2006 geeft hij een lezing met als titel: “Onderweg naar gisteren” waarin de infrastructuur en cultuurhistorie in Brabant centraal staan. Wegen brengen mensen van A naar B, steeds beter en steeds sneller. De nieuwe A50 tussen Eindhoven en Oss is zo’n weg die mensen dichter bij elkaar brengt. Met 120 km per uur razen we door het Oost-Brabantse landschap. Vooruit, vooruit: het werk roept, het gezin wacht. Maar beseffen we zo eigenlijk wel hoe bijzonder dat landschap is? Niet alleen wat natuurwaarden betreft, maar ook in cultuurhistorisch opzicht. Eens vormde deze route het decor voor felle strijd en nog verder terug in de rijd lieten mensen zich hierlangs in mysterieuze grafheuvels begraven. In zijn lezing zal Patrick Timmermans de auto op de vluchtstrook parkeren en uitgebreid stilstaan bij de tijd van toen. Terugkijken in de tijd dus. Of: hoe een spiksplinternieuwe weg het verleden kan laten herleven. De lezing vindt om 14.00 uur plaats in de speciaal als expositieruimte ingerichte tent aan de Heideweg te Nistelrode nabij bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50). Bij voldoende belangstelling wordt de lezing herhaald om 16.00 uur. Voorinschrijving is mogelijk via info@vanderkruit.nl De toegang is gratis.
  • 6. Tentoonstelling bodemvondsten
    Uit de zandzuigputten die nodig waren voor het ophogen van de A50 zijn zeer opmerkelijke vondsten gedaan door fossielenverzamelaars. De meest tot de verbeelding sprekende stukken zijn te bewonderen op zaterdag 7 oktober 2006. Wetenschappers en vrijwilligers van het Oertijdmuseum De Groene Poort uit Boxtel geven die dag een toelichting.
    Zo zijn er twee soorten dolfijnenschedels, die de landelijke pers al eens gehaald hebben, en mooie resten van haaien en walvissen te bewonderen. Alle vondsten zijn tussen de 10 en 5 miljoen jaar oud. Zeer aansprekend is een haaientand van 13 cm hoogte wat een unieke vondst van de grootste haai allertijden is. De expositie is tussen 14.00 en 17.00 uur gratis te bekijken in de speciaal als expositieruimte ingerichte tent aan de Heideweg te Nistelrode, nabij bezoekerscentrum Slabroek (Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode, oostzijde A50).
  • 7. A50 Village Team Tour
    De gemeenten langs de nieuwe A50 hebben teams gevormd met daarin ‘bekenden’ van 18 jaar of ouder uit die betreffende gemeente zoals bijvoorbeeld een wethouder of een bekende sporter. In iedere dorpskern, te weten Nistelrode, Uden, Mariaheide, Veghel en St. Oedenrode, wordt in de omgeving van het gemeentehuis een spel gespeeld dat een half uur duurt en in het teken staat van doorstroming, leefbaarheid, natuurcompensatie en bereikbaarheid. Tijdens elk spel zijn punten te behalen. De teams die bestaan uit zeven personen en een captain rijden met een speciaal busje van dorpskern naar dorpskern en worden muzikaal begeleid door het Brabants Fietsorkest. De vraag is uiteraard welk dorp als sterkste uit de bus komt. Ook passanten kunnen een team vormen en zelfstandig deelnemen aan deze A50 Village Team Tour. De spelonderdelen van de gemeenteteams worden begeleid door een presentator. Het tijdschema ziet er als volgt uit:

    • 12.00 uur: start in Nistelrode
    • 13.15 uur: aanvang spel in Uden
    • 14.00 uur: aanvang spel in Mariaheide
    • 14.45 uur: aanvang spel in Veghel
    • 15.30 uur: finalespel in St. Oedenrode

    Teams die zich, naast de reeds geformeerde teams uit de bovengenoemde gemeenten, alsnog willen aanmelden kunnen contact opnemen via: info@vanderkruit.nl

  • 8. A50 in miniatuur
    In de dorpskern van Veghel, nabij het gemeentehuis, wordt een A50 parcours uitgezet van 30 bij 10 meter compleet met routeborden, uitborden en een praatpaal. Op die manier wordt het tracé van Eindhoven naar Oss zo realistisch mogelijk nagebootst. Kinderen tussen acht en veertien jaar kunnen dit parcours afleggen met zogenaamde trikes, driewielige, futuristische karretjes die het midden houden tussen een ligfiets en een skelter. Door het zwenkwiel een absolute uitdaging voor kinderen. Het parcours bij het gemeentehuis van Veghel is van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor kinderen vanaf 8 tot 14 jaar. Elke keer kunnen 10 kinderen het parcours tegelijk afleggen. Deelname is gratis. Het parcours is met dranghekken en strobalen afgezet.
  • 9. Breugheliaanse kinderkermis
    De kinderkermis wordt opgebouwd op het Sportpark in Son & Breugel. Er zijn twintig kermisonderdelen. Kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar kunnen onder andere kruisboog schieten, een levensgroot mikado spel spelen, een kasteelpoort verdedigen tegen een aanstormende bal, steltlopen, hoefijzerwerpen en ga zo maar door. De kinderkermis op het Sportpark in Son & Breugel is tussen 10.00 en 17.00 uur geopend voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. Deelname is gratis. Ter verhoging van de feestvreugde is een troubadour aanwezig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Brabant