Ministerie IenW en SHPV geven kwaliteit van parkeerdata extra impuls

Foto: Ivo Ketelaar

Frans Backhuijs, voorzitter van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV), en Jan-Bert Dijkstra namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zetten op 27 november 2019 hun handtekening onder afspraken die de komende vijf jaar voor meer en betere parkeerdata moeten zorgen. Deze parkeerdata wordt, ook nu al, gepubliceerd als open data en gebruikt in mobiele apps, navigatie- en Mobility as a Service-diensten. SHPV gaat gemeenten onder meer helpen bij het inwinnen, beheren en ontsluiten van parkeerdata om in de toekomst nog meer en betere parkeeradviezen te kunnen geven. Dat heeft voordelen voor automobilisten, maar zeker ook voor gemeenten. Het beperken van onnodige ‘zoekkilometers’ naar een parkeerplek leidt tot minder uitstoot en efficiënt gebruik van parkeerplaatsen. Voorwaarde is kwalitatief goede parkeerdata, die voor iedereen beschikbaar is.

SHPV

Het SHPV is een coöperatie van gemeenten, die op dit moment ca 100 Nederlandse gemeenten waar straatparkeren gereguleerd is, faciliteert bij het digitaliseren en vernieuwen van uiteenlopende parkeerdiensten. Onderdeel van de samenwerking met IenW is dat SHPV gemeenten actief ondersteunt met het inwinnen, beheren en ontsluiten van de parkeerdata als open data en bovendien service providers stimuleert om deze data te gebruiken in hun reisadvies- en mobiliteitsdiensten. Gemeenten blijven zelf verantwoordelijk voor parkeerbeleid en het ontsluiten van parkeerdata, het SHPV neemt een aanvullende, ondersteunende rol op zich richting gemeenten om de beschikbaarheid van parkeerdata te helpen verbeteren.

Er is kwalitatief goede data nodig over locatie, tarief, eventuele hoogtebeperkingen bij het inrijden van garages en terreinen en de actuele beschikbaarheid van de parkeerplek. Deze data is steeds belangrijker geworden voor reis- en navigatie-apps om automobilisten te informeren over parkeren: waar is op welk moment tegen welk tarief een parkeerplek beschikbaar bij aankomst op de bestemming? Daarnaast is er data nodig om te kunnen betalen voor de parkeerkosten. Beide datastromen komen bij elkaar in onder meer Mobility as a Service-diensten: een routeadvies naar een vrije parkeerplek én de mogelijkheid om direct digitaal te betalen.

Een deel van die data is nu al beschikbaar, maar door betere samenwerking kan er nog veel winst worden geboekt. Dat was de boodschap van Jan-Bert Dijkstra, directeur programma Mobiliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, bij de ondertekening. ‘De komende jaren zullen meer gemeenten zich hierbij aansluiten en zullen er meer diensten worden ontwikkeld. Nu is nog ongeveer 20 procent van het verkeer in de stad zoekverkeer. Met de juiste data, en als meer mensen gebruik maken van de mogelijkheden, kunnen we dat percentage substantieel omlaag brengen. Daarmee heeft dit initiatief maatschappelijke impact.’

Nationaal Parkeer Register

Het SHPV is de opdrachtgever voor het Nationaal Parkeer Register (NPR). Het beheer van dit register ligt bij de RDW. De financiële transacties tussen automobilist en serviceprovider enerzijds, en serviceprovider en gemeenten anderzijds, worden door het SHPV met behulp van het NPR gefaciliteerd. Bovendien ontvangen gemeenten informatie vanuit het NPR waarmee ze hun parkeerbeleid kunnen evalueren en optimaliseren.

Meer informatie over parkeerdata vindt u op www.parkeerdatacatalogus.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV)