Proef met doseren verkeer N322 in Zaltbommel bij file op A2

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat en provincie Gelderland starten 26 november 2019 in Zaltbommel een proef met doseren van het verkeer van de N322 richting de aansluiting met de snelweg A2.

De proef vindt plaats in het kader van het MIRT-programma A2 Deil-Vught en heeft als doel de verkeersafwikkeling bij de aansluitingen richting de snelweg A2 en op de A2 zelf zoveel als mogelijk te optimaliseren.

Op het traject van de A2 tussen Deil en Vught staat nagenoeg bijna elke dag file. Daarom voeren we momenteel een verkenning uit. Op lange termijn zijn mogelijk uitbreidingen van de infrastructuur nodig. Omdat doorstroming en bereikbaarheid nu ook onder druk staan, proberen we met een aantal kleinschalige maatregelen (quick wins) ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen.

Proef met doseren verkeer N322 richting A2

Eén van deze maatregelen is het doseren van het verkeer richting de A2 met de verkeerslichten op de N322 in Zaltbommel. De grote hoeveelheid verkeer op de toeritten richting de weg vanuit het Rivierenland zorgt regelmatig voor files. We zien dit bij Zaltbommel met name in de ochtendspits richting het noorden. Tijdens deze drukke momenten worden afstellingen van de verkeerslichten in die richting daarom aangepast. Op basis van de snelheid van het verkeer op de A2 wordt de tijd dat de verkeerslichten op groen staan korter of langer. Dit met als doel om de doorstroming op de snelweg A2 te verbeteren, maar uiteraard niet zodanig dat het verkeer op de N322 onevenredig vast komt te staan.

Effecten meten van de proef

Om de effecten van deze ingreep te meten, wordt daarom een proef gestart. Hierbij zoeken we naar een optimale instelling van de verkeerslichten voor zowel het verkeer op de A2 als op de N322. Met de proef zoeken we naar de optimale balans van het doseersysteem en bekijken we tegelijkertijd hoe we ervoor kunnen zorgen dat het onderliggende wegennet niet onevenredig last heeft van de dosering via de N322.

Doorlooptijd proef

We starten op 26 november 2019 met het doseren van het verkeer en het goed afstellen van de verkeerslichten. Dit duurt tot 8 december. Eind oktober zijn de instellingen van de verkeerslichten op de N322 al omgezet en uitvoerig getest, maar het doseersysteem is nog niet actief geweest. De eerste 2 weken van november heeft een nulmeting plaatsgevonden om de huidige verkeerssituatie goed in beeld te brengen. Vanaf 9 december 2019 vindt er een nameting plaats. Die duurt tot eind december, waarna de effecten in de voor- en nasituatie worden vergeleken en geanalyseerd. Wanneer effecten deze positief zijn, volgt definitieve invoering van het doseersysteem begin 2020.

MIRT A2 Deil-Vught

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, provincie Gelderland, regio Rivierenland en gemeente ‘s-Hertogenbosch hebben de handen ineengeslagen om de doorstroming op de A2 tussen knooppunt Deil en knooppunt Vught te verbeteren. Binnen het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) A2 Deil-Vught werken we samen om de bereikbaarheid in het gebied te vergroten. Er wordt gewerkt aan oplossingen voor de korte, middellange en lange termijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat