Zandsuppletie Roggenplaat gestart

Foto: Ivo Ketelaar

Op 1 oktober 2019 zijn de voorbereidingen voor de zandsuppletie op de Roggenplaat in de Oosterschelde gestart. Daarmee is de aftrap gegeven voor het terugbrengen van 1,3 miljoen m3 zand.

De voorbereidingen omvatten onder meer het aanleveren van materiaal, het in gereedheid brengen van pontons en de drijvende leiding waar de sleephopper aan wordt gekoppeld. Ook worden meetboeien geplaatst om alles nauwgezet te kunnen volgen. De verwachting is dat het daadwerkelijk opspuiten van het zand over ongeveer een week begint. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind december 2019 afgerond.

Het zand wordt opgespoten in 7 deelsegmenten. Eén van de deelsegmenten wordt opgespoten in het kader van natuurcompensatie voor de vooroeververdediging. De voedselrijke zandplaat in de Oosterschelde is belangrijk voor trekvogels en rustende zeehonden. Door de Oosterscheldekering is de stroming minder sterk waardoor er geen natuurlijke opbouw meer is van zandplaten, de zogenoemde zandhonger. Met name tijdens stormen verdwijnt er zand in de naastgelegen geulen. Daardoor wordt de voor de natuur zo belangrijke Roggenplaat steeds lager en kleiner. Door de ophoging blijft de Roggenplaat ook de komende 25 jaar in stand en kunnen vogels er terecht om voedsel te vinden en zeehonden om er te rusten.

Zorgvuldige uitvoering

Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zetten zich al langere tijd in voor de suppletie van de zandplaten die cruciaal zijn voor de natuur. Maar ook de veiligheid wordt gediend: de dijken aan de zuidkant van Schouwen-Duiveland krijgen te maken met verminderde golfaanval. Naast natuur en veiligheid spelen er ook andere belangen rond de Roggenplaat, zoals mosselkweek. Een zorgvuldige uitvoering tijdens de suppletie staat daarom voorop.

De suppletie is onderdeel van het project Smartsediment in het kader van het Europese subsidieprogramma Interreg V Vlaanderen-Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat