Neerslagtekort toegenomen, voldoende aanvoer van water

Foto: Ivo Ketelaar

Door het warme zomerweer is het neerslagtekort toegenomen. In de komende 2 weken zal het tekort verder toenemen, omdat er weinig regen wordt verwacht. Het neerslagtekort is nu hoger dan gemiddeld, maar gunstiger vergeleken met 2018. Dat geldt echter niet overal: in de oostelijke delen van Nederland is veel minder regen gevallen dan in het westen.

Grondwaterstanden lager dan normaal

Op diverse plekken zijn de grondwaterstanden lager dan normaal, met name op de hoge zandgronden. De grondwaterstanden hebben zich hier, na de droogte van 2018, nog niet volledig hersteld. Veel beekafvoeren zijn hierdoor lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. De watersituatie op de hoge gronden en vooral de Achterhoek en Twente is kwetsbaar voor zowel natuur als landbouw.

Er zijn echter geen mogelijkheden om deze gebieden van water te voorzien anders dan door het vasthouden van regenwater. In die gebieden hebben de waterschappen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater en/of op een enkele plaats ook uit grondwater ingesteld. Met name voor de landbouw betekent dat een beperking.

Voldoende wateraanvoer

De Rijn en de Maas voeren voldoende water aan om in de vraag naar water te voldoen, ook in de komende 2 weken. Wel is er een toename van het aantal meldingen van blauwalg als gevolg van het warme weer. Zwemmers kunnen kijken op Zwemwater.nl waar zij veilig kunnen zwemmen. Voor de scheepvaart zijn er geen maatregelen van kracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat