Nieuw: het Digital Assets Lab

Foto: Ivo Ketelaar

Op 24 juni 2019 openden ProRail en het Railcenter, het Digital Assets Lab. Het Railcenter, waar vakmensen uit de spoorsector simuleren, innoveren opleidingen doen en kennis uitwisselen, is dé plek waar we samen met leveranciers en spooraannemers in het nieuwe lab de digitalisering van het spoor met slimme sensoren versnellen.

Snelle digitale technieken

Nederland heeft een spoornetwerk met veel kritische onderdelen. Het is belangrijk om de actuele staat van de onderdelen te kennen en te monitoren. Voorbeelden zijn temperatuurmetingen van het spoor en wissels vanwege risico op bevriezing of het uitzetten van spoorstaven. Maar ook monitoring van ‘dichtligtijden’ van overwegen (hoe lang is een overweg gesloten) en het onderzoek naar gebruik van wissels en sporen op emplacementen waar geen treindetectie aanwezig is.

Nieuwe digitale technieken maken dit werk eenvoudiger, alleen al omdat deze sensoren makkelijk te monteren en draadloos zijn. Met een eigen ontwikkel- en testomgeving kunnen we onze toepassingen en die van spoorpartners sneller beschikbaar maken voor het spoornetwerk.

Sensoren testen en doorontwikkelen

Het Railcenter is de ideale locatie voor het Digital Assets Lab. Op het terrein zijn spoor, wissels, bovenleiding en een overweg van ProRail aanwezig. De ideale locatie dus om innovatieve sensoren te testen. De sensoren worden gekoppeld aan onze platforms die de sensordata vertalen naar dashboards. Daardoor kan iedereen snel en makkelijk bij de informatie en vervolgens snel handelen. Via de sensor wall, met daarop de sensoren die al getest zijn of in de testfase zitten, kunnen leveranciers hun producten aan de spoorbranche tonen.

Innovatie: doe mee

Marktpartijen en spooraannemers worden van harte uitgenodigd om van de nieuwe demonstratie- en testomgeving gebruik te maken, samen de mogelijkheden te verkennen en te leren van elkaar. Voorstellen kunnen worden ingediend bij ProRail Innovatie. Meer informatie over innoveren bij ProRail staat op onze innovatiepagina.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail