1000 extra laadpalen met duurzame energie dankzij Allego en Clean Energy

Foto: Ivo Ketelaar

Allego BV gaat in de provincies Groningen en Drenthe 1000 openbare laadpalen plaatsen, beheren en onderhouden. De laadpalen van Allego worden voorzien van 100 procent duurzame, in Nederland opgewekte energie van Holthausen Clean Energy. Dit is de uitkomst van de aanbesteding van de provincies Groningen en Drenthe en 21 deelnemende gemeenten.

Meer elektrische auto’s

Elektrische auto’s dragen bij aan een schone lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast. Het aantal elektrische auto’s groeit en daarmee ook de behoefte aan openbare laadpalen. Door het vergroten van het aantal publiek toegankelijke laadpalen stimuleren we de omslag naar elektrisch rijden. Zo maken we het vervoer in onze provincies groener en slimmer. De 1000 laadpalen – met elk twee laadpunten – worden de komende drie jaar geplaatst. De grote omvang van het aantal laadpunten leidt tot een gunstige laadprijs van 29 cent per kWh aan de paal.

Innovatie

Door de keuze voor 100 procent duurzame energie uit zon en wind dragen de laadpalen bij aan de energietransitie. Bijzonder aan deze aanbesteding is de vrije leverancierskeuze. Vanaf eind dit jaar kunnen elektrische rijders hun eigen energieleverancier kiezen die gekoppeld is aan hun laadpas. Door slimme technologie in de toekomstbestendige laadpalen kan elke energieleverancier straks stroom leveren aan zijn klanten via een eigen laadpas. Daarmee krijgen elektrische rijders de mogelijkheid stroom te gebruiken van bijvoorbeeld het zonnepark van de lokale energiecoöperatie. Zo maken we het vervoer in onze provincies groener en slimmer. Deze innovatie wordt eind 2019 geïntroduceerd. Elektrische rijders die geen keuze maken, krijgen groene stroom van de vaste energieleverancier Clean Energy.

Laadpaal aanvragen

Inwoners van de deelnemende gemeenten zonder eigen oprit kunnen vanaf 1 juli een laadpaal aanvragen voor hun elektrische auto. Dat gaat snel en gemakkelijk via het aanvraagportaal van Allego: openbaarladen.nl. Ook forenzen die hun elektrische auto op straat moeten parkeren kunnen een laadpaal aanvragen. De laadpaal komt in de straat of iets verderop te staan, altijd op loopafstand van de woning of het bedrijf.

Samenwerking

Eind 2017 tekenden beide provincies en energieorganisatie Enpuls de ‘Green Deal Laadpalen’ tijdens de Klimaattop Noord-Nederland. Inmiddels zijn hier ook 21 Groningse en Drentse gemeenten bij aangesloten. In de provincie Groningen doen mee de gemeenten Appingedam, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde. In Drenthe zijn dat de gemeenten AA en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Groningen