NEN: Verdieping eerste versie NTA IFD-bouw

Foto: Ivo Ketelaar

NTA ‘IFD-bouw beweegbare bruggen’ is half april 2019 gepubliceerd. Op initiatief van de Provincie Noord-Holland is de eerste versie van de NTA ontwikkeld. Verschillende belanghebbenden uit de grond-, weg- en waterbouw (GWW) zijn bij de ontwikkeling betrokken. Verdieping en verbreding van de NTA is de volgende stap.

De NTA geldt als een voorbeeld hoe circulariteit op basis van afspraken een impuls kan krijgen. Er wordt niet alleen invulling gegeven aan de klimaatdoelstellingen, maar het is ook één van de oplossingen voor de bruggenopgave waar Nederland voor staat. Door IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel)- bouwen worden interfaces tussen bouwdelen en onderdelen van bruggen en sluizen gestandaardiseerd. De kracht van het IFD-principe is dat de partijen in de GWW met elkaar optrekken om tot afspraken te komen.

Vervolgtraject

De samenwerkende partijen gaan in raakvlakteams verder werken aan het vervolgtraject. Daarbij is er afgesproken om rekening te houden met de bestaande normen, elektrotechnische installaties, levensduur, milieuaspecten, beleid circulariteit en de mogelijkheid om te differentiëren tussen bruggen in steden en daarbuiten. De prioriteit moet liggen bij een klasse indeling, verbreding van het type bruggen, besturing/aansturing, acceptatie en gebruik van de NTA door opdrachtgevers, aandacht voor de bediener/gebruiker en veiligheid onderhoud.

Deelname

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de raakvlakteams. Van de deelnemers wordt een tijdsinspanning van 40 uur gevraagd in 2019. Voor vragen of aanmeldingen kunt u contact op nemen met Margriet Kruse, Consultant Materialen & Bouwproducten, via mb@nen.nl of bel 015 2690 424.

Input voor het verder ontwikkelen van NTA 8086 kunt u ook invullen via de enquête.

Meer informatie

Meer informatie over IFD kunt u hier vinden. Voor informatie over de NTA of over het normalisatieproces: Margriet Kruse, Consultant Bouw, telefoon 015 2 690 424 of e-mail mb@nen.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nederlands Normalisatie-instituut