Monsterklus rond Leiden Centraal

Foto: Ivo Ketelaar

ProRail en aannemer BAM voeren van 24 maart tot 15 april een monsterklus uit aan het spoor rondom Leiden Centraal. Drie weken lang werken we dag en nacht aan het spoor. We zorgen dat zo veel mogelijk treinen blijven rijden.

Spoorvernieuwing

ProRail werkt voortdurend aan het vernieuwen en verbeteren van het spoor. Zo ook rondom Leiden Centraal. Daar nadert het spoor het einde van zijn levensduur, en daarom halen we in twee jaar tijd 28 wissels weg, vervangen we 55 wissels en vernieuwen we over een lengte van twee kilometer rails, dwarsliggers, ballast (spoorgrind) en bovenleiding. Zo houden we het spoor veilig en betrouwbaar. Tegelijkertijd passen we de hoogte van de perrons aan, zodat ze op hetzelfde niveau komen als de vloer van nieuwe treinen. Instappen wordt hierdoor een stuk makkelijker, ook voor mensen met een beperking.

Timing

Timing is het toverwoord tijdens de drie weken werk bij Leiden. Om zoveel mogelijk treinen toch te laten rijden, moeten speciale veiligheidsmaatregelen worden genomen om spoorwerkers veilig te kunnen laten werken. Het betekent onder meer dat bijna alle treinen blijven rijden, maar dan wel over de helft van de sporen. Op de routes die overblijven, moeten we goed timen wanneer er werktreinen tussen de normale treindienst door kunnen. Dat komt soms aan op luttele minuten. Komt een werktrein te laat (bijvoorbeeld door een storing elders), dan kan het werk ernstige vertraging oplopen. Het wordt dus een spannende tijd.

Wat betekent dit voor reizigers?

Afhankelijk van de dag en het traject wordt reizigers geadviseerd óm te reizen of gebruik te maken van vervangend busvervoer én rekening te houden met extra reistijd. Vanaf tien dagen van tevoren is de reisplanner van NS bijgewerkt. Het is aan te raden ook vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor het meest actuele reisadvies op www.ns.nl of via de app van NS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail