Duurzame aanpak Malderburchtstraat in Nijmegen

Foto: Ivo Ketelaar

Aannemingsmaatschappij Van Gelder gaat samen met de gemeente Nijmegen de Malderburchtstraat in Hatert opnieuw inrichten. Niet zomaar opnieuw inrichten, maar als een duurzame en circulaire straat, die na inrichting een voorbeeld voor Nijmegen kan zijn.

De aanbesteding van het werk was bijzonder. Dit is een RCC aanbesteding. RCC staat voor Rapid Circulair Contracting, waarbij circulariteit en duurzaamheid de boventoon voeren. Deze onderwerpen staan hoog op de agenda’s van zowel de gemeente Nijmegen als Van Gelder.

Kenmerkend aan RCC is dat er niet vanuit een vooraf uitgewerkt plan een uitvraag wordt gedaan, maar dat partijen wordt gevraagd om hun visie en ambitie op het project weer te geven. Innovatiekracht, samenwerkingsvermogen en ervaring met circulaire economie krijgen de ruimte in de uitwerking van de werkzaamheden. Van Gelder heeft advies- en ingenieursbureau Tauw en klimaatexpert en weervrouw Margot Ribberink gevraagd om als partners deel te nemen aan het team om samen de bijzondere uitvraag op te pakken. Als ambassadeur van Operatie Steenbreek Nijmegen is Margot Ribberink regelmatig in de wijk om de bewoners te stimuleren en te helpen hun tuinen te vergroenen.

Pilot

Voor de gemeente is de Malderburchtstraat een pilot. Er is gebruik gemaakt van een ‘ambitieweb’. Hierdoor is rekening gehouden met toekomstige ontwikkelen, zoals een mogelijke rotonde op een aangrenzende weg en het effect van de schaduw van nieuwe bomen op zonnepanelen. Bewoners dachten actief mee. De bedoeling is om in de toekomst op veel meer locaties werkzaamheden in de openbare ruimte duurzaam en circulair uit te voeren

Voorbereiding en uitvoering

De gemeente Nijmegen heeft het project gegund aan Van Gelder. Gezamenlijk gaan zij het al eerder gestarte participatietraject vertalen in een duurzame, sociale en veilig ingerichte Malderburchtstraat. Samen met de betrokken stakeholders wordt er op gekoerst om eind 2019 de inrichting afgerond te hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Nijmegen