Week van de circulaire economie

Foto: Ivo Ketelaar

Van 14 t/m 18 januari is het de week van de circulaire economie. ProRail doet natuurlijk mee met onder andere een sessie over circulariteit op de vakbeurs Infratech en de werkconferentie #duurzameleiders.

Infratech

Deze week is ProRail te gast bij de stand van Rijkswaterstaat op Infratech 2019 (15-18 januari), de belangrijkste vakbeurs voor en door de Nederlandse infrasector. Opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers op het gebied van water-, weg- en spoorbouw laten laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort.

#duurzameleiders

Op woensdagmiddag 16 januari organiseren ProRail en Rijkswaterstaat de werkconferentie #duurzameleiders. Hier krijgen medewerkers van ProRail, Rijkswaterstaat en hun stakeholders een afwisselend programma en workshops voorgeschoteld rondom circulaire economie. Wetenschapster Jacqueline Cramer vertelt over haar ervaringen met transities; van gloeilamp naar spaarlamp en van oud beton naar groen beton. In workshops door o.a. Tessie Hartjes, directielid Lightyear en Hans Stegeman, hoofd Research and Investment strategy bij Triodos Bank wordt daarna ingegaan op onderwerpen die essentieel zijn voor het opzetten van een circulaire economie.

ProRail Circular Design Challenge

Woensdagmiddag 16 januari vindt ook de uitreiking van de ProRail Circular Design Challenge plaats tijdens de werkconferentie #duurzameleiders. Het doel van de ProRail Circular Design Challenge is een nuttig, tweede leven voor gebruikte spoormaterialen. Voor deze challenge zochten we naar innovatieve ontwerpen die zoveel mogelijk oud spoormateriaal (her)gebruiken in nieuwe producten of toepassingen. De ontwerpers hebben eerder inspiratie opgedaan en hun ideeën ingestuurd.

Launching Customer Day

Als opdrachtgevers in de infrasector en marktpartijen met circulaire innovaties moeten we samen in actie te komen om onze landelijke doelstellingen te behalen. Op donderdag 17 januari laten we zien wat ProRail en andere partijen doen om hun rol als Launching Customer in te vullen. We geven koplopers de gelegenheid om hun innovaties te pitchen en maken concrete afspraken over pilots en projecten voor 2019.

Opdrachtgeversforum

Tot slot gaat onze directeur Projecten, Ans Rietstra, vrijdag 18 januari op Infratech in debat met Marleen Hermans, hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de bouw aan de TU Delft. Ans doet dit vanuit haar rol als covoorzitter van het opdrachtgeversforum. Circulaire bouw is een van de thema’s van het opdrachtgeversforum dit jaar.

Het hele jaar circulair

Natuurlijk zijn we niet alleen deze week circulair. Zo deden we al een pilot voor een afvalvrije bouwplaats. Hierin onderzochten we hoe in een project afval voorkomen kan worden en materiaal op een goede manier nog een keer gebruikt kan worden. Ook gaan we kijken hoe we maximaal circulair kunnen inkopen voor het project ‘Westelijke ontsluiting Amersfoort’, bij nieuwe aftellers en bij de bouw van de nieuwe Verkeersleidingspost Groot Rotterdam. En we hergebruiken oud stationsmeubilair.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail

Week van de circulaire economie | Infrasite