Rijkswaterstaat & Waddenacademie starten onderzoek plasticverontreiniging

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat start samen met de Waddenacademie een onderzoek naar de (middel)langetermijneffecten van de plasticverontreiniging op de Waddenzee, als gevolg van de overboord geslagen containers.

Hierdoor zijn op de eilandstranden, wadplaten en kwelders onder andere kleine plastic deeltjes aangespoeld. Uit onderzoek moet blijken wat de effecten hiervan zijn op de fauna. Ook moet het onderzoek aantonen welke maatregelen genomen moeten worden om de waarden van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee te behouden en ontwikkelen.

Inzicht in effecten plastic in Waddenzee

Rijkswaterstaat wil als water- en natuurbeheerder van de Waddenzee inzicht krijgen in de effecten van met name de kleine plastic deeltjes. Ze kunnen niet effectief worden opgeruimd omdat ze te klein zijn en mogelijk door vogels en andere dieren gegeten gaan worden.

De vervuiling afkomstig uit de containers van het containerschip MSC Zoe bestaat qua volume voor het overgrote deel uit producten die handmatig kunnen worden opgeruimd. Een deel van de lading bestaat echter uit piepschuim en HDPE-korrels, grondstof voor de plasticindustrie. Deze plastics breken langzaam af in kleinere fragmenten en komen in het ecosysteem terecht. De effecten van de kleine plastic deeltjes zijn deels nog onbekend en niet onmiddellijk zichtbaar, maar zullen mogelijk (middel)langetermijneffecten hebben. Uit onderzoek en veldwerk is wel gebleken dat vogels, bijvoorbeeld de stormvogel, plastic deeltjes aan kunnen zien voor voedsel. Dit onderzoek is ook omschreven in het Quality Status Report van Denemarken, Duitsland en Nederland over de internationale Waddenzee.

Samenwerkingsonderzoek Waddenzee

In de opzet en uitvoering van het onderzoek zoeken de Waddenacademie en Rijkswaterstaat aansluiting bij de Trilaterale Onderzoek Agenda. Ook wordt samenwerking gezocht met de Coalitie Wadden Natuurlijk, Rijksuniversiteit Groningen en andere partijen zoals de Sovon en NIOZ. Dit past binnen de afspraken zoals gemaakt in de samenwerkingsovereenkomst Basismonitoring Waddenzee.

Vooruitlopend start Rijkswaterstaat wel al met het nemen van de eerste veldmonsters op de eilandstranden, wadplaten en de kwelders als basis voor het onderzoek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat