Stijgende waterstand grote rivieren

Foto: Ivo Ketelaar

Als gevolg van de gevallen en de verwachte neerslag in het stroomgebied van de Rijn en de Maas, zal het water in de grote rivieren de komende dagen flink stijgen. Daarmee komt in ieder geval voor de komende week een eind aan de periode van zeer lage waterstanden.

De verwachting is dat de waterstand bij Lobith toeneemt van 6,85 m op 4 december 2018 naar circa 8 m op 6 december 2018. Als de waterafvoer verder toeneemt in de komende periode is sprake van een normale situatie voor de tijd van het jaar. Voor de verwachte Rijnafvoer, met de mogelijke bandbreedte, wordt verwezen naar de berichtgeving van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN).

Gevolgen van droogte nog niet voorbij

Rijkswaterstaat en waterbeheerders blijven alert wat betreft gevolgen van de afgelopen periode van droogte. De uiterwaarden zullen bij de verwachte toename van de Rijnafvoer niet onderlopen.

Scheepvaart

Voor de scheepvaart is de stijging van de waterstand positief. De verwachte Rijnafvoer stijgt op woensdag 5 december boven 1100 m3/s. Daardoor zal de diepgang op de Waal flink toenemen. Bij een waterstand van 800 cm boven NAP bij Lobith neemt de vaardiepte toe tot meer dan 3.00 m. Ook in de IJssel zal dan de waterstand toenemen. Dat betekent dat schepen meer lading mee kunnen nemen.

Rijkswaterstaat blijft de Minst Gepeilde Diepte in de komende tijd nog uitgeven, zodat schippers daarop kunnen baseren hoeveel lading zij mee kunnen nemen. Maatregelen die zijn ingesteld in verband met het lage water, zoals versmalde vaargeulen, kunnen dan worden afgebouwd.

Verzilting

Ook de verzilting zal afnemen als gevolg van de grotere hoeveelheid water die de Rijn en de Maas gaan afvoeren. Het water van de IJssel ‘spoelt’ ook het IJsselmeer door. Gezien de grootte van het IJsselmeer zal het echter nog enkele maanden duren voor het zoutgehalte van het IJsselmeer weer op het normale niveau zit. Ook op andere plaatsen in Nederland – zoals in het Amsterdam-Rijnkanaal, waar recent nog bellenschermen zijn geplaatst – zal het zoutgehalte gaandeweg afnemen.

Vooruitblik weer

Het weerbeeld voor de komende week is vrij wisselvallig. Van west naar oost overtrekkende fronten zorgen elke dag wel voor buien in Nederland en in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas. Volgens de KNMI-weersverwachting valt er in de komende week gemiddeld 20-40 mm neerslag in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. De vooruitzichten voor de komende maand is dat we kunnen rekenen op een normale hoeveelheid neerslag voor de tijd van het jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)