De ‘Prijs van de Duitse Machinebouw’ gaat naar Renate Pilz

logo pilz

Het levenswerk van deze ondernemer wordt onderscheiden

Ondernemer Renate Pilz ontvangt voor haar levenswerk de ‘Prijs van de Duitse Machinebouw’ 2018. De onderscheiding werd dinsdag 16 oktober ter gelegenheid van de 10e machinebouw-top in Berlijn aan haar uitgereikt. Volgens de vakjury verdient de consequent op waarden georiënteerde ondernemerscultuur van Pilz GmbH & Co. KG een bijzondere vermelding. Renate Pilz is de eerste vrouw die deze prijs ontvangt.

Na de dood van haar man Peter (1975) heeft Renate Pilz de automatiseringsonderneming met standplaats Ostfildern (Zuid-Duitsland) met zijn technologische visie voortgezet. De toenmalige huisvrouw trok een extern management aan voor de toen 200 medewerkers tellende onderneming. Parallel daaraan verdiepte zij zich steeds verder in de materie: ‘Voor mij is het fantastisch om te merken hoe je iets kunt leren als je het echt wilt – en hoeveel plezier je daaraan beleeft’, vertelt ze tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Berlijn.

Automatiseringstechniek voor de wereldmarkt

In 1994 nam Renate Pilz zelf de leiding en stimuleerde de internationale expansie. Met oplossingen voor veilige automatiseringstechniek groeide Pilz onder haar leiding uit tot een wereldwijd toonaangevende onderneming, die op het gebied van beveiligingsrelais tot wereldmarktleider opklom. De technologie van Pilz zorgt voor de bescherming van mens en machine en waakt onder andere over machines, installaties, kabelbanen, skiliften en kermisattracties.

Vandaag de dag heeft de onderneming wereldwijd meer dan 42 dochterondernemingen. Met circa 2.400 medewerkers behaalde de onderneming vorig jaar een omzet van 338 miljoen euro. Eind 2017 heeft Renate Pilz de leiding van het bedrijf overgedragen aan haar kinderen Susanne Kunschert en Thomas Pilz.

Respect en innovatie

Renate Pilz gaf met haar humanistische-christelijke waardebegrippen vorm aan de ondernemerscultuur. Naast een respectvol omgaan met elkaar stond het streven naar innovaties voor haar steeds op de voorgrond. Zo vloeit ook continu 20 procent van de omzet naar onderzoek en ontwikkeling. Dit leidde er mede toe dat Pilz behoort tot de pioniers van de digitale transformatie. ‘U heeft een extreem flexibele onderneming opgebouwd, met als laatste hoogtepunt de bouw van een eigen robot. Sommigen zeggen dat industrie 4.0 bij u al aanwezig was voordat het begrip überhaupt werd gebruikt’, zei Claus Wilk, chef-redacteur van de productie in zijn toespraak.

De Prijs van de Duitse Machinebouw wordt eenmaal per jaar uitgereikt in het kader van de machinebouw-top in Berlijn door het vaktijdschrift Produktion aan een door een vakjury gekozen ondernemerspersoonlijkheid. Als eis geldt dat niet aparte prestaties, maar een levenswerk word geëerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Pilz Nederland