Rijkswaterstaat en provincie bundelen krachten voor slimme binnenvaart

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland gaan kennis en ervaringen uitwisselen voor een slimme, schone en efficiënte binnenvaart. Het slim gebruiken van ICT en datasets in de scheepvaart, ‘smart shipping’, staat hierbij centraal.

De samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de provincie werd bekendgemaakt tijdens de bijeenkomst ‘Goederenvervoer over water in een stroomversnelling’ op 20 juni in Rotterdam.

Gedeputeerde Rik Janssen: "Met ons programma Goederenvervoer over Water hebben we de afgelopen jaren een koploperspositie opgebouwd in de binnenvaart. Realtime vaargegevens delen, subsidie voor elektrische schepen, multimodaliteit – in Zuid-Holland doen we dat allemaal al. We delen die kennis graag met Rijkswaterstaat, en maken ook weer gebruik van hun kennis om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen."

In de voorgaande drie jaar heeft de provincie al veel partijen bijeen gebracht om samen te werken aan een betere doorstroming op het water en op de weg, in combinatie met schone lucht. Tientallen schippers, havens, investeerders en belangenorganisaties hebben zich inmiddels bij het netwerk Goederenvervoer over Water aangesloten. Samen zetten zij zich in voor initiatieven zoals de klimaatneutrale transportroute ‘Groene Corridor’ tussen Alphen aan den Rijn en Rotterdam, voor nieuwe logistieke concepten zoals de scheepshaltes langs de Schie en voor ‘meten aan de pijp’ voor schonere lucht.

Platinum award

Directeur Jan Franssen van Green Award reikte op 20 juni de eerste ‘Platinum Award’ uit aan maritiem afvalverwerker Bek en Verburg. Dit hoogste niveau op het gebied van groene certificaten vormt een extra stimulans voor ondernemers die hun binnenvaartschip schoner en milieuvriendelijker maken. Waar schippers met de al bestaande awards (goud, zilver en brons) korting op havengelden krijgen, kunnen ze met een platinum award volledig kosteloos terecht. Doordat schepen steeds schoner worden ontstond ruimte om erkenning te bieden aan de echte koplopers in de sector. Stichting Green Awards had nog meer goed nieuws te melden: NPRC, de grootste binnenvaartcoöperatie van Europa, gaat een partnerschap met de stichting aan en gaat 35% van de certificeringskosten aan haar leden vergoeden. NPRC heeft zo’n 120 leden en naar verwachting zal een groot deel van hen zich dankzij het partnerschap laten certificeren via Green Award.

Smart shipping in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland maakt werk van ‘smart shipping’. Het draait hierbij om efficiënt, duurzaam en concurrerend vervoer over water waarbij slim gebruik van ICT en datasets een belangrijke rol spelen. Smart shipping is nodig, want door de groei van de bevolking en de opkomst van de e-commerce groeit de vraag naar producten en dus naar transport. Om die vraag aan te kunnen zijn investeringen noodzakelijk en moet ook de bestaande infrastructuur zo goed mogelijk worden benut. Optimale inzet van alle vervoersmodaliteiten is nodig: weg, spoor, én goederenvervoer over water. De provincie staat op 30 oktober met het project ‘Smart shipping in Zuid-Holland’ in de finale van de Computable Awards 2018 in de categorie ‘ICT-project van het jaar bij de overheid’.

Meer weten?

• bekijk de film ‘Smart shipping in Zuid-Holland’

• lees verder op www.zuid-holland.nl/gvow

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland