Meer reismogelijkheden, meer treinen en snellere verbindingen bij Zwolle

Foto: Ivo Ketelaar

Door Spoorplan Noord-Nederland nemen de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toe, waardoor er snellere verbindingen in de regio en naar de Randstad ontstaan. ProRail werkt in dit kader aan de verbetering van Zwolle, met 8 richtingen en 60.000 reizigers het tweede spoorknooppunt van Nederland. We investeren tot 2022 grootscheeps in sporen, perrons en beveiliging. De spooruitbreiding Zwolle-Herfte is daar onderdeel van.

Overstappen vergemakkelijken

Om aan al de genoemde investeringen uit te kunnen voeren is deze zomer station Zwolle van 30 juni tot en met 15 juli buiten dienst. In 16 dagen verzetten we een aantal enorme klussen tegelijk. Dat levert hinder op voor reizigers, maar dat proberen we te verzachten. Zo is er, omdat in de komende jaren Zwolle vaker dicht zal zijn vanwege de verbeter-werkzaamheden, in ’t Harde een extra perron gebouwd, direct naast de parkeerplaats. En op Meppel staat een extra loopbrug om reizigers het overstappen te vergemakkelijken. Zo proberen we reizigers tegemoet te komen.

Wat gebeurt er aan werk in Zwolle tijdens deze ’16-daagse’?

We passen de sporen en wissels aan aan de oostzijde van station Zwolle. Daarmee heeft straks elke trein uit en naar die richtingen zijn eigen baan (ook wel: corridor). Bij spoorknooppunt Utrecht leidde deze aanpak al tot veel betere punctualiteit van het treinverkeer, omdat de verschillende banen elkaar niet meer beinvloeden, maar onafhankelijk van elkaar door kunnen rijden.

Aansturing verbeteren

Ook beveiliging en bovenleiding passen we hier op aan. Het werk aan de beveiliging is van grote omvang. Op verschillende locaties verwijderen en vernieuwen we in totaal duizenden draden. Daarmee maken we het spoorknooppunt beter aan te sturen en passen we alles aan op de nieuwe situatie.

Extra perroncapaciteit

In het werk zit ook de aanleg van extra perroncapaciteit: perron 4 bouwen we uit zodat na het werk de intercity van en naar Enschede kan rijden. Daarmee verbetert in een klap de verbinding Zwolle-Enschede.

Meer informatie

Voor uitgebreide informatie over het werk in Zwolle, zoals de sporen, perrons, de busbrug en de aansluiting bij Zwolle Herfte: www.prorail.nl/zwollespoort.

Voor reisinformatie, ook tijdens deze periode van vervangend vervoer rondom Zwolle raden wij u aan de reisplanner van uw vervoerder te raadplegen.

Informatie over Spoorplan Noord Nederland: https://www.prorail.nl/projecten/spoorplannoordnederland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail