Innovatieve oplossing voor minder scheepemissies getest in haven Rotterdam

Foto: Ivo Ketelaar

Nederlandse maritieme koplopers werken samen met PortXL start-ups aan innovatievere haven

Een scrubber technologie die bespaart op brandstofkosten terwijl de IMO 2020 0,5% zwavel emissievoorschriften worden nageleefd. Van Oord, onder andere actief in baggerwerk en de bouw van windparken op zee, ziet profijt in deze oplossing.

Marine scrubber-technologie leider Ionada BV tekende gisteren, tijdens het PortXL event ‘Shakedown’, een pilot-overeenkomst met Van Oord voor het testen van Ionada’s Semi-Dry-Scrubbing-technologie aan boord van de Van Oord Lelystad, een sleephopperzuiger. Ionada is een van de veertien start-ups/scale-ups die gisteren, tijdens Shakedown, contracten en/of pilot-overeenkomsten tekenden met welbekende corporates.

Contracten en pilots

Onder andere Van Oord en het Havenbedrijf Rotterdam behoren tot de groep corporates die de samenwerking aangaan met PortXL start-ups/scale-ups voor de ontwikkeling van innovatie projecten in de haven. In totaal doorliepen elf start-ups en drie scale-ups de derde editie van het PortXL accelerator programma in Rotterdam. Gisteren presenteerden zij hun resultaten van de afgelopen drie maanden tijdens Shakedown in de RDM onderzeebootloods. 10 van de veertien start-ups/scale-ups zagen hun prestaties beloond worden met een of meerdere contracten. In totaal zijn er 15 contracten getekend.

Scrubber-technologie

Met de introductie van Ionada’s Semi Dry Scrubbers kunnen scheepseigenaren profiteren van 50% besparing op brandstofkosten terwijl ze voldoen aan de IMO 2020 0,5% zwavel emissievoorschriften. Ionada biedt reders een EGD-dienst (Exhaust Gast Cleaning) aan, waarbij reders alleen betalen voor de schoongemaakte brandstof. De pilot met Van Oord staat gepland voor het vierde kwartaal van 2018. Meer informatie: www.ionada.com.

Innovatieve betonoplossingen

Tot op heden zijn waterfronten en kustverdedigingssystemen gebouwd met weinig tot geen milieuvriendelijke oplossingen. ECOncrete biedt een reeks innovatieve betonoplossingen die de biologische en ecologische waarde van stedelijke, kust- en maritieme infrastructuur verbeteren en tegelijkertijd hun sterkte en duurzaamheid vergroten. Samen met het Havenbedrijf Rotterdam gaat ECOncrete kijken of hun oplossing kan worden toegepast op één van de kademuren in de haven. Meer informatie: www.econcretetech.com.

Havengelden in de blockchain

CargoLedger, in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, maakt de supply chain in de haven papierloos en zorgt voor onmiddellijke afhandeling en betaling van havengelden aan de hand van blockchain-oplossingen. Blockchain verbetert de efficiëntie en naleving van de logistieke keten. Relevante gegevens worden onveranderlijk, zijn makkelijk te delen en mutaties zullen transparant zijn voor alle belanghebbenden. Meer informatie: www.cargoledger.nl.

Shakedown 2018

PortXL presenteerde op donderdag 14 juni de laatste innovaties in de maritieme sector. Met meer dan 50 start-ups en thema’s rondom Blockchain, Emissie Reductie, Cyber Security en Duurzame Energie was Shakedown hét evenement voor innovaties in de havensector. Shakedown is tevens het event waarmee PortXL alweer het derde programma feestelijk afsloot. Naast een volle demonstratie vloer waren er ook spraakmakende sprekers aanwezig. Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam, vertelde onder andere wat de grootste business mogelijkheden zijn voor entrepreneurs in de haven van Rotterdam en Jan van der Tempel, CEO Ampelmann verzorgde een keynote rondom het onderwerp ‘failure as a part of success’. Ook kregen de PortXL start-ups de kans om nog een laatste keer hun bedrijf te presenteren aan ruim 500 haven experts en enthousiastelingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Havenbedrijf Rotterdam