Alfen geselecteerd door Solarcentury voor aansluiting twee zonneparken

Foto: Ivo Ketelaar

Alfen door Solarcentury geselecteerd om twee grote zonneparken aan te sluiten op het net

Alfen, specialist in energieoplossingen voor de toekomst, is door Solarcentury geselecteerd voor het leveren van de aansluiting op het hoogspanningsnet van een 17,5 megawattpiek (MWp) zonnepark op de locatie van recyclingbedrijf Twence in Enschede en een zonnepark van ongeveer 45 MWp op de locatie van zinkfabriek Nyrstar in Budel.

Geschiedenis van gezamenlijke Solarcentury en Alfen projecten

Solarcentury is een internationale ontwikkelaar van zonne-energieprojecten en financiert, ontwikkelt, bouwt, bezit en beheert grootschalige zonneparken. In de afgelopen jaren heeft Alfen al met Solarcentury samengewerkt aan diverse kleinere zonneparken in Nederland. In 2016 werkte Alfen aan een 6 MWp zonnepark op Ameland, destijds het grootste zonnepark in Nederland. In 2016 en 2017 heeft Alfen al twee kleinere zonneparken voor Solarcentury aangesloten op de locatie van recyclingbedrijf Twence in Enschede, van respectievelijk 1,3 MWp en 1,5 MWp.

Innovaties voor grotere zonneparken

Zonneparken groeien snel, zowel in aantal als in afmetingen. Met meer dan 60.000 zonnepanelen over 20 hectare en met een capaciteit van 17,5 MWp, kan het nieuwste project bij Twence ongeveer 4.500 huishoudens van stroom voorzien. Het project by Nyrstar is nog groter, met meer dan 150.000 zonnepanelen over 60 hectare en een capaciteit van ongeveer 45 MWp. Voor beide projecten omvat Alfen’s scope de techniek, het projectmanagement, de installatie, de ingebruikname en service van de micro-grids, inclusief het leveren van innovatieve 2.500 kVA transformatorstations voor zonneparken en de realisatie van de centrale netaansluiting.

Rick Fransen, Business Development bij Solarcentury Benelux, vertelt: ‘Onze ontwikkelingspijplijn omvat op dit moment meer dan 3 GWp aan projecten wereldwijd, waarvan meer dan 400 MWp in Nederland. Aangezien capaciteiten en spanningsniveaus toenemen, zijn wij continu op zoek naar nieuwe oplossingen om de energie-efficiëntie te optimaliseren en de kosten te minimaliseren. Alfen heeft een op maat gemaakte netaansluitingsoplossing ontwikkeld voor deze nieuwe ontwikkelingen in PV-zonneprojecten, hetgeen onze businessplannen verder ondersteunt.’

Strategie rondom zonneparken

Richard Jongsma, Commercieel Directeur bij Alfen zegt: ‘Voor Alfen is deze voortzetting en uitbreiding van de samenwerking met Solarcentury een bekroning op het werk dat we tot nu toe voor Solarcentury hebben gedaan. Deze projecten sluiten naadloos aan op onze strategie, waarvan de groei van PV zonneparken onderdeel is. Wij leveren lokale micro-grids en netaansluitingen, dus ook voor zonneparken. Daarbij is onze ervaring en kennis van de netwerken van de netbeheerders essentieel. Wij kunnen hier ondersteunen om de gevolgen van de energietransitie het hoofd te bieden. Niet alleen met onze transformatorstations in het net en bij de klanten, maar ook met slimme laadpalen en energieopslagsystemen, waarmee we onder andere de fluctuerende zonne-energie kunnen balanceren. In de samenwerking met Solarcentury kan Alfen de kwaliteit van haar oplossingen in het hart van de energie transitie aantonen.’

Beide projecten zijn gepland voor oplevering in 2018.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ALFEN Nederland

Alfen geselecteerd door Solarcentury voor aansluiting twee zonneparken | Infrasite