Gezocht: circulaire innovaties voor de GWW

Foto: Ivo Ketelaar

Er zijn al een groot aantal circulaire innovaties, producten en toepassingen ontwikkeld voor de grond, weg- en waterbouwsector. Om kansrijke innovaties te kunnen integreren in onze projecten hebben we het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) ingeschakeld.

Wij hebben ze gevraagd om een overzicht te maken van de (deels) circulaire oplossingen die kunnen worden toegepast in ons areaal. NIBE gaat op zoek naar oplossingen die nu al voorhanden zijn binnen korte termijn beschikbaar komen.

Longlist circulaire innovaties

Deze longlist wordt vervolgens gevalideerd op basis van een aantal indicatoren. Indicatoren zijn onder andere de mate van circulariteit, haalbaarheid en geschiktheid voor brede toepassing. Uit deze longlist zal met behulp van een daarvoor opgestelde methodiek een shortlist van innovaties worden opgesteld.

Bon Uijting, adviseur Circulaire Economie bij Rijkswaterstaat: ‘Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Rijkswaterstaat wil in 2030 circulair werken. Dat betekent dat circulaire criteria in al onze processen, werkwijzen en contracten een plek hebben gekregen. Dit is alleen mogelijk als we samen met de markt blijven innoveren. Om dit te doen moeten we met elkaar helder hebben hoe we innovaties op circulariteit en duurzaamheid kunnen beoordelen en vergelijken. Ook al zijn innovaties van een heel andere aard.’

Meld je circulaire innovatie aan

Het is mogelijk om je innovatie via de website van NIBE tot 17 mei 2018 aan te melden. Reacties die NIBE ontvangt na 17 mei komen op de longlist, maar het kan niet worden gegarandeerd dat voorgestelde innovaties ook nog in de impactstudie meegenomen worden. NIBE en Rijkswaterstaat presenteren het resultaat van de studie tijdens de CROW Infradagen 2018.

Rijkswaterstaat Circulair

Rijkswaterstaat is als grote opdrachtgever in de GWW-sector verantwoordelijk voor het gebruik van veel materialen, vooral zand en grond. Deze materialen zijn ruim voorhanden en raken niet snel uitgeput. Wel hebben we er enorme hoeveelheden van nodig. De winning en het transport hiervan belasten het klimaat fors. Met efficiënt gebruik en hergebruik verlagen we die impact. Want hoe minder grondstofwinning en transport, hoe minder CO2-uitstoot. Daarom willen we als Rijkswaterstaat in 2030 circulair werken en 50% minder primaire grondstoffen gebruiken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat