Limburgs aanbod aan kabinet voor duurzamer en toekomstbestendig Nederland

Foto: Ivo Ketelaar

Het loont om in Limburg te investeren. Dat is de strekking van het Limburgs aanbod van ruim 40 partners aan Den Haag. Het aanbod is een investeringsagenda gericht op een duurzamer en toekomstbestendig Limburg én Nederland met als resultaat een substantiële bijdrage aan klimaatdoelen, innovatie en stedelijke transformatie van de regio.

Investeringsagenda

Het Limburgs aanbod is een investeringsagenda voor de komende vier jaar waarbij Rijk, Provincie en gemeenten zaken los trekken, versnellen en mensen engageren voor het aanpakken van de grote opgaven van de toekomst. Om een kettingreactie los te maken van 1,1 miljard euro aan investeringen, wordt van het Rijk een bijdrage van 172,5 miljoen euro gevraagd. Met als resultaat een forse CO2-reductie van het nationale chemiecluster Chemelot, een breed pakket aan duurzaamheidsmaatregelen voor 30.000 Limburgse woningen (waarvan 10.000 à 15.000 aardgasvrij) en een grootschalige kwaliteitsimpuls voor de regio Parkstad. Het totale investeringspakket is goed voor een werkgelegenheidsimpuls van ruim 34.000 arbeidsjaren.

Drie investeringslijnen

Het Limburgs aanbod kent drie investeringslijnen met 11 concrete projectvoorstellen.

Investeringslijn 1:

Duurzaamheidstransitie van het nationale chemiecluster Chemelot

De duurzaamheidstransitie van Chemelot was al op stoom, maar staat in het licht van de klimaatafspraken in Parijs voor een kolossale uitdaging. Innovaties en doorbraaktechnologieën zijn daarbij noodzakelijk. We zetten in Limburg met investeringsprojecten in op de verdere uitbouw van innovatie en kennis, pilots en proefprojecten voor nieuwe technologie en infrastructuur voor duurzame toekomstbestendige ontwikkelingen en CO2-reductie. Daarvoor zijn tevens aanpassingen nodig van wet- en regelgeving, iets wat ook bij de voorbereidingen van het nationale klimaatakkoord door Limburg zal worden ingebracht.

Investeringslijn 2:

Verduurzaming van de Limburgse gebouwde omgeving

Limburg kent een relatief ouder woningbestand dan de rest van Nederland. De opgave zit dan ook niet in grootschalige nieuwbouw, maar in transformatie van de bestaande woningen waarmee een extra verduurzamingsimpuls gegeven kan worden. De grootste en moeilijkste opgave daarbij is het stimuleren van particulieren om woningen energiezuinig te maken. Ook het uitbouwen van warmtenetten (restwarmte) maakt deel uit van het Limburgs aanbod. Daarnaast zetten de acht grootste Limburgse woningbouwcorporaties met een meerjaren-investeringsprogramma in op: warmtetransitie, wijkgerichte energietransitie en particulier bezit / verenigingen van eigenaren.

Investeringslijn 3:

Transformatie van de regio Parkstad

Parkstad is een gebied met een forse grootstedelijke opgave. De regio worstelt al vele jaren met een zorgelijke en complexe sociaaleconomische problematiek. Vele vierkante meters winkelaanbod en kantoren moeten uit de markt worden gehaald, evenals ruim 10.000 verouderde particuliere woningen. De noodzakelijke transformatie zorgt voor een betere kwaliteit van wonen en leven, extra groenvoorzieningen en nieuwe impulsen voor stedelijke cultuur en erfgoed. De samenwerkende gemeenten, bureau Parkstad Limburg en de Internationale Bau Ausstellung (IBA) Parkstad helpen om een extra kwaliteitsimpuls voor het centrum van Heerlen te realiseren én een gebiedsgerichte transformatie van wijken en buurten in de gehele Parkstad. Een opgave die in het belang van heel Limburg is.

Samenwerken en slagkracht

Limburg doet in haar aanbod een beroep op de verdere uitbouw van het sterke partnerschap met de Rijksoverheid om samen op te trekken rondom de drie investeringslijnen. De opgaven zijn urgent en ruim 40 partners willen de komende jaren samen de schouders onder de ambities zetten. Een meer structurele programmatische samenwerking met de Rijksoverheid versterkt de investeringskracht van de Limburgse coalitie en haar regionale uitvoeringskracht.

Wat ging eraan vooraf

Op de dag van de beëdiging van kabinet Rutte III, heeft de Provincie Limburg een open uitnodiging gestuurd met als titel ‘XXLimburg maakt Nederland groter’. Daarin gaf Limburg aan samen met het kabinet Nederland sterker, groter en klaar voor de toekomst te willen maken. Op 11 december 2017 ontving de provincie een schriftelijke reactie van de Minister en Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarin werd bevestigd dat er veel kansen zijn om de samenwerking uit te bouwen en werd de wens uitgesproken hierover in gesprek te blijven. Daar maakt Limburg graag gebruik van, te beginnen met een aanbod specifiek gericht op de kabinetsambities om urgente bovenregionale knelpunten aan te pakken én concreet werk te maken van de klimaat- en energietransitie in Nederland. De uitwerking is opgesteld op basis van de randvoorwaarden, zoals verwoord in de brieven ‘Stand van zaken Regio Envelop’ en ‘Kabinetsaanpak Klimaatbeleid’ van het Kabinet aan de Tweede Kamer.

Partnerschap

De volgende partners participeren in het Limburgs aanbod:

Brightlands, Chemelot, DuurzaamThuis/SVn, Enexis Holding BV, HEEMwonen, IBA Parkstad BV, Limburgs Energie Fonds, Mijnwater BV, Parkstad-gemeenten, Partners Het Groene Net, Partners Warmtenet Belvedère, ProjectbureauA2, Servatius, SlimEnergienet Roermond, Stadregio Parkstad, Weller, Wonen Limburg, Wonen Zuid, Woonpunt, WoonWenz en ZoWonen.

Het Limburgs aanbod wordt gesteund vanuit het strategisch overleg tussen de Provincie Limburg en de vijf grote Limburgse steden: Gemeente Maastricht, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Heerlen, Gemeente Roermond en Gemeente Venlo.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Limburg