CertiQ certificeert in 2017 een recordhoeveelheid groene stroom

Foto: Ivo Ketelaar

Certificeerder investeert in nieuwe systemen voor snelgroeiende markt

Groene energie is een groeimarkt. Dat blijkt ook uit het jaarverslag over 2017 van CertiQ die als enige organisatie in Nederland bevoegd is om hernieuwbare elektriciteit en warmte te certificeren om zo duidelijkheid te scheppen in de herkomst van elektriciteit en warmte. Het aantal gecertificeerde opwekinstallaties voor hernieuwbare energie steeg in 2017 met 14% en CertiQ certificeerde 15,8 terawatuur (TWh) duurzame elektriciteit: een stijging van 1,4 TWh ten opzichte van 2016 (het stroomverbruik van ongeveer 500.000 huishoudens). Het bedrijf innoveert de komende jaren zijn IT-systemen. Het stroometiket zal ook van grijze elektriciteit de bron van opwekking weergeven. Daarnaast is het CertiQ’s strategische ambitie dat ook productie en verbruik van hernieuwbare elektriciteit en warmte op termijn realtime zichtbaar wordt. Ook loopt er een pilot om over te gaan op een blockchain voor certificering.

Import van groene stroom

De vraag naar hernieuwbare energie overstijgt de productie in Nederland. Daarom worden ook de zogenoemde garanties van oorsprong (GvO’s) verhandeld: zodat een marktpartij het bewijs van de (buitenlandse) groene opwekking ziet. De import van GvO’s steeg in 2017 naar een recordhoogte van 40,1 TWh. Doordat de vraag naar groene stroom fors steeg bereikte het aantal afboekingen bij CertiQ de recordwaarde van 49,4 TWh. Lian Krijger, senior manager van CertiQ: "Ik wil een misverstand over handel in GvO’s uit de weg ruimen. Als een Noorse waterkrachtcentrale energie opwekt, kan die diverse keren opnieuw worden verhandeld. Elke keer ‘zou men zich daarbij groen wassen’. Dat klopt niet, want bij tussenhandel krijgt alleen de laatste partij een groene afboeking als de aangekochte energie echt wordt verbruikt. Door onze certificering zorgen wij ervoor dat opgewekte hernieuwbare energie dus maar 1 keer als verbruikt kan worden geregistreerd. Elektriciteit en GvO’s worden dus los van elkaar verhandeld, maar beide kunnen maar 1 keer geconsumeerd worden."

Stroometiket: waar komt mijn stroom vandaan?

Lian Krijger, senior manager van CertiQ: "Ons doel is altijd om betrouwbare en transparante informatie te verstrekken aan consumenten, marktpartijen en overheden over herkomst en opwek van elektriciteit en warmte. Nu certificeren we alleen groene energie, maar we gaan ook grijze (niet duurzame) elektriciteit vastleggen op het wettelijk verplichte stroometiket waarmee leveranciers consumenten informeren over de herkomst van de geleverde elektriciteit. Op dat etiket staat, op grond van garanties of certificaten van oorsprong, precies waar en op welke manieren de (geleverde) elektriciteit is opgewekt zodat je dat in een oogopslag kunt zien."

MyCertiQ

Met de groei van de markt wordt de robuustheid van de systemen steeds belangrijker. De handel in GvO’s verloopt al volledig digitaal via een platform dat CertiQ faciliteert. De komende jaren zal CertiQ in IT investeren om de betrouwbaarheid van deze applicatie MyCertiQ te garanderen voor de stijgende aantallen gebruikers en transacties. Daarnaast is CertiQ bezig met een blockchain pilot project (een innovatief decentraal kasboeksysteem dat we kennen uit de wereld van de cryptomunten) dat de boekhouding aan de strengste eisen van transparantie en betrouwbaarheid kan laten voldoen. CertiQ gaat dit jaar onderzoeken of deze blockchaintoepassing breder toepasbaar is.

Warmte en vergroening industrie

De inzet van warmte uit hernieuwbare bronnen in de industrie blijft gestaag groeien. Buiten de agro-industrie zien we deze ontwikkeling onder andere in de voedingsmiddelenindustrie en in de basischemie. CertiQ is het afgelopen jaar een warmtepilot gestart op het gebied van het verhandelen van duurzame warmte. Bij deze proef wordt dit mogelijk gemaakt bij partijen die op het warmtenet zijn aangesloten, zodat klanten groene of grijze warmte kunnen inkopen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Tennet Transmission System Operator BV