Nieuwe afspraken over inwinnen van geodata

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat heeft nieuwe afspraken gemaakt voor het inwinnen van geodata. Op 5 maart 2018 ondertekenden Rijkswaterstaat, Arcadis, Advin, Antea en Kragten-SWECO de nieuwe raamovereenkomst Geo-Informatie.

De overeenkomst zorgt ervoor dat Rijkswaterstaat een breed pakket aan geografische data kan inkopen. Dit is cruciaal voor de aanleg, het beheer en onderhoud van het areaal. Bij het maken van de afspraken speelde de Marktvisie een cruciale rol.

Van wegen en bruggen tot NAP
‘De huidige afspraken met marktpartijen lopen op 16 april af’, vertelt projectleider Sjoerd van der Leest. ‘De afspraken hebben betrekking op de inwinning van geografische informatie. Hiermee bedoelen we data over fysieke en virtuele geografische objecten, zoals wegen, leidingen en bestemmingslocaties. Rijkswaterstaat schakelt hiervoor de expertise in van marktpartijen. Met hun hulp actualiseren we bijvoorbeeld continu het Digitaal Topografisch Bestand (DTB). Die database bevat gedetailleerde plaatsbeschrijvingen van zo’n 450 verschillende soorten objecten bij rijkswegen en vaarwegen, maar ook hoogte-informatie en breuklijnen. Een ander bekend voorbeeld van geografische data is het Normaal Amsterdams Peil (NAP), dat onmisbaar is bij de uitvoering van het watermanagement.’

Nieuwe en aanvullende afspraken
De nieuwe raamovereenkomst heeft een maximale looptijd van 6 jaar. Van der Leest: ‘Behalve dat we de afspraken moesten vernieuwen, wilden we ook een aantal aanvullende afspraken maken met de marktpartijen zodat Rijkswaterstaat aansluit bij nationaal beleid, zoals de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT).’ Dat is een grootschalige digitale kaart van heel Nederland waarop alle fysieke objecten eenduidig zijn vastgelegd. Denk aan gebouwen, wegen, water en groen. ‘In principe winnen we grootschalige topografie in volgens de eisen van de BGT’, vertelt Van der Leest. ‘Zodat Rijkswaterstaat aangesloten blijft op andere topografische data die in Nederland worden ingewonnen. Daarnaast zijn de aanvullende afspraken nodig voor de I-Strategie, die onder meer aangeeft dat Rijkswaterstaat data slim hergebruikt en breed beschikbaar stelt. Ook wordt het eenvoudiger om data te produceren voor Bouwwerk Informatie Management (BIM)’.

Overleg met marktpartijen over geodata
‘De nieuwe afspraken zijn gemaakt in lijn met de Marktvisie, waarbij de samenwerking met de markt centraal staat’, legt Van der Leest uit. ‘We hebben de marktpartijen gevraagd wat zij van onze dienstverlening vinden, hoe ze de huidige overeenkomst ervaren en welke suggesties ze hebben om de samenwerking te verbeteren. Dat deden we tijdens een marktverkenning en een leveranciersdag. Zowel plenair als in individuele gesprekken. Hun reacties hebben we verwerkt in de nieuwe raamovereenkomst. Hierdoor biedt de overeenkomst nu ook ruimte om samen met de marktpartijen te innoveren, en dat is heel belangrijk om de continuïteit te borgen van bestaande én toekomstige dienstverlening.’

De komende maanden worden de markt, gebruikers en klanten ingelicht over de nieuwe raamovereenkomst.

Meer informatie
Marktvisie

Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat