Inschrijving Innovatieprijs Tour de Force 2018 van start

Foto: Ivo Ketelaar

De inschrijving voor de Tour de Force Innovatieprijs is weer geopend. Inschrijven is mogelijk tot en met 27 april 2018. De winnaar wordt gekozen tijdens het Nationaal Fietscongres 2018 op 21 juni 2018 in Rotterdam.

De Tour de Force is het samenwerkingsverband tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten. Doel van de Tour de Force is om het aantal fietskilometers in Nederland in tien jaar tijd met 20 procent omhoog te brengen. Hiervoor is een Agenda Fiets 2017-2020 opgesteld met maatregelen om dat doel te bereiken. Innovatieve oplossingen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Iedereen kan inzenden voor de Innovatieprijs 2018 via de website van de Tour de Force Men kan ook innovaties van anderen aanmelden.

Inzendingen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten passen binnen één of meer van de negen doelen van de Agenda Fiets. Daarbij kan men onder meer denken aan oplossingen voor overvolle fietspaden en de aanleg van hoogwaardige regionale fietsverbindingen. Ook de overstap van de fiets op het openbaar vervoer, fietspromotieactiviteiten, de verkeersveiligheid, fietsdiefstal en de inzet van ICT zijn belangrijke aandachtspunten. Op de website van de Tour de Force worden deze doelen uitgebreid beschreven. Daarnaast moeten inzendingen gaan over projecten en oplossingen die recent zijn uitgevoerd of op het punt staan om te worden gerealiseerd. Andere aspecten waar de jury op zal letten zijn het innovatieve karakter, de kosteneffectiviteit, schaalbaarheid en maatschappelijk nut van de inzendingen.

Die jury bestaat uit vijf vakjournalisten op het gebied van mobiliteit. Zij zullen vijf inzendingen nomineren. Die worden in de verschillende vakmedia gepubliceerd en gepresenteerd op het Nationaal Fietscongres 2018 op 21 juni in Rotterdam. Het publiek kiest op die dag hieruit de winnaar die €10.000 ontvangt om te besteden op een manier die de innovatie een stap verder in praktijk brengt.

Vorig jaar won Amsterdam de prijs met de inzending ‘Ontwerpen naar gebruik’. De spraakmakende infrastructurele innovaties van deze inzending, onder andere bekend geworden onder de namen ‘Friteszak’ en ‘Banaan’, hebben sindsdien veel belangstelling ondervonden uit binnen- en buitenland.

Inschrijven voor de Innovatieprijs – of een tip geven over een mogelijk kandidaat – kan tot en met 27 april 2018 via het formulier op de website van de Tour de Force

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Tour de Force