Aanbesteding verbreding A9 Badhoevedorp – Holendrecht gestart

Foto: Ivo Ketelaar

Op woensdag 31 januari 2018 is de aanbesteding voor de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht gestart. Dit project maakt deel uit van het weguitbreidingsprogramma Schiphol-Amsterdam-Almere, dat is gericht op de verbetering van de bereikbaarheid en leefbaarheid van de noordelijke Randstad.

Geïnteresseerde aannemerscombinaties kunnen zich aanmelden voor de aanbesteding via Tenderned. Medio 2019 wordt naar verwachting het contract gegund.

A9: Badhoevedorp-Holendrecht
De A9 krijgt tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht vier in plaats van drie rijstroken. Er worden op veel plaatsen nieuwe geluidschermen geplaatst en de weg krijgt stil asfalt. Ook wordt de A9 in Amstelveen over een lengte van 1,3 km verdiept aangelegd, met drie overkappingen. De verdiepte ligging zorgt voor minder geluidoverlast en de overkappingen verbinden het noorden en zuiden van Amstelveen met elkaar. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘Dit is onderdeel van het grootste project dat Rijkswaterstaat nu in uitvoering heeft en het wordt daarom echt een mooie uitdaging voor de bouwer die de aanbesteding wint. Voor de bewoners van de Noordelijke Randstad betekent de verbreding van de A9 naar twee keer vier rijstroken straks een verbetering van de bereikbaarheid. Voor de bewoners van Amstelveen is het ook goed nieuws, want de verdiepte ligging ter hoogte van Amstelveen zorgt voor minder geluidoverlast, en de drie kunstzinnige overkappingen brengen de gespleten stad weer mooi samen.’

Planning
De realisatie van het project vindt plaats middels een Design Built, Finance, Maintenance contract, waarbij de aannemerscombinatie verantwoordelijk wordt voor zowel het ontwerp, de bouw, de financiering en het 14 jaar onderhouden van het tracé. Uiterlijk in 2026 maken de eerste auto’s gebruik van de vernieuwde A9.

In dialoog
Aannemerscombinaties die aan specifieke (ervarings)eisen voldoen en zich aanmelden, kunnen aan de aanbesteding deelnemen. De aanbesteding vindt plaats door middel van een concurrentiegerichte dialoog. Dit houdt in dat aannemers gedurende ongeveer 1 jaar intensief overleggen met Rijkswaterstaat over onder meer de slimste technische aanpak, het beperken van verkeershinder tijdens de uitvoering, de belangrijkste risico’s en de kansen in het project. Alle aannemerscombinaties maken vervolgens een plan van aanpak over hoe zij denken de belangrijkste risico’s het beste te kunnen beheersen en project specifieke kansen te benutten.

Opdrachtverlening verbreding A9 Badhoevedorp-Holendrecht
Opdrachtverlening vindt plaats op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Hierbij wordt niet alleen naar de prijs wordt gekeken, maar ook naar de kwaliteit van de aanbiedingen om te bepalen welke aannemerscombinatie de opdracht krijgt. Naar verwachting begint de daadwerkelijk bouw begin 2020.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat