Registratie materialen infraprojecten bevordert hergebruik

Foto: Ivo Ketelaar

Onze nationale infrastructuur is grootgebruiker van materialen: van koper in onze stroomkabels, tot asfalt op onze wegen en metaal in onze spoorwegen. Het streven is om zoveel mogelijk daarvan her te gebruiken. Rijkswaterstaat, Alliander, ProRail en Madaster slaan daarom de handen ineen om het materiaalgebruik in infraprojecten beter te registeren. Ze beginnen met een leeromgeving en willen uiteindelijk komen tot een online materialenbibliotheek, die hergebruik sterk moet vereenvoudigen.

Als namelijk bekend is welke materialen in een brug of spoorproject zijn gebruikt en welke eigenschappen die hebben (het zogenoemde materiaalpaspoort), kunnen opdrachtnemers en -gevers die eenvoudiger hoogwaardig hergebruiken. Dit draagt bij aan het doel van de overheid om in 2050 een geheel circulaire economie te hebben. In een circulaire economie worden grondstoffen steeds weer opnieuw gebruikt zonder dat ze waarde verliezen.

Initiatiefnemers starten met leeromgeving

De initiatiefnemers beginnen vandaag met de leeromgeving om in de praktijk meer ervaring op te doen met het vastleggen van gedetailleerde informatie over materialen. Welke informatie is al beschikbaar, wat is aanvullend nodig en hoe valt dat te beheren? Rijkswaterstaat, Alliander en ProRail werken hierbij samen met Madaster, gezien de ervaring van deze organisatie met het publiek maken van informatie over bouwmaterialen in de vastgoedsector.

De leeromgeving zal bij een aantal infrastructurele projecten worden gebruikt. De projecten omvatten diverse categorieën infrastructuur, waaronder wegen, waterwegen, spoorwegen en kabels. De projecten vinden waar mogelijk plaats in samenwerking met overheden, aannemers en adviesbureaus om zoveel mogelijk ervaring en kennis op te doen.

Het doel: hoogwaardig hergebruik binnen handbereik

Het doel is om uiteindelijk tot een online bibliotheek, ofwel kadaster, te komen van gebruikte materialen in infraprojecten. Die wordt voor andere opdrachtgevers en -nemers toegankelijk. Zij kunnen dan nagaan in welke projecten bepaalde materialen zijn gebruikt. Dit brengt hoogwaardig hergebruik binnen handbereik.

In mei 2018 worden de ervaringen met de leeromgeving gepresenteerd tijdens een Madaster Infra-seminar.

Initiatiefnemers van de leeromgeving

Over de initiatiefnemers van de leeromgeving

  • Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.
  • Alliander is als netwerkbedrijf verantwoordelijk voor de distributie van energie, zoals elektriciteit, (bio)gas en warmte. Haar belangrijkste taak is om gas en elektriciteit te distribueren naar consumenten, bedrijven en instellingen.
  • ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland en wil een nog beter, verbindend en duurzaam spoor met aandacht voor de invloed op het milieu en de samenleving.
  • Madaster is een ANBI-stichting gericht op het elimineren van afval door materialen te registreren en te voorzien van een identiteit. Madaster wordt bestuurd door vertegenwoordigers uit meerdere sectoren van de economie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat