Onderzoek naar geluidsscherm A50 bij Son en Breugel afgerond

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat heeft het onderzoek afgerond naar het geluidsscherm langs de A50 bij Son en Breugel. De conclusie is dat het geluidsscherm op de bestaande geluidswal bij de wijk ’t Zand heeft geleid tot een afname van de geluidsbelasting.

Op basis van klachten uit de wijken Gentiaan en ’t Zand heeft Rijkswaterstaat in 2015 na uitgebreid onderzoek in overleg met de gemeente en klankbordgroepen uit deze wijken een aanvullend geluidsscherm gerealiseerd op de bestaande geluidswal bij de A50 ter hoogte van Son en Breugel. Na realisatie van het scherm gaf een aantal inwoners van ’t Zand echter aan dat de hinder van de A50 eerder was verergerd dan verminderd.

Geluidsonderzoek A50

Rijkswaterstaat heeft in overleg met de gemeente Son en Breugel nader onderzoek (PDF, 1,34 MB) uitgevoerd naar die nieuwe klachten over geluidsoverlast. Namens de gemeente is technisch meegekeken door K&M akoestisch adviseurs. In 2017 is er gemeten op de locaties waar ook de 0-metingen een aantal jaren geleden in opdracht van de gemeente zijn uitgevoerd, maar ook op locaties dieper in de wijk ’t Zand. De metingen zijn uitgevoerd op momenten dat de weersomstandigheden zoveel als mogelijk gelijkwaardig waren als tijdens de 0-meting destijds, om zo tot betrouwbare conclusies te komen.

Conclusie geluidsonderzoek A50

De algehele conclusie van het onderzoek is dat de geluidsbelasting na realisering van het geluidsscherm daadwerkelijk is afgenomen. Ook is er aandacht besteed aan specifieke klachten, zoals geluidsoverlast door de afwateringsspleet onder het geluidsscherm en is de geluidsoverlast verder in de wijk gemeten. Hierbij zijn geen bijzondere effecten geconstateerd.

Doorlooptijd onderzoek A50

Het uitvoeren van de geluidsmetingen en het rapporteren over de meetgegevens heeft veel tijd gekost. Een van de oorzaken daarvan is dat het Reken- en Meetvoorschrift Geluidhinder voorwaarden stelt aan de omstandigheden waaronder geluidsmetingen mogen plaatsvinden, zoals specifieke weersomstandigheden. Een van de consequenties van de lange doorlooptijd is dat Rijkswaterstaat in verband met de Wet op de privacy niet alle gegevens meer heeft van de inwoners die zich via de Landelijke Informatielijn gemeld hebben met klachten. Daardoor is het niet mogelijk om met iedereen rechtstreeks contact op te nemen.

Meer informatie

Op onze website vindt u meer informatie over Geluid langs rijkswegen. Voor vragen kunt ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat