Ministerie certificeert cloud-VRI’s van Siemens en Sweco

Cloudweergave van een VRI op een kruising in Helmond - Bron: Siemens

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de cloud-VRI van Siemens Mobility en ingenieursadviesbureau Sweco gecertificeerd. In Helmond start binnenkort een pilot waarin de complete functionaliteit van deze vooruitstrevende technologie wordt aangetoond.

Verkeersregelinstallaties (VRI’s) regelen verkeersstromen op kruispunten. Tot nu toe stond de regelcomputer altijd langs de kant van de weg. Met de cloud-VRI hebben Siemens Mobility en Sweco de intelligentie uit deze besturingskast overgeheveld naar een centrale computer in de cloud. Siemens levert de besturingstechnologie en Sweco de ITS Applicatie, die het verkeer feitelijk regelt. De cloud-VRI is ontwikkeld in het kader van Talking Traffic, een initiatief van overheid en bedrijfsleven om samen te komen tot slimme verkeerstoepassingen.

Mijlpaal

‘Nooit eerder is de ontwikkeling van intelligente VRI’s zo ver gegaan’, vertelt Eddy Verhoeven, Product Owner bij Siemens Mobility. ‘Bij soortgelijke projecten in het buitenland was de functionaliteit van de VRI nog steeds verdeeld over de besturingskast en het Internet. Met onze 100% cloud-oplossing kunnen we het verkeer eenvoudiger, goedkoper en real time regelen. De regelprogramma’s in de huidige automaten zijn vaak 15 tot 20 jaar oud, waardoor men eigenlijk een verkeersbeeld van 15 jaar geleden aan het regelen is. Met de cloud-VRI wordt het eenvoudiger dan ooit om het verkeersbeeld te regelen op basis van de actuele stromen verkeer.’

Proactieve regeling

Cloud-VRI’s kunnen weggebruikers die een kruispunt naderen informeren over de verwachte tijd tot het verkeerslicht op groen, rood of geel springt en op basis daarvan snelheidsadviezen te geven. Deze ‘proactieve’ verkeersregeling wordt met het oog op toekomstige zelfrijdende auto’s steeds belangrijker. ‘We kunnen hierdoor ook de verkeersveiligheid en -doorstroming verbeteren en het brandstofverbruik reduceren’, aldus Jeroen Brouwer, project manager SmartTraffic bij Sweco.

Proof of concept

Nu de certificering rond is, kan Siemens de cloud-VRI in productie brengen. De eerste exemplaren worden in het eerste kwartaal van 2018 geplaatst op kruispunten in Helmond. Tijdens deze proof of concept gaat Siemens de volledige functionaliteit van de cloud-VRI’s onder bewijs stellen. Naast wachttijdvoorspelling wordt prioriteit verleend aan bepaalde verkeersdeelnemers. Bij succes gaat de gemeente Helmond het concept in het verkeer inzetten. Andere wegbeheerders zijn uitgenodigd om de technologie te komen bekijken. Deze cloud-VRI gaat een stap verder dan de traditionele iVRI benadering die op dit moment grootschalig wordt uitgerold.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Siemens Nederland N.V.