Onderzoek grondwaterbemaling op terrein naast A27 Utrecht

Foto: Ivo Ketelaar

In januari 2018 start Rijkswaterstaat met de voorbereidingen voor een onderzoek naar de toepassing van grondwaterbemaling naast de A27 in Utrecht.

Voor deze zogenoemde pompproef worden installaties geplaatst op het terrein ‘Tussen de Rails’, ten noorden van de wijk Lunetten. Fietsers rijden in verband met de afzetting van het werkterrein tot zomer 2018 om via het Maarschalkerweerdpad.

Tijdelijke pompinstallatie

Deze pompproef is onderdeel van de technische onderzoeken ter voorbereiding op de aanpassing van de A27/A12 Ring Utrecht. Voor de uitvoering van de pompproef wordt een tijdelijke installatie geplaatst, die onder andere bestaat uit een pompput, peilbuizen en een waterzuiveringsinstallatie.

Het onderzoek wordt in 2 periodes van enkele weken uitgevoerd. In de eerste fase (februari 2018) wordt het grondwater plaatselijk opgepompt en afgevoerd naar een sloot (bemalen). In de tweede fase (voorjaar 2018) wordt het opgepompte grondwater teruggebracht in de grond via een tweede put (retourbemalen).

Via de peilbuizen en een digitaal monitoringssysteem wordt het grondwaterpeil continu gemeten. Met de praktijkproef wil Rijkswaterstaat inzicht krijgen in de bodemgesteldheid en de toepassing van bemalen en retourbemalen in dit gebied. In de Factsheet Onderzoek grondwaterbemaling vindt u meer uitleg.

Omleiding fietsers via Maarschalkerweerdpad

De fietsroute over Tussen de Rails is tijdens het onderzoek afgesloten voor fietsers, vanwege het werkverkeer dat regelmatig op het terrein is en de veiligheid van fietsers. Gele borden leiden fietsers via het Maarschalkerweerdpad. In de zomer van 2018 is het onderzoek naar de grondwaterbemaling afgerond en worden alle installaties weer verwijderd.

Start realisatie: vanaf 2020

De daadwerkelijke uitvoering van de aanpassing A27/A12 Ring Utrecht start vanaf 2020. In 2018 en 2019 worden diverse voorbereidende onderzoeken uitgevoerd, zoals archeologisch veldonderzoek, technische onderzoeken en worden kabels en leidingen verlegd. Daarnaast werkt Rijkswaterstaat aan het aanbestedingsdossier. De openstelling van de weg staat gepland in 2026.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat