Waterinnovatieprijs 2017 uitgereikt

Foto: Ivo Ketelaar

De winnaars van de Waterinnovatieprijs 2017 van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) zijn bekend. De prijs is toegekend aan EQA-Box voor hun waterkrachtinstallatie, de innovatieve zuiveringstrein GE(O)ZOND Water, de modulaire sensor van de Multiflexmeter en de doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen van Fugro Nederland B.V.

Lidewijde Ongering, juryvoorzitter van de Waterinnovatieprijs: “De winnaars zijn prachtige voorbeelden van Nederland in transitie naar een duurzamer land. Met oog voor het milieu en energiebesparing proberen de waterschappen en hun partners de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden. De innovatiekracht van de sector stemt me optimistisch. De Nederlandse watersector is koploper als het gaat om klimaatoplossingen.”

Winnaars Waterinnovatieprijs 2017

  • Categorie Waterveiligheid: Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen
  • Categorie Schoon water: GE(O)ZOND Water, een innovatieve zuiveringstrein
  • Categorie Voldoende water: Multiflexmeter, een modulaire sensor
  • Categorie Energie en waterschappen: EQA-Box Plug & Play, een waterkrachtinstallatie die binnen een dag is te plaatsen
  • Publieksprijs: Verbetering IJsseldijk Gouda

Naar een duurzaam Nederland
De Waterinnovatieprijs is net als vorig jaar uitgereikt tijdens de Markt- en Innovatiedag Waterschappen: dé jaarlijkse samenkomst van marktpartijen en waterschappen in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Tijdens deze dag staat de samenwerking tussen overheid en markt centraal en werd vooruitgeblikt. Hoe kunnen de waterschappen samen met de markt de volgende stap zetten naar een duurzamer Nederland?

Verduurzaming was ook een thema bij de Waterinnovatieprijs, met een aparte categorie voor vernieuwende ideeën op het gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing bij de waterschappen.

Hein Pieper, vicevoorzitter Unie van Waterschappen: “Het is het afgelopen jaar veel gegaan over het voorkomen van wateroverlast en andere gevolgen van het steeds extremere weer. Maar het is dweilen met de kraan open als ook niet aan de mitigatiekant gedacht wordt. Het voorkomen van verdere klimaatverandering is zeer urgent. Vandaar dat we een speciaal podium hebben geboden voor innovaties op het gebied van energiebesparing.”

Jury
De jury bestond naast Lidewijde Ongering uit Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, Bas Jonkman, hoogleraar Integrale Waterbouwkunde aan de TU Delft, Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie SER Energieakkoord, Hendrik Postma, voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers en directeur van Boskalis Nederland, Lidwin van Velden, waarnemend directievoorzitter van de NWB Bank en Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI.

De prijs
De winnaars in de 4 categorieën krijgen de mogelijkheid om een intensief versnellingstraject aan te gaan. Samen met elke winnaar wordt bekeken of zo’n traject de innovatie verder kan brengen. Als het traject wordt aangegaan, ondersteunt een innovatiemakelaar de verdere realisatie of marktintroductie van het project. Het versnellingstraject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, de Topsector Water, STOWA, en VPdelta.

Meer informatie
Waterinnovatieprijs.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Unie van Waterschappen (UVW)