Flowtack van Royal HaskoningDHV wint De Vernufteling

Foto: Ivo Ketelaar

100 jaar NLingenieurs

We zijn officieel een eeuw oud! NLingenieurs – de Nederlandse branchevereniging van advies -, management – en ingenieursbureaus heeft afgelopen vrijdag – 3 november 2017 – 100 kaarsjes uitgeblazen tijdens het jubileumfeest. Tijdens dit jubileumfeest zijn ook de prijzen “De Vernufteling en De Wimpel” door NLingenieurs uitgereikt.

NLingenieurs geeft bekendheid aan het werk van advies- en ingenieursbureaus
De branche wordt gekenmerkt door vasthoudendheid, nieuwsgierigheid en een pioniersgeest met een hang naar oplossingen voor vaak onoplosbaar lijkende vraagstukken. NLingenieurs is er trots op, als verbinder en architect, de branche al 100 jaar te mogen vertegenwoordigen.

De belangrijke meerwaarde die ingenieurs voor de maatschappij hebben, mag nog altijd wel wat meer zichtbaar worden gemaakt. Daarom reikt NLingenieurs prijzen als De Vernufteling en De Wimpel uit.

De Vernufteling en de publieksprijs
De Vernufteling is dé prijs voor het meest innovatieve project in de branche. Maar, wat is nu eigenlijk het vernuft van een gebouw, brug (3D geprint), fietsverbinding, sluis of haven? Wat is de techniek achter het project? Welke, technische, oplossing biedt het project de samenleving? Wil een project meedingen naar De Vernufteling dan moet de inzending economisch en maatschappelijk belang hebben en natuurlijk vernuft uitstralen.

De Vernufteling wordt sinds 2005 door NLingenieurs uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 83 ingenieursbureaus, samen goed voor ongeveer 376 ideeën, projecten en oplossingen, meegedongen naar De Vernufteling.

Dit jaar voldeden maar liefst 17 inzendingen aan de criteria. Voor de publieksprijs deden alle 17 inzendingen mee.

3 inzendingen van de 17 zijn door de jury genomineerd om in aanmerking te komen voor dé eerste prijs: De Vernufteling. De 3 genomineerden inzendingen waren:

  • Proefbelasting van bruggen door Iv-Infra b.v.
  • Flowtack door Royal HaskoningDHV en
  • Funderen op Rubber door BV Bouwadviesbureau Strackee.

De juryprijs is toekend aan Flowtack van Royal HaskoningDHV. De publieksprijs is toegekend aan ‘Aardappelfabriek verwarmt zwembad met riothermie’ ingezonden door Tauw.

De Wimpel
Iedere 5 jaar zet NLingenieurs een organisatie of persoon in de spotlights die een positieve invloed heeft gehad op de branche, het vakgebied van ingenieursbureaus en Nederland in algemenere zin. In 2012 heeft het VPRO tv-programma ‘Nederland van boven’ De Wimpel in ontvangst mogen nemen.

De Wimpel 2017 is uitgereikt aan de Dutch Design Foundation, bekend door de organisatie van de Dutch Design Week. Ook in de 2017 editie van de Dutch Design Week werd techniek dominant, maar toch op een toegankelijke manier overgebracht op de burger. Met als voorbeeld mooi het People’s Pavilion op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Het Pavilion was speciaal gebouwd voor de Dutch Design Week met 100% geleend materiaal. Na afloop van de Dutch Design Week zijn de materialen weer opgehaald en hergebruikt. De ontwerpers hebben op deze manier een radicaal nieuwe invulling aan circulair bouwen gegeven.

Een invulling die wordt ondersteund door NLingenieurs omdat circulair bouwen hoog op de agenda van de branchevereniging staat en daarmee is de Dutch Design Foundation een terechte winnaar van de Wimpel 2017!

NLingenieurs hoopt nog vele malen en vele jaren De Wimpel en De Vernufteling aan innovatieve, positieve en vernuftige projecten, organisaties of personen uit te mogen reiken.

Meer informatie
Meer informatie over de inzendingen vindt u via deze link op de website van NLingenieurs

NLingenieurs: al 100 jaar ontwerpers van de toekomst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: NLingenieurs