Gemeenten investeren jaarlijks ruim 200 mln tegen regenwateroverlast

Foto: Ivo Ketelaar

De gemeenten treffen al maatregelen om het toenemende aantal zomerse hoosbuien op te vangen. Een derde van de jaarlijkse rioleringsinvesteringen is mede gericht op het voorkomen van problemen door felle regen.

In 2015 en in 2016 heeft Stichting RIONED de gemeenten gevraagd naar hun ervaringen met hevige buien. Om de wateroverlast tijdens de zomerse buien te beperken, zorgen gemeenten voor tijdelijke opslag boven de grond en meer afvoercapaciteit onder de grond. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten verschillende en steeds meer maatregelen nemen. Veelvoorkomende aanpassingen zijn tijdelijke waterberging in het groen en op straat, de aanleg van aparte regenwaterriolen, weghalen van obstakels – zoals verkeersdrempels – die de afstroming belemmeren, vergroten afvoercapaciteit bij rioolvervanging en extra kolkenreiniging. Gemeenten treffen steeds vaker ook maatregelen aan in het straatprofiel en in het groen.

In 2015 gaven de gemeenten 225 miljoen euro uit aan maatregelen die geheel of gedeeltelijk gericht zijn op het tegengaan van regenschade, aldus het benchmarkonderzoek Het nut van stedelijk waterbeheer.

Meer informatie
Meer informatie vindt u in Gemeenten pakken regenwateroverlast aan of bekijk de inventarisatie ‘Het nut van stedelijk waterbeheer’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting RIONED

Gemeenten investeren jaarlijks ruim 200 mln tegen regenwateroverlast | Infrasite