SolaRoad verlicht rotonde in Frankrijk

Foto: Ivo Ketelaar

SolaRoad, de weg die zonlicht omzet in elektriciteit is nu ook toegepast in Frankrijk. Het concept dat echt duurzame energie oplevert, krijgt steeds meer belangstelling vanuit Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. In het Franse Etampes, 50 kilometer ten zuiden van Parijs is een fietspad aangelegd waarin de innovatieve SolaRoad Kit verwerkt is. Twee SolaRoad Kit – elementen leveren hier energie aan de verlichting van een rotonde.

SolaRoad is een baanbrekende innovatie op het gebied van energiewinning. In de provincie Noord-Holland, in Krommenie, ligt sinds 2014 het eerste SolaRoad-fietspad ter wereld in de vorm van een proeftracé van 90 meter. De resultaten van de pilot zijn positief en maken het mogelijk om SolaRoad op grote schaal toe te passen en over de grens te brengen. SolaRoad past in de duurzaamheidsdoelstellingen die veel overheden en bedrijven nastreven, in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs.

Franse wegenbouwer Charier
Ook in Frankrijk wegen duurzaamheidsdoelstellingen bij de inrichting van de openbare ruimte steeds zwaarder bij het toekennen van opdrachten. Het Franse wegenbouwbedrijf Charier heeft hier op ingespeeld door de SolaRoad Kit op verschillende locaties in Frankrijk toe te passen: in Etampes nabij Parijs en in La Clarté nabij Nantes. Het bedrijf bestond op 22 september 120 jaar en greep het jubileum aan om klanten en genodigden op deze locatie kennis te laten maken met dit innovatieve concept.

Van Groningen tot California
Het project in Frankrijk staat niet op zichzelf. In de provincie Groningen staat sinds kort een bank waar je kunt uitrusten en tegelijkertijd je elektrische fiets of telefoon kunt opladen met duurzame stroom uit een SolaRoad Kit. De Amerikaanse staat Californië wil SolaRoad gaan toepassen op afgelegen plaatsen die moeilijk van energie zijn te voorzien.

Over de SolaRoad Kit
De SolaRoad Kit is ontwikkeld om het concept ook beschikbaar te maken voor kleinere oppervlaktes. De kit bestaat uit vier betonelementen met daarin zonnepanelen van ongeveer 2,8 x 3,5 meter. De SolaRoad Kit levert ca. 3500 kWh per jaar op, dit is genoeg energie voor een gemiddeld huishouden voor één jaar. De kit kan energie leveren voor bijvoorbeeld wegverlichting, verlichting van een etalage, verwarming, een wifi- punt of een oplaadpunt voor elektrische fietsen of mobiele telefoons. De kit voorziet bovendien in de behoefte om op afgelegen plekken energie lokaal op te wekken en toe te passen.

SolaRoad is een ontwikkeling van de provincie Noord-Holland, TNO, Strukton Civiel en Dynniq.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: SolaRoad