N3 wordt robuust en energieneutraal

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat, regio Drechtsteden, gemeente Dordrecht en gemeente Papendrecht hebben hun gezamenlijke ambities voor de N3 vastgelegd. Het uitgangspunt is dat de N3 er straks weer als nieuw bij ligt en ook de komende jaren blijft voldoen aan de geldende eisen voor kwaliteit, veiligheid, geluid en luchtkwaliteit. Daarbij wordt rekening gehouden met de groei van verkeer.

De N3 gaat grondig op de schop: er komt een nieuwe fundering en stil asfalt. Bij de uitvoering is speciale aandacht en ruimte voor duurzaamheid en innovatie. Een grote onderhoudsbeurt als voor de N3 biedt kansen om ambities hiervoor te realiseren. Eind 2019 wordt gestart met de aanleg van een nieuwe fundering. Het werk duurt naar verwachting tot in 2021.

De gezamenlijke ambities zijn vastgelegd in het Ambitiedocument Groot Onderhoud N3 dat maandag 18 september is ondertekend door Rijkswaterstaat, regio Drechtsteden en gemeenten Dordrecht en Papendrecht.

Duurzaamheid
De N3 onderscheidt zich straks op het gebied van energie, groen en materiaalgebruik. De bestaande verlichting wordt vervangen door ledverlichting. Daarnaast worden de verlichting en de borden boven de weg aangesloten op zonnepanelen, mogelijk zelfs een zonnepaneelboom. Deze maatregelen passen goed in de ambitie van de regio om in 2050 energieneutraal te zijn.

Langs de weg is veel ruimte voor een ecologische berm, een prettig gezicht voor zowel automobilisten als fietsers en wandelaars. Omdat duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt is, krijgt de aannemer de voorwaarde mee zoveel mogelijk met circulaire materialen te werken, innovatie daarin een plek te geven en voornamelijk lokaal in te kopen.

Bereikbaarheid en communicatie
De werkzaamheden zullen zeker impact hebben op de omgeving. Rijkswaterstaat en de betrokken gemeenten willen echter dat weggebruikers en omwonenden zo min mogelijk hinder ervaren en de bereikbaarheid tijdens het werk zo goed mogelijk blijft. Daarvoor worden er naast een goede bereikbaarheidsaanpak ook innovatieve, slimme maatregelen ingezet zoals filestaartbeveiliging en floating car data: actuele reisinformatie voor weggebruikers die gebaseerd is op gegevens van andere voertuigen die onderweg zijn. Veel inwoners van Dordrecht en Papendrecht maken gebruik van de N3. Ook zij kunnen helpen om de stad zo goed mogelijk bereikbaar te houden tijdens het werk, bijvoorbeeld door de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Vanaf eind 2017 start een intensievere communicatie over het project N3, bijvoorbeeld via bijeenkomsten en internet, om zowel bewoners als bedrijven gedetailleerder te informeren over de plannen en hoe zij kunnen helpen bij de bereikbaarheid van de stad tijdens het werk.

Meer informatie
N3: Groot onderhoud

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat