ANWB, Schiphol en NS stellen data beschikbaar voor hackers

Foto: Ivo Ketelaar

Nederlandse partners in mobiliteit organiseren Dutch Mobility Hackathon

Met de auto, trein of het vliegtuig. Via de ANWB, NS en Schiphol bereiken dagelijks miljoenen reizigers hun bestemming. Met de Dutch Mobility Hackathon stellen deze drie grote Nederlandse partners in mobiliteit op 17 en 18 november actuele data beschikbaar. Developers en andere (data)specialisten worden uitgedaagd om deze informatie te analyseren, combineren en visualiseren tot nieuwe innovaties. De hackathon wordt georganiseerd in samenwerking met startup incubator UtrechtInc.

Het is voor het eerst dat de aanvoerders in mobiliteit op deze manier samenwerken. De partijen zetten zich gezamenlijk in voor slimme en duurzame mobiliteit, cruciaal voor de Nederlandse samenleving en een pijler onder de internationale klimaatdoelstellingen. De inzet van technologie en data is daarbij onmisbaar.

Van data naar innovatie
De ANWB, Schiphol en NS verzamelen dagelijks steeds meer informatie. Deze data stellen zij tijdens de Dutch Mobility Hackathon beschikbaar. Ondermeer hackers worden hier uitgenodigd om de 20 datasets te vertalen en kansen te signaleren voor vernieuwing en verbetering van de dienstverlening van de drie organiserende partijen.

Dutch Mobility Hackathon
De hackathon wordt georganiseerd met startup incubator UtrechtInc. Met ondersteuning van experts werken teams van developers, marketeers, designers, data scientists en mobility-experts in 24 uur aan innovaties voor smart mobility in Nederland. Denk aan oplossingen voor files, vliegvertragingen, locatiebepaling van auto’s, pech onderweg, verkeersveiligheid, treinstoringen en routebepaling. Tijdens de finale op zaterdag beslist een jury welke teams de prijzen verdienen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de site www.utrechtinc.nl/dutchmobilityhackathon of direct via Eventbrite

Event informatie

  • Website: www.dutchmobilityhackathon.nl
  • Start: vrijdag 17 november 14.00 uur
  • Einde: zaterdag 18 november 17.00 uur
  • Data: dumps en API’s over: filehistorie, pech-incidenten, route-informatie, braking events, actuele vlucht- trein- en verkeersinformatie, reisadviezen, storingen, locaties van stations en tankstations, en nog veel meer!
  • Locatie: Wassenaarseweg 220 Den Haag, ANWB-hoofdkantoor
  • Deelname: via aanmeldformulier (gratis)
  • Prijzen: Gadgets, reischeques en VIP-pakketten met een totale waarde van € 12.000

ANWB
De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB is een vereniging die met een unieke mix van beïnvloedende en dienstverlenende activiteiten de belangen van haar 4,4 miljoen leden behartigt op het gebied van mobiliteit, vakantie en vrije tijd. Bij dat werk wil de ANWB een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving.

Royal Schiphol Group
Schiphol Group is een onderneming die luchthavens in Nederland exploiteert, internationale activiteiten ontplooit en participaties heeft in buitenlandse luchthavens. De exploitatie van Amsterdam Airport Schiphol is haar grootste activiteit. De groep is ook volledig eigenaar van de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en heeft een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport. De missie van Schiphol Group is Connecting the Netherlands: Nederland optimaal verbinden met de rest van de wereld en zo een bijdrage leveren aan de welvaart en het welzijn in Nederland en daarbuiten.

NS
NS brengt per dag meer dan 2,5 miljoen reizigers in Europa op een duurzame manier van deur tot deur met trein, bus, tram, OV-fiets of alternatieven als de Zonetaxi en Greenwheels. Met 33.571 werknemers is NS (met dochterbedrijf Abellio) actief in onder meer Nederland, Engeland en Duitsland. De Thalys, ICE en de internationale Intercity’s van NS International zijn een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op langere afstanden over de grens. In Nederland brengt NS per dag ca. 1,2 miljoen reizigers met de trein naar hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De treinen van NS zijn daarbij klimaatvriendelijk. NS Stations is het stationsbedrijf van Nederland. Samen met onze partners zorgen we voor aangename en levendige stationsomgevingen waar het goed parkeren, werken, wonen of verblijven is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: NS