Weggebruikers geven mening over verkeersthema’s

Foto: Ivo Ketelaar

In mei 2017 hebben weggebruikers in Noord-Nederland via het publiekspanel Rijkswegen Noord-Nederland hun mening kunnen geven over 4 thema’s: afleiding in het verkeer, wegwerkzaamheden, rood licht bij bruggen en verkeersveiligheidscampagnes. Eén van de uitkomsten van de peiling is dat ruim 1 op de 7 respondenten aangeeft wel eens in onveilige situaties terecht te zijn gekomen door afleiding achter het stuur.

In totaal namen 479 respondenten aan de derde peiling van het publiekspanel Rijkswegen Noord-Nederland deel. Zij gaven hun mening via een online vragenlijst die ze toegestuurd kregen. Het merendeel van de respondenten (85%) is man. De vragenlijst is het meest ingevuld door mensen uit de leeftijdscategorieën 45-54 en 55-64 jaar.

Afleiding

Weggebruikers deelden hun ervaringen over onder meer afleiding in het verkeer. Daarbij blijkt dat 47% van de respondenten afleiding ervaart door dynamische reclameborden. Afleiding in de auto gebeurt onder meer door het gebruik van de mobiele telefoon (46%) en door eten of drinken in de auto (80%). Veel mensen gebruiken de smartphone ook als navigatie. 15% van de respondenten geeft aan de aflopen 2 jaar wel eens in onveilige situaties terecht te zijn gekomen door afleiding achter het stuur. Daarvan geeft 5% zelfs aan dat dat meerdere keren is gebeurd. Ook de politie merkt dat afleiding achter het stuur voor meerdere (bijna-)ongevallen zorgt. Daarom heeft Rijkswegen Noord, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, politie en Openbaar Ministerie, het project ‘A7 Attent’ gestart, waarin weggebruikers worden opgeroepen hun aandacht op de weg te houden.

Wegwerkzaamheden

Deelnemers kregen ook vragen over hun ervaringen met wegwerkzaamheden. Driekwart (75%) van de respondenten is (zeer) tevreden over de kwaliteit van bebordingen en afzettingen bij wegwerkzaamheden. Toch ziet 53% van de respondenten minimaal een aantal keer per week medeweggebruikers die onzeker gedrag vertonen in de buurt van wegwerkzaamheden. Volgens de respondenten kan de informatievoorziening bij wegwerkzaamheden soms verbeterd. Zo moet bij limietaanduidingen meer rekening gehouden worden met werken/niet werken en kunnen werkzaamheden vooraf beter worden aangekondigd. Rijkswaterstaat, de provincies en de branche werken momenteel aan een campagne die tot doel heeft de veiligheid bij wegwerkzaamheden in Noord-Nederland te vergroten. De resultaten van deze peiling worden meegenomen in de ontwikkeling van die campagne.

Overige onderwerpen

Tot slot zijn er vragen gesteld over het doorrijden bij een rood licht bij bruggen of verkeerslichten en over verkeersveiligheidscampagnes. De resultaten hiervan worden door Rijkswegen Noord gebruikt bij de ontwikkeling van campagnes die tot doel hebben het verkeer in Noord-Nederland veiliger te maken. De uitkomsten van het onderzoek naar deze thema’s zijn te lezen op de website Rijkswegen Noord.

Publiekspanel

Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie zijn in 2016 gestart met het ‘Publiekspanel Rijkswegen Noord-Nederland’. Hiermee wordt de mening van verschillende groepen weggebruikers over de (verkeersveiligheid op de) rijkswegen in Noord-Nederland onderzocht. Deelnemers aan het panel krijgen 3 keer per jaar een online vragenlijst toegestuurd. Aanmelden voor deelname kan bij via onze website. Door de meningen en inzichten van het publiekspanel hopen de 3 partners de veiligheid op de rijkswegen verder te kunnen verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat