RWS en regionale partners werken samen aan onderzoek verkeersgedrag N36

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat onderzoekt samen met regionale partners het verkeersgedrag van weggebruikers op de N36. Het onderzoek moet een antwoord geven op de vraag welke aanpak nodig is om het verkeersgedrag positief te beïnvloeden, zodat ernstige ongelukken kunnen worden voorkomen. Naar verwachting zijn eind 2017 de eerste resultaten beschikbaar.

Rijkswaterstaat zet zich in voor de verkeersveiligheid op de N36 en heeft de afgelopen jaren meerdere veiligheidsmaatregelen uitgevoerd op de N36. Ook in 2018 worden aanpassingen gedaan aan de infrastructuur. Naast deze aanpassingen speelt ook veilig weggedrag een rol bij de verkeersveiligheid op de N36. Daarom werkt Rijkswaterstaat aan het onderzoek samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland, de provincie Overijssel, de aanliggende gemeenten en de politie.

Onderzoek verkeersgedrag

Uit het vooronderzoek dat begin 2017 is uitgevoerd bleek dat gedragsbeïnvloeding kan bijdragen aan het vergroten van de verkeersveiligheid. De verkeersveiligheid kan bijvoorbeeld worden verbeterd als weggebruikers meer begrip hebben voor andere weggebruikers of als weggebruikers bij invoegstroken wenselijk gedrag toepassen.

Rijkswaterstaat start nu een vervolgonderzoek. Een gespecialiseerd adviesbureau moet onderzoeken welke aanpak nodig is om het verkeersgedrag positief te beïnvloeden, zodat ernstige ongelukken kunnen worden voorkomen. Naar verwachting zijn eind 2017 de eerste resultaten beschikbaar. Pas als deze resultaten bekend zijn, kan een aanpak op maat worden ontwikkeld, die past bij de inrichting en het gebruik van de N36.

Programma Meer Veilig

Rijkswaterstaat neemt in 2018 extra maatregelen, die de verkeersveiligheid moeten verbeteren. Zo wordt over een lengte van 16 kilometer de weg aan beide zijden verbreed. Daarnaast wordt over de hele N36 ribbelmarkering, reflectoren en hectometerborden met snelheidsaanduiding aangebracht. De extra maatregelen maken onderdeel uit van het programma ‘Meer Veilig’. Met het programma ‘Meer Veilig’ investeert het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in maatregelen ten bate van de verkeersveiligheid op het hoofdwegennet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat