Meer verkeer, hoeveelheid file stabiliseert

Foto: Ivo Ketelaar

In de eerste vier maanden van 2017 is de drukte op de rijkswegen stabiel gebleven. Er zijn op jaarbasis iets meer kilometers afgelegd, maar de jaarfilezwaarte is licht afgenomen. Met openstelling van nieuwe wegdelen, maar ook met de toepassing van nieuwe innovatieve technieken voor verkeersmanagement werkt Rijkswaterstaat eraan om de doorstroming nu en in de toekomst verder te verbeteren.

Dat staat in de 1e Publieksrapportage Rijkswegennet 2017 die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Minister Schultz van Haegen: We hebben de afgelopen periode ruim 700 km extra aan rijstroken aangelegd en daar komt de komende jaren nog minstens 1000 km bij. Nieuwe wegverbindingen in drukke delen van het land gaan voor verlichting zorgen. Om de groei van het verkeer in de toekomst op te vangen is het daarnaast belangrijk dat we volop inzetten op nieuwe technologie die er voor zorgt dat het verkeer vlotter doorstroomt.

Rapportage
Het aantal afgelegde kilometers per jaar is met 0,5 procent toegenomen tot 70,3 miljard. De meerjarige trend blijft hiermee licht stijgend. Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen, onder andere doordat ze in de file stonden, is met 0,3% licht gestegen tot 61,6 miljoen uur op jaarbasis.

De jaarfilezwaarte is met 0,4 procent licht gedaald naar 11,5 miljoen kilometerminuten. De belangrijkste file-oorzaak blijft hoge intensiteit (reguliere spitsfiles, 67%), gevolgd door ongevallen (19%) en incidenten (7%). Het aandeel files door werkzaamheden bedroeg 3,2 procent en is daarmee iets hoger dan in de voorgaande periode. Rijkswaterstaat blijft hiermee onder de met de Tweede Kamer afgesproken norm van 10 procent (in 2006).

Op de eerste plaats in de filetop-10 staat de A20 tussen Crooswijk en het Terbregseplein. De meeste filetop-locaties bevinden zich in de Randstad.

Verbeteringen
Rijkswaterstaat zet zich volop in om de doorstroming op de auto(snel)wegen te bevorderen.

De afgelopen maanden zijn, om de doorstroming te verbeteren en de verkeersveiligheid te vergroten, diverse nieuwe wegdelen opengesteld. De verplaatste A9 bij Badhoevedorp is in gebruik genomen alsmede een gedeelte van de gerenoveerde Waalbrug in de A50. Ook ging de Velsertunnel na renovatie weer open.

In het tweede trimester van 2017 staat een aantal nieuwe (deel)openstellingen gepland in het project Schiphol-Amsterdam-Almere, alsmede de volledige openstelling A50 Ewijk–Valbrug. Daarnaast wordt op diverse locaties gewerkt.

In de eerste vier maanden van 2017 zijn twee belangrijke tracébesluiten vastgesteld, gericht op het oplossen van (toekomstige) bereikbaarheidsknelpunten: de A9 Schiphol-Amsterdam-Almere (verbreding A9 Amstelveen) en de A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15).

Winterperiode
De winter 2016-2017 was qua temperatuur zachter dan gemiddeld. Uit het oogpunt van gladheidbestrijding was er echter sprake van een nagenoeg gemiddelde winter met in januari en februari een enkele keer “extreem weer”, met op landelijke schaal ijzel. Het verbruik aan zout was ruim 75.000 ton, ten opzichte van 90.000 ton gemiddeld. De schade aan het wegdek was deze winter beperkt, zeker in vergelijking met een gemiddelde winter.

Smart mobility
Om Nederland ook in de toekomst bereikbaar, veilig en leefbaar te houden, kijkt Rijkswaterstaat hoe de bestaande infrastructuur maximaal benut kan worden. Slimme technologie helpt daarbij. Rijkswaterstaat ondersteunt de toepassingen van smart mobility. Praktijkproef Amsterdam, Coöperatieve ITS Corridor en InterCor zijn voorbeelden van toonaangevende projecten hierin. De corridor-projecten worden uitgevoerd in samenwerking met internationale partners.

Publieksrapportage
De Publieksrapportage Rijkswegennet gaat elke vier maanden in op de ontwikkeling van de doorstroming en verkeershinder door werkzaamheden in Nederland en wat Rijkswaterstaat doet vanuit het streven de prestaties van het rijkswegennet te verbeteren. In de rapportage staat de verandering in het aantal afgelegde kilometers, de filedruk en filetop-10, inclusief plannen voor het oplossen van die knelpunten. Openstellingen van wegen en hun bijdrage aan een betere doorstroming zijn in beeld gebracht, als ook (geplande) wegwerkzaamheden en de hinder die de weggebruiker daarvan ondervindt. Speciale thema’s in deze publieksrapportage zijn de winterperiode, verkeersveiligheid en smart mobility.

Meer informatie (van de redactie)
U kunt de 1e Publieksrapportage Rijkswegennet 2017 download via de website van Infrastructuur en Milieu

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat