Opdracht bruggen en sluizen ZH voor Arcadis, Croonwolter&dros en Hollandia

Foto: Ivo Ketelaar

De technisch dienstverleners Croonwolter&dros, Hollandia Services en advies- en ingenieursorganisatie Arcadis gaan voor Rijkwaterstaat in Zuid-Holland beweegbare objecten onderhouden en renoveren. Van de twaalf bruggen en vier sluizen zijn de meest bekende objecten de Van Brienenoordbrug, de Spijkenisserbrug en de Merwedebrug. Met deze driejarige opdracht is een contractwaarde van 7,5 miljoen euro gemoeid, waarvan ongeveer 2,5 miljoen voor Arcadis, aldus de drie partijen donderdag.

De belangrijkste opdracht voor deze omvangrijke werken is dat bruggen en sluizen blijven functioneren. Met het steeds intensiever gebruik van (vaar)wegen moeten ze veilig kunnen doorstromen. Het betekent dat er gewerkt wordt aan efficiënt onderhoud om ook op de langere termijn in een goede conditie blijven. Het drietal werkt hiervoor samen in het bedrijf ‘Sherpa Asset Management’.

Om goedkoop en efficiënt te werken, komt alle data in één systeem. Het gaat dan over onderhoudsgegevens, analyses, eisen-sets en processen. Hierdoor is alle informatie compleet, juist en actueel. De relatie tussen onderhoud en de prestaties van het netwerk zijn hierdoor concreet zichtbaar, betrouwbaar en voorspelbaar.

,,Het beheer en onderhoud van objecten wordt de komende jaren steeds belangrijker’’, aldus Harm Albert Zanting, divisiedirecteur Water van Arcadis. ,,Veel van deze bouwwerken zijn rond de vijftig jaar oud en werden gemaakt voor een veel lagere capaciteit. Met onze samenwerking laten we zien belangrijke bruggen en sluizen voor de lange termijn te waarborgen zodat deze aan de eisen voldoen.’’

“Achter natte infra, zoals sluizen en bruggen, gaat veel software schuil. De kunstwerken moeten immers kunnen bewegen en bediend worden. Om dat te realiseren, is specialistische kennis nodig. Doordat deze combinatie tal van omvangrijke projecten heeft uitgevoerd, beschikt het over praktische inzichten, jarenlange ervaring en in-house ontwikkelde hard- en software, wat ten goede komt van de objecten voor dit project”, aldus Jan Willemsen divisiedirecteur Infra bij Croonwolter&dros”.

Als gerenommeerde marktpartij is Hollandia al vele decennia betrokken bij bruggen en sluizen voor het staalbouw- en werktuigbouwkundige deel van deze objecten. ,,Met grote regelmaat gebruiken wij ons eigen archief’’, zegt Ronald van den Berg, directeur Hollandia Services. ,,Door deze (historische) kennis en expertise zijn wij al vele jaren succesvol op het gebied van het onderhoud aan deze kunstwerken. Mede door de toevoeging van de expertise van Arcadis en Croonwolter&dros hebben wij met elkaar een meer dan volwaardig onderhoudspakket aangeboden.’’

Croonwolter&dros, Arcadis en Hollandia bundelen in ‘Sherpa Asset Management’ meer dan alleen complementaire kennis en ervaring. Sherpa combineert de competenties van de visionaire analist die ‘out of the box’ kan denken met die van de ervaren onderhoudsspecialisten met aantoonbare, gedegen uitvoeringskennis.

Over Arcadis
Arcadis is de leidende wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving. Door de toepassing van onze diepe marktsectorkennis in combinatie met onze ontwerp, consultancy, engineering, project- en management diensten werken we samen met onze klanten aan uitzonderlijke en duurzame resultaten. Wij zijn met 27.000 mensen die in ruim zeventig landen meer dan €3,3 miljard aan omzet genereren. Wij ondersteunen UN-Habitat met kennis en expertise om de leefomstandigheden in snel groeiende steden over de hele wereld te verbeteren.

Over Croonwolter&dros
Als system integrator met meer dan140 jaar ervaring in infra, weten we altijd het ultieme evenwicht te bereiken tussen proven technologies en technieken die voldoen aan de standaard van deze tijd. Zo borgen we de kwaliteit en veiligheid van zowel de techniek als de mensen die er gebruik van maken. Bij grote infrastructurele projecten opereert Croonwolter&dros als specialistische partij. We leveren complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige oplossingen voor tunnels, bruggen en sluizen. Onze gestructureerde aanpak en kennis van tunnels heeft erin geresulteerd dat we de gehele techniek voor nieuwe tracés mogen realiseren en voor de komende decennia onderhouden.

Over Hollandia Services
Al decennia lang waarborgt Hollandia Services de optimale technische conditie van infrastructurele objecten als bruggen, sluizen en stuwen. De beschikbaarheid voor de gebruiker staat hierbij altijd centraal. Wij onderscheiden ons door kennis en kunde in verschillende disciplines. Met de oplossingsgerichte, innovatieve en flexibele aanpak door onze teams levert Hollandia Services betrouwbare oplossingen aan haar opdrachtgevers. Samen met de klant ontwikkelen we een duurzame en kostenefficiënte onderhoudsstrategie. Wij nemen verantwoordelijkheid voor het gehele project: vanaf engineering tot meerjarig onderhoud. Hollandia Services is trots op deze unieke positie in de markt!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ARCADIS Nederland BV