Overeenkomst aanleg tunnel en faunapassages spoorlijn Naardermeer

Foto: Ivo Ketelaar

‘Rondje Naardermeer’ op komst

Dwars door het prachtige Naardermeer loopt de druk bereden spoorlijn Hilversum – Weesp, en daardoor is het helaas geen aaneengesloten gebied. Dat gaat veranderen met de komst van een tunnel en faunapassages. Goed voor fietsers, voetgangers en dieren. Op 6 juni 2017 werden de contracten getekend.

Egel, marter, fietser en wandelaar samen door tunnel
Fietsers, wandelaars én dieren gaan profiteren van de tunnel en de faunapassages die de provincie Noord-Holland laat aanleggen door de spoorlijn bij het Naardermeer. ProRail, de gemeente Gooise Meren, Natuurmonumenten en de provincie hebben daarover afspraken gemaakt.

Nieuwe fiets- en wandelroutes
De tunnel genaamd ‘Voormeerpassage’, komt in de spoordijk bij de Karnemelksloot in Naarden. Deze verbindt straks bestaande paden aan beide zijden van het spoor zodat fietsers en wandelaars veilig kunnen oversteken. Daarmee ontstaan nieuwe fiets- en wandeltochten. Recreanten kunnen het ‘Rondje Naardermeer’ maken zonder dat zij door een woonwijk komen. De nieuwe verbinding komt op het terrein van Natuurmonumenten. De gemeente Gooise Meren gaat de verbinding beheren.

Natuur verbinden
Het Naardermeer is een laagveenmoeras met een grote natuurwaarde. De spoorlijn Weesp-Hilversum doorsnijdt het Naardermeer. Het is een van de laatste barrières in de Groene Ruggengraat, een grote natuurcorridor tussen de Biesbosch en Randmeren. De tunnel en de faunapassages herstellen de nu versnipperde natuur. Dieren krijgen een groter leefgebied en dat versterkt flora en fauna.

Voor otter en ringslang
Onder het spoor komen verschillende faunapassages. Twee bestaande bruggen krijgen aparte looproutes voor dieren. Onder twee nieuwe spoorbruggen worden de sloten doorgetrokken zodat een natte natuurverbinding ontstaat voor dieren als de otter en de ringslang. De Voormeerpassage krijgt een natuurstrook die onder andere van oude boomwortels wordt gemaakt. Dieren kunnen daarmee ongezien en veilig door de tunnel komen. Zo’n 75 meter ten westen van de tunnel komt een faunabuis onder het spoor door. De oever van de Karnemelksloot krijgt een ecologische inrichting. Verschillende dieren die in het gebied voorkomen gaan profiteren van de faunapassages, zoals de bever, boommarter, de Noordse woelmuis, otter, ree, egel, hermelijn, ringslang, de kleine watersalamander en diverse soorten vleermuizen, kikkers en muizen.

Overeenkomst getekend
De provincie, ProRail, gemeente Naarden en Natuurmonumenten ondertekenden op 6 juni een overeenkomst over de aanleg van de tunnel en de faunapassages. ProRail kan nu van start gaan met de aanbesteding van de tunnel en de faunapassages. Naar verwachting is het werk klaar in 2020.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail