ProRail test innovatieve ideeën voor onbewaakte overwegen

Foto: Ivo Ketelaar

ProRail heeft afgelopen maanden een aantal innovatieve ideeën getest om de veiligheid op en om niet actief beveiligde overwegen te verbeteren. Op een oproep van ProRail om met slimme ideeën te komen om niet actief beveiligde overwegen (NABO’s) veiliger te maken kwam een grote respons.

Zeven van de innovatieve ideeën zijn de afgelopen maanden samen met de marktpartijen getest. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat het nog niet eenvoudig is om niet actief bewaakte overwegen op de openbare weg op korte termijn beter te beveiligen.

Positieve resultaten
Alle innovaties laten positieve effecten zien en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op andere oplossingen. Bij alle ideeën blijft er echter altijd een inschatting van de weggebruiker noodzakelijk om de overweg veilig over te steken. Alleen het beveiligen van de overweg met slagbomen, bellen en rode waarschuwingslichten zorgt ervoor dat weggebruikers gewaarschuwd worden dat er een trein nadert. Verder onderzoek is nodig om de positieve effecten verder te verbeteren en te onderzoeken of een combinatie van innovatie de werking van de innovaties kan verbeteren.

Af van de onbewaakte overweg
Nederland telt nu nog ongeveer 120 niet actief beveiligde overwegen op de openbare weg. Hier wil ProRail zo snel mogelijk van af. In Nederland zijn ook nog een aantal niet actief beveiligde overwegen die zich niet aan de openbare weg bevinden. Om de veiligheid op dit soort overwegen te verbeteren kunnen de geteste innovaties op termijn mogelijk worden ingezet.

Er zijn twee categorieën oplossingen getest. Oplossingen voor het (beter) alerteren van de weggebruiker op het feit dat hij/zij een onbeveiligde overweg nadert. Oplossingen voor het waarschuwen van de weggebruiker dat er een trein aankomt of het beveiligen van de overweg met een fysieke barrière.

De Proeftuin
Uit de definitieve resultaten moet blijken of de oplossingen goede resultaten geven op veiligheid, kosten en gebruik. Stakeholders, zoals vervoerders, vertegenwoordigers van recreatieve belangenorganisaties en wegbeheerders krijgen een uitnodiging om tijdens het proces met ons mee te denken. Op basis van de resultaten worden één of meerdere oplossingen geselecteerd. Deze worden dan nader uitgewerkt en toegepast in samenhang met andere bestaande maatregelen om de veiligheid op overwegen te verbeteren.

Programma NABO
ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu willen het aantal incidenten op overwegen verminderen. Daarvoor is onder meer het Programma Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) in gang gezet. De Proeftuin maakt onderdeel uit van dit programma.

Campagne
Het hele jaar voert ProRail campagne om mensen te wijzen op de gevaren van dergelijk gedrag bij overwegen.

Meer informatie (van de redactie)
Lees op Railvervoersite het bericht Test 7 innovatieve ideeën om overwegen veiliger te maken

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail