Nederlandse kust goed in het zand

Foto: Ivo Ketelaar

Duinen en stranden zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. In 1990 is besloten de kustlijn van Nederland van dat moment te handhaven en geen teruggang te aanvaarden. Rijkswaterstaat toetst jaarlijks of de Nederlandse kust hier voldoende zand voor heeft en in de nabije toekomst ook houdt. Hieruit blijkt dat het goed gaat met de Nederlandse kust.

Nederland blijft op z’n plek. Hierdoor blijft Nederland veilig voor overstromingen vanuit zee en is er ruimte voor recreëren en beleven van de kust.

De komende 4 jaar wordt er jaarlijks circa 7 miljoen m3 zand op de Nederlandse kust aangebracht. Deze hoeveelheid is nodig om Nederland te beschermen tegen de zee. Met het meerjarig programma Kustlijnzorg en door jaarlijkse monitoring blijft Rijkswaterstaat de kustlijn volgen en onderhouden.

Uit de monitoring blijkt dat de zandige kust goed is voorzien van zand. Daardoor is er de komende 4 jaar minder zand nodig dan eerder gepland. De grote hoeveelheid zand die de laatste jaren extra in het kustsysteem is aangebracht, speelt hierbij een belangrijke rol (de Zandmotor en de zandige versterkingen, zoals de Hondsbossche duinen). Daarnaast blijft het gesuppleerde zand van de afgelopen jaren langer liggen dan eerder was verwacht.

Rijkswaterstaat blijft de kustlijn monitoren om ook in de toekomst de juiste hoeveelheid zand op de juiste plaats te suppleren. Kennis die wordt opgebouwd binnen het programma Kustgenese 2.0 zal rond 2020 meer inzicht geven in de toekomstige suppletiebehoefte.

Meer informatie
Meer inforamatie over het programma Kustlijnzorg vindt u op de website van Rijkswaterstaat
Lees op Waterbouwsite Meer onderzoek naar invloed zandsuppleties op natuur langs de kust

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat