Deltares en ING: Minder waterschaarste in een circulaire economie

Foto: Ivo Ketelaar

Rapport Less is more: Circular solutions to water shortages

De overstap naar een circulaire economie – een economisch systeem dat is gericht op optimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen- lijkt in belangrijke mate bij te kunnen dragen aan het oplossen van waterschaarste en de bijbehorende gevolgen. Dat geldt ook voor Nederland. Dat blijkt uit het ING rapport ‘Less is more: Circular solutions to water shortages’, waarvoor Deltares de datasets aanleverde.

In opdracht van ING deed Deltares het afgelopen jaar onderzoek naar zes regio’s; waaronder ons eigen land. Centraal stond de vraag of met de introductie van een circulaire omgang met water –door het bijvoorbeeld te hergebruiken of op te vangen- het watertekort in het betreffende gebied zou verminderen. Dit bleek het geval in alle onderzochte regio’s. De resultaten zijn bemoedigend voor de vele bedrijven en overheden wereldwijd die hard aan het werk zijn om de overstap naar een circulaire economie te realiseren.

Wereldwijd tekort aan water
Uit het Water Scarcity Report van de UN blijkt dat nu al 700 miljoen mensen in 43 landen wereldwijd dagelijks worden geconfronteerd met de gevolgen van een tekort aan water. Bovendien waarschuwt het rapport dat er een moment komt dat de gevolgen van waterschaarste onomkeerbaar zijn. Nu al leiden watertekorten tot economische en sociale spanningen tussen bepaalde gebruikers, bevolkingsgroepen of de overheden van verschillende landen. Mogelijk is de overstap naar een circulaire economie één van de manieren om waterschaarste en de gevolgen hiervan te verminderen.

Water als grondstof
Waterschaarste is in het debat over de circulaire economie een relatief nieuw thema. Door water nadrukkelijk als grondstof te gaan zien, wordt het in een circulair economisch systeem noodzaak om deze commodity zo optimaal mogelijk te gebruiken en hergebruiken. Femke Schasfoort, onderzoeker bij Deltares: ‘Als onafhankelijk kennisinstituut voor water en ondergrond is Deltares blij met de aandacht van een financiële instelling als ING voor waterschaarste in relatie tot de circulaire economie. Het zou mooi zijn als watergebruik volgens circulaire principes door de bedrijven waarmee ING samenwerkt, wordt ingezet als een waardevolle oplossing om tekorten te voorkomen en in te perken.’

Voor het rapport ‘Less is more: Circular solutions to water shortages’ heeft Deltares gekeken wat de impact van circulaire economie maatregelen kunnen zijn op efficiënt gebruik en hergebruik van water in de landbouw, industrie en huishoudens. Daarna is met het mondiale watermodel Water2Invest* de potentiele impact van deze maatregelen op de waterschaarste in zes landen berekend. Het economisch bureau van ING heeft de resultaten verder geanalyseerd en beschreven in het rapport ‘Less is more: Circular solutions to water shortages’.

Meer informatie
Download het rapport via de website van Deltares

*Het Water2Invest model is door Deltares ontwikkeld samen met onder andere Future Water en de Universiteit Utrecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Deltares