Landelijke database verkeersborden real time

Foto: Ivo Ketelaar

Op 8 maart 2017 wordt bij het VNVF-lid HR Groep te Rijswijk door VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser, portefeuille mobiliteit, de landelijke database verkeersborden geopend. Alle statische verkeersborden en bewegwijzeringsborden zijn geïnventariseerd en komen nu digitaal beschikbaar voor gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat.

Via het platform IPSm (Intelligent Public Space management) en de toepassing van sensoren op verkeersborden, een initiatief van de VNVF (Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten), worden de borden ook visueel beschikbaar gemaakt.

Dit platform zal voor Beheer en Onderhoud alsmede verkeerskundige analyses zeer behulpzaam zijn. In een jaarlijkse cyclus wordt de data van alle statische objecten geactualiseerd.

Deze database en de beheermogelijkheden via het IPSm-platform bieden voor de markt zulke interessante nieuwe mogelijkheden dat de verkeersbordenfabrikanten binnen de VNVF begin 2016 besloten dit systeem collectief te gaan aanbieden en de invoering hiervan vindt nu in de loop van dit jaar plaats. De presentatie op 8 maart is de eerste officiële aftrap van het nieuwe systeem.

Met de lancering van deze database is het ook mogelijk tijdelijke verkeersmaatregelen, zoals bij werkzaamheden aan de weg of bij evenementen, actueel, betrouwbaar en compleet digitaal te registreren in de database en deze op mobiele verkeersdiensten onderweg te tonen middels laagfrequentiebreedband.

Tevens kan deze database voor informatiedienstverleners voorzien in een behoefte om alle aanduidingen langs de weg digitaal en actueel in de navigatiediensten op te nemen.

Met dit initiatief sluiten de verkeersbordenfabrikanten binnen de VNVF aan op Smart Mobility-acties bij de overheid en bij branchegenoten uit de Automotive, en ondersteunen zij de wegbeheerders in gestructureerd beheer en onderhoud en optimalisering van kwaliteit en kwantiteit van verkeerstekens, alsmede planning op lange termijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: VNVF (Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten)