Diversiteit regels stedelijke distributie

Foto: Ivo Ketelaar

Transport en Logistiek Nederland (TLN), evofenedex, Detailhandel Nederland, Thuiswinkel.org en Koninklijke Horeca Nederland hebben aan de bel getrokken bij de gemeenten in Nederland. De organisaties worden geconfronteerd met een diversiteit aan regels.

De regels hebben betrekking op venstertijden voor leveringen en normen voor emissies van voertuigen. Donderdag 16-2-2017 presenteren de organisaties een actielijst met zeven verbeterpunten om de binnensteden efficiënt, schoon en veilig te bevoorraden. Het verminderen van regels, maar ook het overal hanteren van dezelfde regels, kan veel winst voor efficiënte bevoorrading opleveren. Als gemeenten en het bedrijfsleven beter gaan samenwerken kan dit bereikt worden.

Meer voertuigbewegingen
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat venstertijden er in de praktijk voor zorgen dat er meer voertuigbewegingen in de binnenstad ontstaan. Als gemeenten gelijke emissie-regels zouden hanteren, heeft dit meteen effect op de verdere ontwikkeling van low- en zero-emissie voertuigen. Fabrikanten hebben dan één norm om hun voertuigen op te ontwerpen.

Belangrijk signaal
De actielijst met verbeterpunten is gepresenteerd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De voorzitter Van Zanen geeft aan dat er met de lijst een belangrijk signaal wordt afgegeven. De VNG heeft een groot aantal speerpunten op de agenda staan, waaronder de leefbaarheid in de binnensteden. Daar hoort volgens Van Zanen een schone, veilige en efficiënte stedelijke bevoorrading bij.

Meer informatie
Lees voor meer informatie het ‘Position Paper – Samenwerken aan efficiënte bevoorrading van binnensteden’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Transport en Logistiek